Anderlecht-miljoenen verdampen: vertrek onafwendbaar

door
Anderlecht-miljoenen verdampen: vertrek onafwendbaar

In de zomer van 2023 nam Jesper Fredberg de touwtjes in handen bij Anderlecht, wat leidde tot aanzienlijke veranderingen binnen de club. Hij vond Peter Verbeke overbodig en bevorderde de komst van Mikkel Hemmersam, die verantwoordelijk werd voor scouting, rekrutering en het RSCA Futures-team. Hemmersam had een indrukwekkende achtergrond, met eerdere successen bij FC Kopenhagen en FC Nordsjaelland, waar hij miljoenen aan transfers genereerde en de jeugdopleiding optimaliseerde.

Toch bleek zijn impact op talentdetectie en de prestaties van de RSCA Futures tegen te vallen, wat leidde tot twijfels over zijn rol. Officieel verliet Hemmersam Anderlecht om zijn ambities bij een eerste elftal na te jagen, maar geruchten wijzen op een gebrek aan zichtbaarheid en effectiviteit.

Hemmersam naar Anderlecht: geen vervanger van Kindermans

In de zomer van 2023 trok Jesper Fredberg stevig aan de touwtjes bij Anderlecht. Zijn invloed binnen de club werd steeds duidelijker. Zo vond hij dat Peter Verbeke overbodig was, en onder zijn leiding vertrokken ook Guillaume Gillet en Robin Veldman.

Fredberg werkte aan een vernieuwde structuur die zowel op korte als lange termijn voor grote vooruitgang moest zorgen. De Deense connectie binnen de club werd versterkt met de komst van Mikkel Hemmersam, die door Fredberg naar het Lotto Park werd gehaald.

Hemmersam kreeg een cruciale rol binnen Anderlecht, met verantwoordelijkheid voor de scouting, rekrutering en de organisatie van het RSCA Futures-team. Hij moest nauw samenwerken met Fredberg om de langetermijnstrategie van de club verder te ontwikkelen en te bewaken.

Anderlecht was al geruime tijd op zoek naar versterking voor het sportieve departement en was onder de indruk van Hemmersam’s expertise op het gebied van talentontwikkeling en de transitie van jonge spelers naar het eerste team.

De komst van Hemmersam stond los van de situatie rond Jean Kindermans, die destijds in zijn opzegtermijn zat bij Anderlecht. De club benadrukte dat Hemmersam niet was aangesteld als vervanger van Kindermans en geen head of academy zou worden.

Hoewel Marc Coucke pogingen deed om Kindermans te overtuigen te blijven, wees Kindermans het voorstel af. Naast het financiële aspect voelde hij dat hij zich te veel zou moeten plooien naar Hemmersam. Terwijl Hemmersam zich voornamelijk richtte op de A- en B-ploeg, hoopte Anderlecht dat Kindermans de jeugdacademie zou blijven leiden.

Anderlecht droomde van Hemmersam-miljoenen

De nieuwe rechterhand van Jesper Fredberg bracht indrukwekkende ervaring mee naar Anderlecht. Van 2014 tot 2018 bekleedde Mikkel Hemmersam de rol van Head of Recruitment bij de academie van FC Kopenhagen, waar hij een belangrijke bijdrage leverde aan het bijna binnenhalen van een jonge Erling Haaland in 2017.

Vervolgens nam hij de functie van Co-CEO en Sports Director op zich bij FC Nordsjaelland, waar hij nog indrukwekkendere resultaten wist te behalen. Onder zijn leiding werd Nordsjaelland een toonaangevende club op het gebied van jeugdontwikkeling, wat goed aansluit bij de filosofie van Anderlecht.

Hemmersam slaagde erin de gerenommeerde jeugdopleiding van Nordsjaelland verder te ontwikkelen en dit te combineren met sterke sportieve prestaties. Tussen 2020 en zijn vertrek werden spelers voor maar liefst 134 miljoen euro verkocht, een prestatie die niet onopgemerkt bleef.

