Op de Olympische Spelen was er nog veel euforie over een pak medailles, die blijdschap is ondertussen grotendeels gaan liggen door een paar hallucinante verhalen uit de topsportwereld. Een ontslaggolf, ongewenste Nederlander(s) en financiële miskleunen doen de Belgische topsportwereld inktzwart kleuren.
Parijse euforie omgezet in financiële horror
In Parijs werd een 'gigantische' medailleoogst verwacht en veel landgenoten ontgoochelden niet op de afgelopen OS. Met maar liefst tien keer eremetaal konden we niet klagen, al waren daar ook wel heel veel medailles bij uit de wielersport.
In het wielrennen zorgde een beslissing eerder deze week voor heel wat beroering. De bond moet bezuinigen en hierdoor worden premies bij internationale kampioenschappen afgeschaft. Een eerste teken aan de wand dat er op financieel vlak heel weinig marge is binnen veel nationale bonden.
Volley Vlaanderen slaat de bal mis
Want ook in het volleybal gaat het stilaan van kwaad naar erger. De laatste jaren zorgden zowel de Red Dragons (mannen) als de Yellow Tigers (vrouwen) voor heel wat knappe prestaties. Alleen vertaalde zich dat niet uit in hogere (sponsor)inkomsten bij Volley Vlaanderen. Slecht beleid? Pech? Feit is dat de financiële beerput ernstige gevolgen heeft.
Vorig jaar was er een verlies van 534.000 euro. In vijf jaar tijd zouden de inkomsten zelfs met 2 miljoen euro gedaald zijn, zo weet De Standaard. Met onmiddellijke ingang worden 5 mensen de deur gewezen. Dat heeft nu ook een verstrekkend effect op de nationale ploegen.
Zo zullen de Red Dragons volgend jaar niet deelnemen aan de prestigieuze Golden League (een landencompetitie), de jonge Yellow Tigers (U21) plaatsten zich voor het WK maar... mogen van de bond eveneens niet afzakken naar Indonesië. Uiteraard een ramp op vlak van de ontwikkeling van jonge talenten.
Tia Hellebaut haalt snoeihard uit
En dan is er ook nog de atletiekbond. Vandaag haalden zowat alle Vlaamse elitetrainers snoeihard uit in een open brief (ondertekend door onder meer Tia Hellebaut), die gericht is aan Gerry Follens, de voorzitter van de Vlaamse atletiekliga.
In de brief klinkt het met niet mis te verstane woorden dat er “dwang en intimidatie” aanwezig is bij de topsportwerking in Gent, “respectloosheid naar persoonlijke trainers” en het “kapen” van estafetteploegen. Ze eisen onder meer de “onmiddellijke verwijdering van Bram Peters”, die aangesteld is als nationaal eindverantwoordelijke van het estafetteproject.
Er wordt onder meer gesproken van financiële intimidatie, wanneer atleten niet trainen in de topsporthal in Gent. Na de spelen werd Peters (een Nederlander) onverwacht aangesteld als nieuwe coach van de 4*400 meter. Een doorn in het oog van de Vlaamse trainers, die niet geconsulteerd werden door de bond. Ook Jacques Borlée (ex-coach 4*400) haalde trouwens in een eerder interview al keihard uit richting de verantwoordelijken voor deze 'absurde' beslissing.
Zo staat de Vlaamse topsportwereld stevig in de fik en lijkt er sprake van een absoluut wanbeleid bij verschillende nationale bonden. Een moment voor nieuwe minister Annick De Ridder en haar kabinet om in te grijpen?