Het ooit zo sympathieke en verrassende Eendracht Aalst zit in wel heel troebel vaarwater. De voormalige club van onder meer Gilles De Bilde stelde begin dit seizoen Turkse investeerders voor. Die lijken het spel nu niet helemaal eerlijk te spelen, dat blijkt uit een diepgaand onderzoek van Het Laatste Nieuws.
Sportieve hoogtepunten, extrasportieve beerput
Eendracht Aalst kampeert al een aantal seizoenen in de amateurreeksen. Daar doen de 'Ajoinen' het prima met een leidersplaats, al werd coach Regi Van Acker een paar weken geleden wel genadeloos aan de kant geschoven en vervangen door Bekir Celik, iemand die actief was bij Sporting Lokeren-Temse.
The lights of Het Pierre Cornelisstadion, home of both the men's and women's teams of SC Eendracht Aalst #FloodlightFriday 🇧🇪 #Belgium pic.twitter.com/fiodtxeWJE
— christopher (@christopher7590) December 9, 2022
Extrasportief gaat de beerput steeds harder open bij de Oost-Vlaamse club. Begin dit seizoen verraste men nog met de aanstelling van een vrouwelijke voorzitter: Tülin Sönmez. Die bleek echter maar een soort 'strovrouw' voor de echte investeerders: Mustafa Ulas Ortakaya en Yüksel Demir. Twee namen die gekend zijn in de makelaarswereld, al mogen ze die functie niet combineren met hun rol als bestuurslid. Over de oorsprong van hun fortuin is er ook enorm veel onduidelijkheid. Sindsdien wordt er vooral vanuit de jeugdwerking enorm geklaagd over de geldkraan die steeds meer wordt dichtgedraaid.
Onverkwikkelijke oplichtingszaak
De twee zouden de club gekocht hebben voor zo'n 600.000 euro, al bedroeg de schuldenberg eind 2022 zo'n 4,8 miljoen euro, dat weet Het Laatste Nieuws. De krant ging op onderzoek uit en stootte daarbij op heel wat onverkwikkelijke zaken. Zo werd Sönmez ooit nog veroordeeld vanwege oplichting.
🇧🇪 Eendracht Aalst 1-0 Zulte Waregem U23's 🇧🇪 Great intro to Belgian football. Lovely little ground, good atmosphere and plenty of fancy dress to kick carnival off. 21st country ticked off the footballing map 🌎 #groundhopping #eendrachtaalst pic.twitter.com/flDUHBfAF8
— Matthew Jackson (@The_Real_Jacko) February 10, 2024
De vrouw ging als kredietmakelaar onder valse voorwendsels een krediet aan, dat ze zich vervolgens liet uitbetalen op basis van een valse factuur op de rekening van een bevriend aannemer. Die stortte op zijn beurt het geld grotendeels weer door naar haar. Uiteindelijk kreeg ze een bestuursverbod opgelegd van 7 jaar en een celstraf (deels met uitstel). Officieel werd ze nadien voorzitter van de club, al is er daar volgens de krant nergens iets van terug te vinden.
Illegaliteit en fraude met werkloosheidsvergoeding?
Een tijd geleden was er een inval in de club en daarbij zouden inspecteurs van de politie op heel wat zaken zijn gestoten. Zo is er een speler uit Moldavië die niet beschikt over een verblijfsvergunning en dus illegaal in het land verblijft. De man speelt wel nog steeds wedstrijden voor de club. Verschillende clubmedewerkers zouden ook werken zonder geldig contract en daarnaast nog een werkloosheidsvergoeding opstrijken, dixit de krant.
Al de negatieve publiciteit heeft ook zijn invloed op de stad Aalst en ook burgemeester Christoph D'Haese reageerde scherp. “Eendracht Aalst behoort een voetbaltempel te zijn en geen plaats waar zich meer en meer illegale praktijken lijken te voltrekken. Dit kan gewoonweg niet en het college van burgemeester en schepenen zal erop toezien dat de beheersovereenkomst tussen de stad en Eendracht Aalst stipt wordt nageleefd in al zijn aspecten". Wordt ongetwijfeld vervolgd...