Hubert moet ingrijpen: Riemer-lieveling genadeloos gedumpt?

door
Hubert moet ingrijpen: Riemer-lieveling genadeloos gedumpt?

Anderlecht hervat vrijdag al de competitie tegen het noodlijdende Beerschot, mét David Hubert nu vast in het zadel als T1. Het moment voor de nieuwe coach om het eens over een andere boeg te werpen? In het defensief compartiment dringt zich alvast minstens één wijziging op. Niet alleen op de korte, maar ook op de langere termijn.

We hebben het dan niet over Ludwig Augustinsson die Moussa N'Diaye links achterin mogelijk terug naar de bank verdringt, noch over Thomas Foket die aan de overkant Killian Sardella eindelijk het vuur aan de schenen moet beginnen te leggen. Terwijl er op de backs keuze genoeg is situeert de achilleshiel van Paars-Wit zich in het hart van de verdediging, waar nieuwkomers Jan-Carlo Simic en Mathias 'Zanka' Jorgensen nog niet wisten te overtuigen. Helaas zullen zij wellicht toch nog een tijdje een tandem vormen. 

Vervanger van Vertonghen 

Hoewel de Brusselaars hun aanvoerder na de interlandbreak dachten te recupereren is Jan Vertonghen zijn terugkeer tenslotte dan toch nog niet voor meteen. Paars-Wit was begin augustus nog optimistisch dat hij slechts een paar weken aan de kant zou staan met last aan de beide achillespezen, maar zoals Brian Riemer toen reeds vreesde bleek dat uiteindelijk ijdele hoop. Meer nog: uit angst om nog verdere schade aan te richten dreigt Vertonghen nu zelfs tot nieuwjaar Thorgan Hazard te vervoegen in de ziekenboeg. 

Een rampscenario, te meer omdat Zanka teleurstelt. Een weekje na het onheilspellende nieuws over Vertonghen verbrak hij zijn contract bij Brentford om transfervrij zijn kribbel te zetten in het Lotto Park. Daar werd de 34-jarige Deen met het rijke CV aangekondigd als één brok ervaring. "Hij is een leider, agressief in de duels en erg sterk met het hoofd, zowel aanvallend als verdedigend", aldus Jesper Fredberg bij zijn officiële voorstelling. Al bleek vooral Riemer omwille van hun vorige samenwerkingen al laaiend enthousiast. 

In die mate zelfs dat hij een aantal dagen later zondigde tegen zijn principes door Zanka in Mechelen meteen een basisplaats te gunnen. Niet alleen had de nieuwkomer amper een tweetal trainingen in de benen, een week daarvoor verklaarde Riemer zijn keuze om Théo Leoni tegen OHL een rij achteruit te trekken nog door te wijzen op de nood aan een linkspoot centraal achterin. Zanka maakte direct zijn reputatie waar met een assist via een kopbal, al stond hij daarvoor wel wat te slapen bij de openingstreffer van Malinwa. 

Riemer strikt risicopatiënt 

Een voorbode van wat nog komen zou. Sindsdien maakte Zanka steevast de 90 minuten rond, doorgaans met Simic naast zich. Alleen in zijn zwanenzang tegen KRC Genk koos Riemer voor Leander Dendoncker als partner. Met acht tegengoals doet enkel Antwerp beter, en dus valt de verdediging op het eerste gezicht weinig te verwijten. Al is dat toch mede dankzij een flinke portie geluk én doelman Colin Coosemans, die vaak voorkwam dat hun foutjes werden afgestraft. Zelf bleek Zanka tot dusver eerder een risicopatiënt. 

Zo veroorzaakte de 37-voudig international op onhandige wijze reeds twee overbodige strafschoppen, die telkens werden gemist, en had hij ook bij heel wat tegengoals boter op het hoofd. Zanka is een van de vele – voornamelijk Deense – spelers in het Lotto Park die zijn steun betuigde aan Riemer, maar met zijn zwakke prestatie tegen Genk was hij wel mee verantwoordelijk voor diens ontslag. Recent volgde nog een zoveelste dieptepunt tegen Real Sociedad, waar de ancien in de openingsfase compleet door de mand viel. 