Volgens een rapport van CIES werd FC Nordsjaelland zelfs wereldwijd erkend als de beste club in het doorstromen van jonge spelers naar het eerste elftal.

Bovendien werd de club door The Football Investment Report gerangschikt in de top 10 van meest winstgevende clubs wat betreft transfers, wat perfect aansloot bij Anderlecht's ambitie om een sterke focus te leggen op de ontwikkeling van eigen talent en een slim transferbeleid.

Toch hoofd van de jeugdacademie: Hemmersam’s rol snel uitgespeeld

Bij Anderlecht begon Mikkel Hemmersam aanvankelijk als sports manager en rechterhand van Jesper Fredberg. Maar na het vertrek van Jean Kindermans werd hij gevraagd om de leiding te nemen over de jeugdacademie.

Samen met Peter Verbeke (Academy Head of Talent & Innovation) en Henk Mariman (Academy Head of Football) stond Hemmersam aan het roer van de academie, met als belangrijkste drijfveer talentontwikkeling. Bij Anderlecht vond hij een nieuwe uitdaging en voelde zich vereerd om voor de club te werken.

Hij geloofde sterk in het potentieel van het paars-witte project. Onder Hemmersam's leiding werd de jeugdwerking verder geoptimaliseerd. De style of play werd aangescherpt, de staf van de jeugdploegen werd uitgebreid, en maar liefst 18 talenten tekenden een profcontract

 Anderlecht hoopte dat deze focus op talentontwikkeling niet alleen sportief succes zou opleveren, maar ook financieel voordeel. Hoewel Anderlecht Hemmersam's inspanningen waardeerde, was zijn rol grotendeels uitgespeeld zodra de nieuwe structuur stond.

Hemmersam voldeed niet aan de verwachtingen bij Anderlecht

Officieel verklaarde Mikkel Hemmersam dat hij opnieuw zijn ambities binnen een eerste elftal wil najagen, maar volgens Het Nieuwsblad zijn er ook andere redenen voor zijn vertrek bij Anderlecht. In de wandelgangen gingen geruchten dat Hemmersam op bepaalde vlakken te weinig zichtbaar was en onvoldoende zijn stempel drukte.

Vooral op het vlak van talentdetectie zou zijn impact beperkt zijn gebleven, al nuanceert de krant dit door te wijzen op de komst van spelers als Joren Dom, Keisuke Goto en Tudor Mendel. Dat Mendel niet de verwachte doorbraak kende, ligt echter niet volledig aan Hemmersam.

Daarnaast zouden ook de overdaad aan beleidsmakers binnen de club en de tegenvallende prestaties van de RSCA Futures problemen hebben opgeleverd. Nieuwkomers zoals Magnus Munck en Milan Robberechts hebben zich nog niet kunnen bewijzen, wat Hemmersam's werk verder onder druk zette.

Alles bij elkaar opgeteld bleek het rapport voor Hemmersam niet voldoende, en zijn vertrek werd onafwendbaar. Tim Borguet, de voormalige Marketing Director, is inmiddels aangeduid als zijn opvolger in de functie van 'Chief Academy'.

Er wordt verwacht dat hij niet alleen de jeugdopleiding verder ontwikkelt, maar ook de commerciële waarde van Neerpede beter weet te benutten. De sportieve beleidsmakers Peter Verbeke en Henk Mariman blijven wel op post om de continuïteit te waarborgen.

POLL: Anderlecht puurt te weinig uit de jeugddetectie

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kompany op handen gedragen: "Zelfs de bromberen in bestuur"
Kompany op handen gedragen: "Zelfs de bromberen in bestuur"

Bayern München heeft zijn eerste puntenverlies van het seizoen geleden en bleef afgelopen ...

