Leander Dendoncker maakte vorige zomer de overstap naar Anderlecht op huurbasis, met een aankoopoptie van 7 miljoen euro. De club zag in de 32-voudige Rode Duivel de ideale box-to-box-middenvelder om structuur en rust te brengen. Helaas blijkt de overstap allesbehalve een succes. Dendoncker, die een groot deel van zijn salaris moest inleveren, kon niet de verwachte impact maken en werd soms zelfs als verdediger opgesteld.
Zijn prestaties zijn zorgwekkend. Na een teleurstellende match tegen Club Brugge, waarin hij vaak te traag en grossierde in het balverlies, vroegen analisten zich af of dit zijn slechtste wedstrijd ooit was. Hierdoor lijkt zijn terugkeer naar Anderlecht tot nu toe een vergiftigd geschenk, met de vraag of hij ooit de speler wordt die velen hadden gehoopt.
Prestigetransfer Dendoncker: “Helse kostenpost
Leander Dendoncker kwam vorige zomer op huurbasis naar Anderlecht, met een stevige aankoopoptie van 7 miljoen euro. Sporting had met de 32-voudige Rode Duivel een grote naam binnengehaald, maar deze deal was allesbehalve zo eenvoudig als het leek.
Volgens Het Nieuwsblad moest de club aanzienlijke inspanningen leveren om de 29-jarige middenvelder voor één seizoen te huren, vooral op financieel vlak. Dendoncker zou een aanzienlijk deel van zijn riante Engelse salaris hebben ingeleverd, terwijl ook Aston Villa bereid was om mee te denken over het opzetten van een betaalbare huurconstructie.
Toch blijft het salaris van Dendoncker een zware last op het salarisbudget van paars-wit. “Een helse kostenpost”, schreef Sudpresse zelfs.
De aandeelhouders van Anderlecht, met voorzitter Wouter Vandenhaute op kop, hebben de financiële risico’s van deze huurdeal, inclusief de aankoopoptie, bewust moeten accepteren om Dendoncker binnen te halen.
Perfecte box-to-box-middenvelder van Anderlecht
Anderlecht was vorige zomer op zoek naar een opbouwer vanuit de defensie, een goed voetballende zes, een controlerende middenvelder met ervaring die rust en structuur kan brengen.
In Leander Dendoncker vonden ze het perfecte profiel. Dendoncker werd gezien als de ideale vervanger van Thomas Delaney en moest vanuit een lagere rol zorgen voor meer voetbalvermogen. Hij moest de offensieve middenvelders meer bewegingsvrijheid bieden, de ploeg meer rust en gestalte brengen.
Hoewel van Dendoncker geen doelpunten of veel assists worden verwacht, biedt hij andere cruciale kwaliteiten. De 29-jarige beschikt over een groot loopvermogen met vier longen in zijn lichaam, is gedisciplineerd en voert zijn taken altijd feilloos uit.
“Maar hij is geen doelpuntenmaker of spektakelspeler die alle problemen kan oplossen”, stelde Franky Van der Elst eerder al in Het Nieuwsblad. Dendoncker moest de perfecte box-to-box-middenvelder van Anderlecht worden.
Dieptepunt voor Dendoncker: een verschrikking
Leander Dendoncker was niet de creatieve middenvelder naar wie Anderlecht hard zocht, maar de ervaren West-Vlaming moest wel een directe impact hebben. En die brengt hij momenteel niet. Hij speelde zijn beste wedstrijden als nummer zes, maar in de andere matchen moest hij depanneren centraal achterin.
Op die positie ontpopte Dendoncker als patron en eerste spelmaker tegen Ludogorets. Tegen Beerschot verdedigde hij te passief en vorig weekend haalde hij de ondergrens tegen Club Brugge.
“Was dit de slechtste match uit zijn carrière?” vroeg Het Laatste Nieuws zich af. Dendoncker was nergens in het Jan Breydelstadion. Hij oogde veel te traag en grossierde in de verkeerde passes en balverliezen.
“Dendoncker was een verschrikking”, schreef Niels Poissonnier, chef voetbal van HLN. “Jongens, toch, Dendoncker!” verbaasde Marc Degryse zich in dezelfde krant.
“Dit was voor hem én Anderlecht een nieuw dieptepunt. Ik weet niet welke problemen Dendoncker heeft, maar zó weinig enthousiasme zag ik nog nooit van een kapitein en van iemand die de boel moet meetrekken.”
Terugkeer langs de grote poort blijkt vergiftigd geschenk
Voorlopig kunnen we vaststellen dat de terugkeer langs de grote poort tot op vandaag vooral een vergiftigd geschenk is gebleken. “Leander Dendoncker is niet de Verlosser die velen in hem zagen”, zei Kjell Doms, clubwatcher van Het Laatste Nieuws.
Er zijn echter verzachtende omstandigheden in te roepen over de dramatische vormcrisis van Dendoncker. De 32-voudige Rode Duivel is niet vrij in het hoofd en in het lichaam.
Dedoncker heeft in het voorbije anderhalf jaar amper gespeeld bij Aston Villa en Napoli en zijn gebrek aan zelfvertrouwen is zichtbaar.
“Hij betaalt het gebrek aan speelminuten de voorbije twee seizoenen nu cash en daardoor zakt het zelfvertrouwen onder nul. Bovendien is zijn polyvalentie op dit moment eerder een vloek dan een zegen”, aldus Doms.
“Het feit dat Dendoncker niet op zijn voorkeurspositie van verdedigende middenvelder speelt, mag niet worden onderschat”, vindt Glen De Boeck in L’Avenir.
Dedoncker kan zijn kwaliteiten het beste etaleren op het middenveld, waar hij cruciaal is om de ploeg vooruit te jagen. Bovendien sukkelt Dendoncker met een klein probleempje aan de enkel.