Andreas Skov Olsen blijft een mysterie bij Club Brugge. Hoewel de Deen vorig jaar in de belangstelling stond van clubs zoals Feyenoord, besloot Club Brugge hem te houden in de hoop dat hij zou schitteren in de Champions League en zo zijn waarde zou verhogen. In de eerste wedstrijd tegen Borussia Dortmund maakte hij indruk met zijn aanvallende dreiging, maar tegen Sturm Graz bleef hij onzichtbaar en werd hij tijdens de rust gewisseld.
Analisten, zoals Hein Vanhaezebrouck, zijn kritisch: "Hij werkt niet eens en heeft meer faam dan hij verdient." Skov Olsen’s onregelmatige prestaties en mentale kwetsbaarheid zorgen ervoor dat topclubs afhaken. Volgens Marc Degryse: "Buitenlandse clubs zijn niet achterlijk. Ze leggen geen miljoenen neer voor iemand die maar af en toe uitblinkt."
Lees ook: Skov Olsen weg aan bodemprijs
Via Champions League naar knaltransfer
Feyenoord wilde afgelopen zomer ver gaan voor Andreas Skov Olsen, maar Club Brugge hield hem stevig vast. Met de verkoop van spelers voor bijna 60 miljoen euro zaten de financiën van de landskampioen goed op orde.
De Deense international ligt bovendien nog tot 2026 onder contract en is pas 24, waardoor er geen druk was om hem te laten vertrekken.
Club Brugge heeft nu een andere strategie: Skov Olsen laten schitteren in de Champions League en dan in de winter- of zomermercato cashen.
Acht wedstrijden op het grootste podium van Europa bieden de perfecte kans om hem in de schijnwerpers te zetten en de juiste clubs aan te trekken.
Club rekent op hun 'magiër' om het verschil te maken, mits hij met zijn goede been uit bed stapt. Zoals Het Laatste Nieuws schreef: "Hij is gemaakt voor dit podium."
Fenomeen Skov Olsen: de gesel van Bensabaini
Met Andreas Skov Olsen weet je nooit helemaal wat je kunt verwachten. In de eerste Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund was de Deen echter op dreef.
Hij creëerde continu gevaar en had het duidelijk gemunt op zijn directe tegenstander, Ramy Bensebaini, die na een uur spelen al naar de kant moest. "Skov Olsen, een gesel voor Bensebaini," kopte Sky Sports Deutschland.
Naast zijn aanvallende impulsen was hij ook verdedigend alert, door plichtsgetrouw de aanvalsgolven van Dortmund af te stoppen. La Dernière Heure noemde hem zelfs een “fenomeen,” en merkte op dat elke baltoets het publiek in vervoering bracht.
Het besluit om hem afgelopen zomer te behouden, blijft volgens LDH “de beste zet van Club Brugge in de laatste transferperiode.” Toch was het niet allemaal perfect.
Op cruciale momenten miste hij soms het overzicht of de precisie. Vooral in de tweede helft zakte zijn spel wat weg.
Skov Olsen spoorloos tegen Graz: “Meer faam dan hij verdient”
Woensdag stond de wedstrijd tegen Sturm Graz in het teken van "must win", en zoals verwacht waren de ogen opnieuw gericht op Andreas Skov Olsen om het verschil te maken.
Maar de Deense aanvaller liet het deze keer afweten en nam nog eens een snipperdag. Hij kwam vast te zitten op de rechterflank, gevangen in een dubbele dekking die hem volledig lamlegde.
Zijn gebruikelijke flair in de dribbels ontbrak volledig, en in de slotfase van de eerste helft liet hij zelfs zijn defensieve taken schieten. Het resultaat? Nicky Hayen haalde hem tijdens de rust naar de kant.
Skov Olsen werd vervangen door Michal Skoras, die misschien minder getalenteerd is, maar wel keihard werkte. Analist Hein Vanhaezebrouck spaarde zijn kritiek niet:
“Hij werkte niet eens. Hoe kun je zo aan een wedstrijd beginnen?" Vanhaezebrouck prees Hayen’s beslissing om Skov Olsen na rust op de bank te zetten, ondanks zijn status.
“Het is toch iemand met naam en faam. Nu ja, hij heeft intussen veel meer faam dan hij verdient”, stelde hij scherp. Vanhaezebrouck benadrukte dat Skov Olsen zeker talent heeft, maar dat hij het veel te weinig laat zien.
Hij roept op dat we misschien maar eens moeten stoppen met hem op te hemelen omwille van zijn zogenaamde grote talent.
Lees ook: Hayen ontdekt nieuw tactisch plan bij Club Brugge
Topclubs haken al af: “Zijn ook niet achterlijk”
Na bijna drie jaar bij Club Brugge (45 goals, 25 assists in 107 wedstrijden) blijft Andreas Skov Olsen een raadsel voor analisten en een uitdaging voor coaches.
Zijn onvoorspelbaarheid op het veld en de vragen rond zijn mentale weerbaarheid verklaren deels waarom hij nog steeds in België speelt.
"Als de grote clubs dit zien, haken ze ongetwijfeld af," zei Hein Vanhaezebrouck in Het Nieuwsblad. Bij VTM 2 waren de analisten ook hard voor de Deen.
Frank Boeckx stelde zonder aarzeling: "Het was niet goed genoeg. Balverlies, onzuiverheden… Als je zo’n eerste helft speelt, kan je gewoon niet blijven staan."
Skov Olsen miste hiermee een belangrijke kans om zich te profileren, vooral in de Champions League, waar topclubs scherp toekijken.
De verwachte toptransfer die afgelopen zomer uitbleef, is volgens Marc Degryse inmiddels logisch. "Die buitenlandse clubs zijn ook niet achterlijk," zei hij.
"Zij zien hem elke week spelen en zien dat hij in tien wedstrijden slechts drie à vier keer excelleert. Je moet het ook in de kleine matchen tonen, anders leggen ze geen 20 of 30 miljoen op tafel. Het duurt te lang voor hij stabiliteit in zijn prestaties krijgt."