38
38
<strong>Prestigetransfer Club Brugge eindigt in fiasco: hij wil niet vertrekken</strong>
Prestigetransfer Club Brugge eindigt in fiasco: hij wil niet vertrekken

Ondanks een forse investering van drie miljoen euro per jaar, kreeg Dedryck Boyata het nooit voor ...

164
164
KV Mechelen bestolen? Referee Department verschaft uitleg
KV Mechelen bestolen? Referee Department verschaft uitleg

Met twee doelpunten kroonde invaller Hyeon-gyu Oh zich zaterdag tegen KV Mechelen op de valreep nog ...

361
361
Under Review: Lardot velt oordeel over uitsluiting Onyedika
Under Review: Lardot velt oordeel over uitsluiting Onyedika

Namens het Referee Department laat Jonathan Lardot maandag telkens zijn licht schijnen op enkele ...

141
141
D-Day voor Club Brugge: Hayen maakt selectie bekend
D-Day voor Club Brugge: Hayen maakt selectie bekend

Club Brugge kan niet te lang stilstaan bij het gelijkspel in Charleroi, want straks moet de ...

102
102
Beerschot geeft forfait: Pro League onthult bizarre gevolgen
Beerschot geeft forfait: Pro League onthult bizarre gevolgen

Zoals vooraf reeds aangekondigd zorgden relschoppers ervoor dat de Antwerpse derby tussen Antwerp en ...

245
245
'Van Bommel hakt knoop door over aanbod Anderlecht'
'Van Bommel hakt knoop door over aanbod Anderlecht'

Ondanks het magere gelijkspel tegen Dender scoorde interimcoach David Hubert opnieuw punten bij ...

1573
1573
Club Brugge akkoord: Onyedika kent verdict na rode kaart
Club Brugge akkoord: Onyedika kent verdict na rode kaart

Met een 1-1 gelijkspel in Charleroi kende Club Brugge geen geslaagde repetitie voor de Champions ...

550
550
<strong>Hoog op verlanglijst KRC Genk, maar amper beter dan Zeqiri</strong>
Hoog op verlanglijst KRC Genk, maar amper beter dan Zeqiri

KRC Genk haalde Hyeon-gyu Oh afgelopen zomer als prioriteit binnen en hij werd gezien als de ideale ...

373
373
Club Brugge opgepast: "Zij zijn een titelfavoriet"
Club Brugge opgepast: "Zij zijn een titelfavoriet"

Club Brugge en de anderen zullen moeten opletten. De achterstand op KRC Genk loopt al stevig op en ...

313
313
Bosz slaat en zalft: "Bakayoko is daarin ongelooflijk"
Bosz slaat en zalft: "Bakayoko is daarin ongelooflijk"

Johan Bakayoko is niet geweldig bezig. De Belgische flankaanvaller zit in een dipje, maar met zijn ...

46
46
Hubert niet akkoord met 'experts': "Hopelijk niet te vaak"
Hubert niet akkoord met 'experts': "Hopelijk niet te vaak"

RSC Anderlecht speelde 1-1 tegen FCV Dender. Het niveau was gedurende de wedstrijd veel te ...

196
196
Stijn Stijnen heeft harde boodschap voor 'reality-ster' Kiki
Stijn Stijnen heeft harde boodschap voor 'reality-ster' Kiki

Patro Eisden Maasmechelen blijft het ronduit fantastisch doen in de Challenger Pro League. De ...

224
224
Tessa Wullaert schittert én zorgt voor ongelooflijke blunder
Tessa Wullaert schittert én zorgt voor ongelooflijke blunder

Tessa Wullaert (ex-Anderlecht) maakte de overstap van Fortuna Sittard naar het Italiaanse Inter en ...

60
60
Lukaku verovert Napoli: eerste maand met waanzinnige cijfers
Lukaku verovert Napoli: eerste maand met waanzinnige cijfers

Romelu Lukaku is nog maar 1! maand een speler van Napoli, maar de intrede van 'Big Rom' bij de ...

327
327