Met de aanstelling van Olivier Renard als sportief directeur waait er een frisse wind door Anderlecht. Hoewel fans nog wat terughoudend zijn door zijn verleden bij Standard en de connectie met het dossier Propere Handen, ziet de club vooral potentieel in zijn bewezen strategie: goedkoop inkopen, spelers ontwikkelen en doorverkopen met stevige winst.
Bij clubs als KV Mechelen, Standard, Antwerp en CF Montréal behaalde Renard opvallende successen met deze aanpak. Renard, een sportief directeur van de “oude stempel,” geeft zijn oog voor talent de voorkeur boven data en statistieken. Zijn netwerk reikt ver, van Italië tot Canada, waar hij door slimme investeringen en transfers miljoenen genereerde. Van onbekende spelers bij KV Mechelen tot grote namen bij Standard, hij wist keer op keer waarde toe te voegen.
Slimme aankopen: het handelsmerk van Renard
De aanstelling van Olivier Renard als sportief directeur doet de gemoederen oplaaien bij Anderlecht. De 45-jarige heeft een geschiedenis als speler en sportief directeur bij aartsrivaal Standard, en hij wordt genoemd in het dossier Propere Handen.
Voor dat laatste wees juridisch advies uit dat er geen problemen waren, en de club heeft proactief een clausule in zijn contract staan bij een eventuele veroordeling. De combinatie van beide zaken zorgt ervoor dat de fans van Anderlecht hem niet met open armen ontvangen.
Toch ligt de sportieve toekomst op korte termijn in de handen van Renard. Bij KV Mechelen, Standard en CF Montréal leverde hij uitstekend werk met beperkte budgetten, en slimme transfers die sportief succes en veel geld opbrachten.
Zijn handelsmerk: gratis of erg goedkoop binnenhalen, met veel winst doorverkopen. Die werkwijze moet Renard nu doortrekken bij Anderlecht.
Renard is D’Onofrio 2.0
Olivier Renard is nog een sportief directeur van de oude stempel: hij geeft de voorkeur aan zijn oog boven data en statistieken. Zijn methode houdt zich niet zo bezig met stats, ook al is hij wel mee met de nieuwe ontwikkelingen.
Hij werkt meer op basis van lijsten met spelers die hij scout, op video of ter plaatse, en vanuit zijn adresboek. Hij was ook zeer aanwezig in de kleedkamer en op het oefenveld.
Renard was actief als speler in Italië bij Udinese, Napoli en Modena, waar hij een groot netwerk heeft opgebouwd. Door zijn ‘ouderwetse’ maar succesvolle aanpak en kan hij vergeleken worden met Luciano D’Onofrio, die hem niet toevallig na zijn periode bij KV Mechelen naar Standard haalde en zijn werk erg waardeerde.
D’Onofrio wilde Renard ook nu graag naar Sclessin halen, hij woonde dit seizoen enkele wedstrijden bij van de Rouches, maar hij koos finaal voor een avontuur bij Anderlecht.
Oog voor onbekend talent
Olivier Renard leerde de kneepjes van het vak bij KV Mechelen onder Fi Vanhoof. Later werd Renard zelf verantwoordelijk voor het transferbeleid van Malinwa, dat de club meerdere successen opleverde.
Hij haalde Sofiane Hanni gratis bij de Turkse tweedeklasser Osmanlispor FK en verkocht hem - via Dejan Veljkovic - twee jaar later aan Anderlecht voor 1,60 miljoen euro.
Dankzij zijn sterke netwerk pikte Renard de clubloze Ivan Obradovic op, die één jaar later - wederom via Veljkovic - aan Anderlecht verkocht werd voor 2,5 miljoen euro. Deze twee spelers kostten KV Mechelen nul euro en leverden de club ruim vier miljoen euro op.
Renard ontdekte ook onbekende talenten zoals Nicolas Verdier bij de tweedeklasser Stade Brest en Milos Kosanovic bij het Poolse Cracovia, die beiden uitgroeiden tot absolute smaakmakers Achter de Kazerne.
Woekerwinsten: verkochte miljoenen lopen hoog op
Begin 2016 werd Olivier Renard aangesteld als sportief directeur bij Standard. Daniel Van Buyten, zijn vriend en toenmalige adviseur van Bruno Venanzi, lokte hem naar Sclessin.
Bij de Rouches werkte hij met beperkte budgetten, maar boekte hij weer mooie resultaten. Razvan Marin (gekocht voor 4,8 miljoen en verkocht voor 12,5 miljoen), Moussa Djenepo (gekocht voor 50 duizend euro en verkocht voor 15,7 miljoen) en Orlando Sá(gratis gehaald en verkocht voor 4,6 miljoen).
Renard was ook verantwoordelijk voor de geslaagde transfers van Ishak Belfodil (verkocht voor 9 miljoen euro), Christian Luyindama (verkocht voor 8 miljoen euro), Edmilson Junior (verkocht voor 6 miljoen euro), Gojko Cimirot en Kostas Laifis.
Door de komst van Michel Preud’homme eerst als trainer, en later sportieve baas en vicevoorzitter, werd Renard gedegradeerd tot hoofd scouting waarna hij maanden later werd ontslagen.
Renard werd completer bij FC Montréal
In 2019 nam Luciano D’Onofrio Olivier Renard mee naar Antwerp FC, waar hij onder meer de succesvolle Wesley Hoedt (gehuurd) en Martin Hongla (gekocht voor 1,6 miljoen en later verkocht voor 3,7) aantrok.
Zijn passage op de Bosuil duurde amper vier maanden, waarna hij naar MLS-club CF Montréal trok. Renard werkte 4,5 jaar in Canada en zorgde ervoor dat de club groeide.
Renard stelde Thierry Henry aan als coach, zorgde voor verjonging in de ploeg en deed de resultaten in stijgende lijn gaan. Montréal had het kleinste budget, maar werd tweede in hun conference.
Renard probeerde jonge spelers aan te trekken die zich bij de club verder kon ontwikkelen. “Ik ben hier alleszins completer geworden”, zei hij eerder. Renard werd zelfs ondervoorzitter van de club. Door een verschil in visie vertrok hij eerder dit jaar bij Montréal.