Tijdens het voorbije voetbalweekend in de Jupiler Pro League eiste de arbitrage op verschillende velden helaas opnieuw een hoofdrol op. Werk aan de winkel dus voor Jonathan Lardot, die namens het Referee Department tijdens het wekelijkse Under Review zoals steeds zijn licht liet schijnen op een aantal discutabele fases.
Beginnen doet hij met Genk-verdediger Carlos Cuesta, die tegen KV Kortrijk ontsnapte aan een rode kaart. "Als we het beeld stilzetten op het moment van het contact, zie je via de camera achter het doel dat Matte Smets op vijf à zes meter van Nacho Ferri loopt. Hij is dan al aan het zestienmetergebied. Zonder die overtreding kon Smets dus niet meer op tijd terugkeren", velt de technisch directeur van het PRD zijn oordeel.
Rood voor Cuesta
"Op basis daarvan is het een duidelijke doelkans en verwacht ik een rode kaart op het veld", vervolgt Lardot, die tevens vindt dat de de videoref tussenbeide had moeten komen. Nadien richt hij zijn aandacht op de commotie in Mechelen, waar de thuisploeg geen penalty kreeg na eventueel handspel van Club Brugge-verdediger Jorne Spileers. Hoewel de VAR hem naar het scherm riep bleef Bram Van Driessche bij zijn besluit.
Achteraf klonk het dat vooral het feit dat Spileers de bal niet zag komen en het leer zo onbewust tegen de arm kreeg een bepalende factor was voor de scheidsrechter. Onterecht volgens Lardot. "De verdediger neemt een groot risico door de bal zo te spelen. Via de camera achter het doel zien we dat zijn arm weg is van zijn lichaam. Dat hij de bal niet ziet komen, is niets om rekening mee te houden voor een penalty", luidt het.
Hands van Spileers
"Het contact is duidelijk. Op basis van de getoonde beelden op het scherm vind ik het een eenvoudige beslissing", geeft hij toe dat de bal naar zijn mening gewoon op de stip had gemoeten. Reden tot klagen dus voor Besnik Hasi en co. Al benadrukt Lardot, die aangeeft dat de elfmeter voor Malinwa in de slotfase wél terecht werd geannuleerd, wel dat het moeilijk is om coherentie te vinden wat de regels rond handspel betreft.
"Zelfs voor scheidsrechters is het niet altijd duidelijk: de ene kiest voor penalty, de andere niet. Maar je moet naar de feiten kijken. Het belangrijkste is dat zijn arm verwijderd is van het lichaam. Hij heeft geen controle en neemt zo een risico, ook al ziet hij het niet. Je moet volgens het reglement dus een penalty geven", besluit hij zijn betoog. Net zoals de Kerels kopen de Manenblussers er jammer genoeg echter weinig mee.