Antwerp FC heeft behoefte aan vers kapitaal, na een recordverlies van 46,4 miljoen euro vorig boekjaar, wat het eigen vermogen tot -45 miljoen euro deed kelderen. Tegelijkertijd ondervindt Ghelamco, het vastgoedimperium van RAFC-eigenaar Paul Gheysens, druk van een moeilijke vastgoedmarkt. In de zoektocht naar extra investeerders heeft Gheysens het Britse bureau Tifosy ingeschakeld, dat eerder succesvol was met het aantrekken van investeringen voor andere clubs.
Hoewel Gheysens niet van plan is de club volledig te verkopen, wil hij wel een meerderheidsbelang behouden. Nieuwe investeerders kunnen instappen via kapitaalverhoging of door aandelen van Gheysens over te nemen, met een focus op buitenlandse investeerders uit het Midden-Oosten en de VS. CEO Sven Jaecques bevestigt dat zowel gedeeltelijke als volledige overnames mogelijk zijn, maar benadrukt dat Gheysens ambitieuze plannen heeft, waaronder de bouw van een nieuw stadion en het verder versterken van de club.
Het water staat Gheysens aan de lippen
Antwerp FC leed vorig boekjaar een monsterlijk recordverlies van 46,4 miljoen euro, een stijging van 15%. Hierdoor kelderde het eigen vermogen van een positieve 1,3 miljoen naar een negatieve 45 miljoen euro, waarmee de spaarpot volledig was verdwenen.
Ook kampte de club met ernstige cashflowproblemen, wat opnieuw leidde tot een nieuwe kapitaalverhoging door eigenaar Paul Gheysens. Gheysens, die ook de drijvende kracht is achter vastgoedontwikkelaar Ghelamco, heeft daarnaast te maken met uitdagende marktomstandigheden in de vastgoedsector.
Dit dwingt hem tot een voorzichtiger financieel beleid. Het economisch klimaat zorgt ervoor dat Gheysens steeds zorgvuldiger met zijn middelen moet omgaan. Ghelamco staat onder zware druk door stijgende financieringskosten, hoge schuldenlasten en een moeizame kantorenmarkt.
Het bedrijf zoekt koortsachtig naar kapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Gheysens heeft al drastische maatregelen genomen, zoals de verkoop van zijn privévliegtuig en meerdere eigendommen, waaronder twee villa’s en een penthouse in Knokke-Heist.
Meerdere kantoorgebouwen zijn inmiddels te koop gezet en de banken lijken hun vertrouwen te verliezen. “De vraag is niet tegen welke rente hij kan lenen, maar of hij nog wel kredieten krijgt”, stelde Het Nieuwsblad.
Gheysens duidelijk vorig jaar: “Antwerp niet te koop”
Het aantrekken van een extra investeerder leek al maanden een logische oplossing om Antwerp FC financieel weer op koers te brengen. Volgens Het Nieuwsblad wordt deze optie daadwerkelijk overwogen door mensen binnen en rond de club. Toch gaf Paul Gheysens in januari vorig jaar aan hier niet voor open te staan.
De voorzitter wilde de controle behouden en hoopte op een stabilisatie van de financiële situatie, waarbij hij rekende op enkele grote transfers in de zomermercato. Sinds de zomer vorig jaar gingen er volop geruchten over potentiële overnemers.
Namen zoals Jozef Delcroix van Deldo, miljardair Fernand Huts, Jim Ratcliffe van het chemieconcern Ineos en zelfs de familie Mintjens werden genoemd. De club zelf bevestigde echter niets van deze speculaties.
Gheysens maakte zijn standpunt kort maar krachtig duidelijk in een reactie aan VRT Nieuws: "Niet te koop."
Gheysens eindelijk overstag: investeerders uit Midden-Oosten en VS?
Meer dan een jaar later heeft Antwerp FC voor bijna 40 miljoen euro verkocht op de zomermercato, maar blijft de behoefte aanwezig voor vers kapitaal. De zoektocht naar extra investeerders is dan ook op de agenda gezet.
De Tijd meldde dat Paul Gheysens het Britse gespecialiseerde bureau Tifosy heeft ingeschakeld om nieuwe investeerders te vinden voor de club. Tifosy heeft vorig jaar al ervaring opgedaan met het zoeken naar potentiële overnemers voor AA Gent, en speelde ook een rol bij de overnames van Olympique Lyon en RWDM door John Textor.
Hoewel Gheysens niet van plan is om de club volledig te verkopen, is het wel de bedoeling dat hij een meerderheidsbelang behoudt. Nieuwe investeerders zullen de mogelijkheid hebben om in te stappen via een kapitaalverhoging en/of door een deel van Gheysens’ aandelen over te nemen.
De verwachting is dat de nieuwe investeerders vooral uit het buitenland zullen komen, met name uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten.
Gedeeltelijke én volledige verkoop mogelijk
Volgens De Tijd staat de zoektocht naar extra kapitaal voor Antwerp FC los van de financiële problemen bij Ghelamco. Het doel van de nieuwe investeringen is om de club verder te laten groeien tot een aantrekkelijk entertainmentmerk dat ook buiten wedstrijddagen inkomsten genereert.
Deze strategie wordt vergeleken met de aanpak van Club Brugge, dat in 2021 een strategisch partnerschap aanging met het investeringsfonds Orkila Capital.
Sven Jaecques, CEO van Antwerp FC, verklaarde aan Gazet van Antwerpen dat alle scenario's openliggen, zowel een gedeeltelijke als een volledige overname, mits de juiste prijs wordt geboden.
Jaecques benadrukte echter dat Paul Gheysens nog steeds ambitieuze plannen heeft met de club. Gheysens wil een nieuw stadion bouwen en Antwerp verder uitbouwen tot een stabiele topclub. Hoewel een nieuwe investeerder welkom is, blijft Gheysens zelf betrokken bij de toekomst van de club.