Samen met de rest van het elftal herpakte hij zich vervolgens wel, maar het is niet wat je verwacht van iemand die de jongeren net het goede voorbeeld moet geven. Ook op dát vlak moest Zanka de stand-in van Vertonghen zijn. Een gids voor Simic vooral, de enige zomeraanwinst voor wie Fredberg een transfersom veil had. Op termijn denkt de CEO Sports een stevige meerwaarde te boeken op zijn investering van drie miljoen. Voorlopig lost de 19-jarige Serviër, ontdekt door de scouting, de verwachtingen echter ook niet in. 

Fredberg stapelt flaters op 

Deels de schuld van Zanka dus, aan wiens zijde het lastig is om te groeien. Al laat Simic zijn eigen wendbaarheid en voetballend vermogen eveneens te wensen over. Aspecten van het spel waarover bij beiden hun presentatie bewust vrij weinig werd gerept? Zelf is Vertonghen natuurlijk evenmin nog de snelste, een van de redenen waarom Riemer een gedurfdere aanpak schuwde, maar in de opbouw wordt hij misschien nog wel het felst gemist. Ondanks zijn fraaie assist tegen Standard heeft Zanka een pak mindere voeten. 

Het dwingt Dendoncker om bovenop Vertonghen zijn kapiteinsband meer hooi op zijn vork te nemen. Fredberg vindt dat ook Zanka over de kwaliteiten beschikt om daarvoor in aanmerking te komen, maar momenteel blijkt zelfs de rol van defensieleider al te veel gevraagd. Dat hij links in het centrum moet postvatten is weliswaar geen cadeau. Geen back-up aantrekken voor Vertonghen, een vacature die nochtans al vóór diens blessure bekend was, blijft een van de vele bedenkelijke beslissingen tijdens de zomermercato. 

Toen kort na de deadline bleek dat de recordinternational langer in de lappenmand zou liggen overweeg Anderlecht wel even om nog een extra verdediger te zoeken. Omdat de Europese spelerslijst dan al was ingediend zagen de Brusselaars af van dat plan, maar het toont toch aan hoe het vertrouwen in Zanka dan al was afgenomen. Al was nog een alternatief sowieso geen overbodige luxe: het geschuif met Dendoncker en Leoni is het beste bewijs dat de spoeling in het hart van de defensie vandaag nog altijd flinterdun is. 

Voetsporen van Kompany 

Traditiegetrouw gokt Paars-Wit in de breedte op de kweekvijver van Neerpede. Daar lopen met Nunzio Engwanda (16) en Amando Lapage (19) naar verluidt inderdaad twee potentiële kleppers rond. Tijdens de voorbereiding mochten ze al eens proeven van de A-kern en Riemer gunde hun aan het begin van deze campagne allebei ook al eens een plekje in de selectie. Spelen doen ze vooralsnog evenwel nog bij de RSCA Futures, het nummer laatst in de Challenger Pro League. Jelle Coen zou hen dus niet graag afstaan. 

Vooral in het geval van Engwanda, die in de oefenmatch tegen PSV door het ijs zakte, is het bovendien nog maar de vraag of de tieners klaar zijn voor het echte werk. Dat er in de zomer geen extra verdediger werd aangeworven lijkt echter tevens een doordachte keuze om hen niet te blokkeren. Misschien is het moment dan wel aangebroken om hun kaart te trekken. Nadat hij al vijf gele kaarten verzamelde is Simic vrijdag geschorst. Zal ook Hubert hem vervangen door Dendoncker of Leoni op te offeren op het middenveld? 

Daar heeft hij alleszins meer opties voorhanden, terwijl ook Sardella – met Foket dan als rechtsback – een alternatief kan vormen. Of maakt Hubert toch van de gelegenheid gebruik om na Tristan Degreef nóg een jonkie uit zijn mouw te schudden? Engwanda ziet wel érg groen achter de oren, zeker voor een verdediger, maar wie weet kan hij in de voetsporen treden van Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre, Romelu Lukaku of Youri Tielemans. Wat goed is komt vaak snel, beseft Anderlecht beter dan wie dan ook. 

Zanka out, Neerpede in? 

