Volgens eigen cijfers mist Antwerp FC jaarlijks tussen de 20 en 25 miljoen euro door de onvoltooide staat van hun stadion. Marc Overmars waarschuwde al dat een onafgebouwd stadion de groei van de club kan belemmeren. CEO Sven Jaecques onderstreepte dat een uitbreiding van 16.000 naar 21.000 plaatsen aanzienlijke financiële voordelen zou opleveren.
Ondanks de patstelling met grondeigenaar Tania Mintjes heeft Gheysens besloten om een tijdelijke tribune te bouwen, die door Ghelamco gefinancierd en uitgevoerd zal worden. De vergunningsprocedure zou snel moeten verlopen, met de hoop dat de nieuwe tribune aan het begin van volgend seizoen operationeel is. Toch zijn experts sceptisch over de geschatte extra omzet van 25 miljoen euro per jaar.
Antwerp FC loopt jaarlijks 20 tot 25 miljoen euro mis
“Antwerp is een slapende reus en een diamant”, zei Marc Overmars na het veroveren van de landstitel. “Maar als dat stadion niet afgeraakt, gaan we opnieuw achteruit.”
Hij benadrukte dat een onafgewerkt stadion jaarlijks wel zes punten kan kosten en de groei van de club in de weg staat. Sven Jaecques sloot zich daarbij aan: een compleet stadion, met een uitbreiding van 16.000 naar 21.000 plaatsen, zou jaarlijks 20 tot 25 miljoen extra omzet kunnen genereren.
“Je creëert nieuwe tribunes die je kan vermarkten op vlak van loges en abonnees. Je kan betere spelers aantrekken en duurder verkopen”, zei de CEO in Het Laatste Nieuws.
Antwerp heeft concrete plannen om de vervallen tribune 2 – daterend uit 1923 en om veiligheidsredenen al jaren gesloten – te vervangen. Het knelpunt? Een akkoord met grondeigenaar Tania Mintjes ontbreekt, wat zorgt voor de nodige frustraties bij voorzitter Paul Gheysens.
“Als ik het allemaal had geweten, was ik ergens anders beginnen bouwen”, zei de voorzitter in oktober aan Gazet van Antwerpen.
Patstelling en frustratie: Gheysens wil de gronden kopen, Mintjens wil niet verkopen
De situatie rond Antwerp FC en tribune 2 is een complexe knoop van juridische en zakelijke belangen. De club heeft een opstalrecht op de grond van de familie Mintjens tot 2052, met een optie tot verlenging tot 2102.
Dit geeft Antwerp het recht om te bouwen op de grond zonder eigenaar te zijn, waarbij de club profiteert van de opbrengsten van die investeringen.
Maar zodra het opstalrecht afloopt, kan Tania Mintjens of haar erfgenamen de gebouwen tegen marktwaarde overnemen. Dit vooruitzicht weerhield Paul Gheysens ervan om verdere grote investeringen te doen op een stuk grond dat niet van hem is.
Aan de andere kant toonde Mintjens weinig interesse om te verkopen, wat leidde tot een patstelling. Gheysens schakelde zelfs de hulp in van burgemeester Bart De Wever in een poging om de onderhandelingen vlot te trekken, maar zonder succes.
Hij uitte zijn frustraties publiekelijk, mede door de media in te zetten om zijn visie kracht bij te zetten. De patstelling rond tribune 2 blijft een grote bron van ergernis voor Gheysens.
Gheysens zwicht: bouw Tribune 2 in zicht
Ondanks het uitblijven van een akkoord met grondeigenaar Tania Mintjens heeft voorzitter Paul Gheysens besloten om toch door te gaan met de bouw van de nieuwe Tribune 2.
Deze week werd bekend dat Antwerp een vergunningsaanvraag heeft ingediend voor een tijdelijke tribune in het Bosuilstadion, met als ultieme doel de club financieel zelfbedruipend te maken.
Antwerp zal de bouw zelf financieren, met Ghelamco—het bouwbedrijf van Gheysens—aan het roer. De verwachting is dat de vergunningsprocedure snel zal verlopen, mede omdat buurtbewoners naar verwachting geen bezwaar zullen indienen.
Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het stadionproject van Club Brugge, waar omwonenden wel voor jarenlange vertraging zorgden. Als alles volgens plan verloopt, kan de nieuwe tribune al aan het begin van volgend seizoen worden gebruikt.
Tribune 2 blijft traditiegetrouw de plek voor de die-hard fans van Antwerp, dicht bij het bezoekersvak om de intense sfeer in het stadion te behouden.
Domper voor Antwerp: 25 miljoen euro inkomsten per jaar niet haalbaar
Door de dringende noodzaak kiest Paul Gheysens voor een "tijdelijke" tribune als oplossing voor de huidige problemen rond de Bosuil. Volgens VRT-informatie wordt deze versie van Tribune 2 een eenvoudig en kostenefficiënt alternatief, die ver weg blijft van de pracht en praal van de hoofdtribune aan de overzijde.
Dit maakt de bouw goedkoper en zorgt ervoor dat de investering zich sneller terugbetaalt. Gheysens wist dat het onvermijdelijk was om de Bosuil verder af te bouwen, aangezien een halfleeg stadion niet alleen de supporterservaring negatief beïnvloedt, maar ook de inkomstenstroom ondermijnt.
De financiële druk is voelbaar: afgelopen zomer verkocht Antwerp spelers voor 40 miljoen euro, terwijl het zelf slechts voor 3 miljoen kocht. In de winter werd er nog eens 20 miljoen opgehaald. Die inkomsten worden volledig gebruikt om de financiële tekorten aan te vullen én te investeren in het stadionproject.
Volgens de club zou een voltooid stadion, met een capaciteitstoename van 16.000 naar 21.000 plaatsen, een jaarlijkse extra omzet van 20 tot 25 miljoen euro kunnen opleveren. Experts, zoals Thomas Peeters, sporteconoom aan de Erasmusuniversiteit van Rotterdam, twijfelen echter aan deze cijfers.
“25 miljoen lijkt me alleszins een heel hoog cijfer”, zei Peeters aan VRT. “1 tribune extra in de Bosuil die 25 miljoen zou opbrengen, lijkt me niet haalbaar.” Hij benadrukt echter wel dat de tijdelijke tribune op lange termijn een verschil zal maken, gezien de enorme vraag naar tickets en abonnementen, die momenteel het aanbod ver overstijgt.
Een capaciteitsuitbreiding is dus zeker gerechtvaardigd.