Olivier Renard is de nieuwe sportief directeur van Anderlecht, de opvolger van Jesper Fredberg. Wouter Vandenhaute heeft zorgvuldig nagedacht over deze aanstelling, met gesprekken die al voor de wedstrijd België-Frankrijk begonnen. Renard brengt een sterke achtergrond als speler en ervaring als sportief directeur bij onder meer CF Montreal.
Hij is ambitieus en wil Anderlecht weer naar de top brengen, met een focus op sportieve ontwikkeling. In zijn nieuwe rol zal hij zich richten op transfers, terwijl de club afstapt van de functie van CEO Sports. Vandenhaute en Renard hopen met deze nieuwe aanpak sneller te kunnen inspelen op veranderingen binnen de club.
Vandenhaute ging niet over één nacht ijs
Exit Jesper Fredberg. Enter Olivier Renard. Als doelman verdiende hij zijn strepen bij Charleroi, Standard, KV Mechelen, Udinese, Napoli en Modena. Als technisch directeur of adviseur was hij werkzaam bij Antwerp FC, Standard en KV Mechelen.
De 45-jarige was de laatste vijf jaar actief als sportief directeur bij de Canadese MLS-club CF Montreal. Nu wordt Renard dus sportief directeur bij Anderlecht, met Wouter Vandenhaute als grote aanjager om hem binnen te halen.
De Anderlecht-voorzitter bekende op de persconferentie dat hij niet over één nacht ijs ging om Renard aan te werven en dat hij zeker niet de enige kandidaat was waaraan hij dacht.
De eerste contacten tussen Vandenhaute en Renard dateren van voor de wedstrijd België-Frankrijk. Toen was er nog geen beslissing genomen over de toekomst van Fredberg. Toen zijn beide heren beginnen praten, en zo’n twee weken later werd Renard voorgesteld in het Lotto Park.
Alle puzzelstukjes vallen in elkaar met Renard
Anderlecht zag Olivier Renard als een opportuniteit. De club had nood aan een puur sportief profiel, met een achtergrond als speler.
“We willen de taken beter verdelen en mikten op iemand met een achtergrond als speler, die de geur van de kleedkamer kent en een echt voetbaldier is. Zo zijn we bij Olivier uitgekomen”, zei Wouter Vandenhaute. Dat Renard de Belgische competitie goed kent, is uiteraard ook meegenomen.
Volgens Het Nieuwsblad stelde hij bovendien geen buitensporige financiële eisen, wat de deal aanzienlijk vergemakkelijkte. Daarnaast vindt Renard het een eer om deze functie te bekleden bij Anderlecht.
“In mijn hoofd was het meteen ja. Ik wil het maximum geven voor deze club, ik ben heel ambitieus om hier te slagen. Anderlecht is altijd iets wat in mijn hoofd zat. De ambities hier, het project... Anderlecht is een club waar gewonnen moet worden”, zei Renard op de persconferentie.
Renard wordt geen CEO Sports, wel sportief directeur
Marc Degryse vindt het een goede zaak dat Wouter Vandenhaute meteen een vervanger voor Jesper Fredberg heeft gevonden, al zullen beide functies van elkaar verschillen. Renard wordt sportief directeur en niet CEO Sports zoals Fredberg dat was.
Anderlecht zal niet meer met een CEO Sports werken en kiest er bewust voor om een sportief directeur aan te duiden. In een club als Anderlecht is de taak van een CEO Sports te omvattend, en daar heeft ook Fredberg mee gesukkeld.
Na het vertrek van Mikkel Hemmersman (hoofd van de jeugdacademie, red.) heeft de club ervan gebruikgemaakt om de sportieve structuur aan te passen.
Het is aan Tim Borguet om – samen met Peter Verbeke en Henk Mariman – onder meer de RSCA Futures, de Academy en de Ladies te beheren.
Renard zal uitsluitend wheelen & dealen op de transfermarkt
Olivier Renard zal zich als sportief directeur uitsluitend bezighouden met inkomende en uitgaande transfers van de A-kern, terwijl hij meer afstand neemt tot het eerste elftal en David Hubert in vergelijking met Jesper Fredberg.
“Olivier moet in de eerste plaats de scouting aansturen, hij is verantwoordelijk voor de transfers. Hij moet goed samenwerken met de coach en sportieve staf”, zei Wouter Vandenhaute.
“Renard is een schakel in dat geheel. Dat we nu zo snel kunnen schakelen - het was de keuze van Fredberg om zo snel te vertrekken - betekent ook dat we goed gewerkt hebben.”