Engwanda brak zijn contract zopas open tot medio 2027, maar of hij meer geduld heeft dan pakweg Jorthy Mokio of Noah Mbamba valt nog af te wachten. Durven zetten lijkt dus de boodschap. Lapage kan volgende zomer zelfs al gratis vertrekken. "Doorbreken bij een eerste ploeg vormt uiteraard het ultieme doel. Liefst bij Anderlecht, maar anders ergens anders", liet hij recent nog optekenen. Na de soap rond Lucas Stassin zou het bij de achterban wringen om ook Paul van Himst zijn kleinzoon straks elders te zien schitteren. 

Hubert nam Lapage alvast al mee naar Dender, een teken dat hij dichter aanleunt tegen het eerste elftal dan Engwanda. Krijgt een van hen op het Kiel de kans om te tonen dat ze meer in hun mars hebben dan de huidige titularissen? En mag de gelukkige, mits een geslaagde lakmoesproef, nadien dan ook blijven staan? Met het oog op de toekomst lijkt het toch interessanter dan door te blijven sukkelen met Zanka, die overigens maar voor één jaartje vastligt. Zijn contract zal volgende zomer haast zeker niet verlengd worden. 

Is het dan geen zonde om een product van eigen kweek mogelijk te verliezen door een tijdelijke noodoplossing, die zelf erg fragiel oogt? Zanka blijkt niet eens de doortastende verdediger te zijn die ons vooraf werd beloofd – op dat vlak doet behalve Vertonghen ook Simic beter. Dan zal Lapage zich allicht minder makkelijk laten aftroeven. Net zoals Engwanda, die dan weer een betere techniek heeft, is hij daarnaast ook sneller. Tijd dus om een van hen gewoon in het diepe te gooien en te testen of ze kunnen zwemmen? 

Deens dilemma voor Hubert 

Om een transfervrije verdediger aan te werven is het hoe dan ook te laat, terwijl Hubert nog steeds geen datum durft te plakken op Vertonghen zijn comeback. Tot dan zou er zonder Zanka centraal achterin wel een potentieel dodelijk tekort aan ervaring zijn, wat er dan weer toe kan leiden dat Simic en/of Lapage enigszins verbrand geraken bij het grote publiek. Die eerste is namelijk nog niet klaar om zelf het voortouw te nemen. Maar of dat alleen nu volstaat als reden om Zanka tegen beter weten in te blijven opstellen? 

Dan liever geduld koesteren met ruwe diamanten die nog wat slijpwerk nodig hebben. Hubert snapt als geen ander het belang van Neerpede als levensader in het Lotto Park. Of een duo van Simic met Lapage of Engwanda echt een beter slot op de deur zou zijn valt nu onmogelijk te voorspellen. Vrijdag is het alleszins nog met Zanka te doen, maar tenzij hij plots iedereen verbaast lijkt het toch het proberen waard. Al duimt heel Paars-Wit toch vooral dat de ongunstige voorspellingen omtrent Vertonghen vlug voorbarig blijken. 

AD

Zie ook:

Vertonghen baalt als stekker: rampscenario niet uitgesloten
Vertonghen baalt als stekker: rampscenario niet uitgesloten
Antwerp-fans houden been stijf:
Antwerp-fans houden been stijf: "Zijn geen kleine kinderen"

POLL: Wie moet Simic vrijdag vervangen centraal achterin?

Meest recent

"Afwezigheid De Bruyne en Lukaku bevrijding voor Rode Duivels'
"Afwezigheid De Bruyne en Lukaku bevrijding voor Rode Duivels'

Met een één op zes tegen Italië en Frankrijk konden de Rode Duivels de voorbije ...

0
0
'Club Brugge greep naast nieuw goudhaantje Antwerp'
'Club Brugge greep naast nieuw goudhaantje Antwerp'

Antwerp hinkte de voorbije jaren wat achter op de traditionele topclubs, maar lijkt de laatste jaren ...

12
12
Eén Belg bij laatste 25 genomineerden voor Golden Boy
Eén Belg bij laatste 25 genomineerden voor Golden Boy

Er lijkt momenteel een generatiewissel aan de gang bij de Rode Duivels. De 'gouden generatie' lijkt ...

15
15
Stroeykens geeft grote hint over toekomst bij Anderlecht
Stroeykens geeft grote hint over toekomst bij Anderlecht

De Jupiler Pro League wordt vrijdagavond opnieuw op gang getrapt met een wedstrijd tussen Beerschot ...

72
72
Vertonghen baalt als stekker: rampscenario niet uitgesloten
Vertonghen baalt als stekker: rampscenario niet uitgesloten

RSC Anderlecht gaat vrijdagavond op bezoek bij Beerschot VA. Op het veld van de hekkensluit kan ...

272
272
'Opvolger Guardiola: City gaat voor absolute topnaam'
'Opvolger Guardiola: City gaat voor absolute topnaam'

Manchester City hervat aanstaande zondag zijn seizoen met een competitiewedstrijd tegen ...

157
157
Antwerp-fans houden been stijf: "Zijn geen kleine kinderen"
Antwerp-fans houden been stijf: "Zijn geen kleine kinderen"

In de Jupiler Pro League waagt Antwerp FC zich aanstaande zondag aan de verplaatsing naar OH Leuven. ...

123
123
Selectie Anderlecht: Hubert moet meteen schuiven met basiself
Selectie Anderlecht: Hubert moet meteen schuiven met basiself

RSC Anderlecht hervat vrijdagavond zijn seizoen met een bezoek aan hekkensluiter Beerschot VA. Dat ...

322
322
'Jonathan David geeft groen licht: droomtransfer onderweg'
'Jonathan David geeft groen licht: droomtransfer onderweg'

Jonathan David kroonde zich vorige week nog tot grote held bij Lille OSC door de winnende treffer ...

101
101
Anderlecht baalt: Club Brugge doet gouden transferzet
Anderlecht baalt: Club Brugge doet gouden transferzet

Club Brugge hield het tijdens de voorbije zomermercato redelijk rustig, maar haalde toch ...

843
843
Dé verliezer na NL-tweeluik: Tedesco laat Duivel links liggen
Dé verliezer na NL-tweeluik: Tedesco laat Duivel links liggen

De tweede interland-periode van het seizoen zit er alweer op. Alvorens de spelers weer bij hun ...

214
214
Schandaal-Mbappé: nieuwe onthullingen uit onderzoek bekend
Schandaal-Mbappé: nieuwe onthullingen uit onderzoek bekend

Kylian Mbappé raakte in de voorbije dagen andermaal in het oog van een storm terecht. Zo ...

199
199
Ritchie De Laet maakt fans gek met spectaculaire comeback
Ritchie De Laet maakt fans gek met spectaculaire comeback

Ritchie De Laet kunnen we gerust omschrijven als een echte cultheld voor de Antwerp-supporters. De ...

319
319
Simons geeft dé reden voor wisselvallig seizoen Club Brugge
Simons geeft dé reden voor wisselvallig seizoen Club Brugge

Komend weekend wordt de Jupiler Pro League weer op gang getrokken met enkele interessante affiches. ...

282
282
'Feyenoord-reünie op Anfield: Slot strikt bekend gezicht'
'Feyenoord-reünie op Anfield: Slot strikt bekend gezicht'

Komend weekend wordt de Premier League hervat met Liverpool FC als fiere leider. Nieuwe coach Arne ...

47
47
Stroeykens weldra Rode Duivel? Tedesco neemt standpunt in
Stroeykens weldra Rode Duivel? Tedesco neemt standpunt in

Mario Stroeykens is bezig aan een uitstekend seizoen en is bij RSC Anderlecht uitgegroeid tot ...

146
146
Derbykoorts stijgt: Genk en STVV lanceren extra iniatief
Derbykoorts stijgt: Genk en STVV lanceren extra iniatief

In de Jupiler Pro League staan komend weekend weer enkele aantrekkelijke affiches op het programma. ...

151
151
'Kompany machteloos: Barça contacteert Bayern-smaakmaker'
'Kompany machteloos: Barça contacteert Bayern-smaakmaker'

Vincent Kompany heeft een goede start genomen als hoofdcoach van Bayern München. Maar in de ...

200
200
'Club Brugge houdt hart vast: winters vertrek Onyedika'
'Club Brugge houdt hart vast: winters vertrek Onyedika'

Club Brugge dreigt tijdens de komende wintermercato enkele sterkhouders kwijt te spelen. Andreas ...

324
324
KVM doet fans watertanden met Vanheusden-update
KVM doet fans watertanden met Vanheusden-update

KV Mechelen is bezig aan een meer dan behoorlijk seizoen tot dusver en wil die goede prestaties in ...

155
155

Meer sportnieuws