Polen is samen met Oekraïne de organisator van het komende EK. Het land uit Midden-Europa heeft een populatie van ruim 38 miljoen inwoners en is qua omvang 7,5 keer groter dan Nederland. De hoofdstad en grootste stad van Polen is Warschau, waar tijdens het EK vijf wedstrijden gespeeld zullen worden.
De bondscoach
De keuzeheer van de nationale ploeg van Polen is Franciszek Smuda. De 63-jarige trainer speelde als voetballer in de verdediging, maar kon nooit echt potten breken. In 1982 maakte hij een einde aan zijn actieve carrière en als snel dook de Pool het trainersvak in. Op dat gebied bleek hij een stuk succesvoller, al bleef de coach nooit langer dan één of twee jaar bij een bepaalde club. Dat zorgde ervoor dat de oefenmeester al negentien clubs onder zijn hoede heeft gehad, waaronder Wisla Kraków en Lech Poznan.
Door zijn vele ervaring die hij inmiddels op had gedaan, werd hij in 2009 door de Poolse voetbalbond (PZPN) aangesteld als de opvolger van de ontslagen bondscoach Stefan Majewski. Op dat moment was de kwalificatiereeks voor het
WK van 2010 al afgelopen en was Polen op een teleurstellende vijfde plaats geëindigd in de kwalificatiegroep. Onder Smuda hoopt het land op het komende EK te herstellen en voor een verrassing te zorgen.
De vedette
De meeste spelers van het de Poolse selectie spelen bij hun club anoniem mee in de middenmoot. De aanhang heeft haar hoop gevestigd op drie grote namen: middenvelder Jakub Blaszczykowski, spits Robert Lewandowski en doelman Wojciech Szczesny. De twee eerstgenoemde spelers zijn actief bij Borussia Dortmund en hebben een belangrijk aandeel gehad in de titel en de bekerwinst van de Duitse club in het afgelopen seizoen. Szczesny is de sluitpost van het Engelse Arsenal. De jonge doelverdediger is misschien wel dé speler die Polen op het EK naar een stunt moet leiden. Op zestienjarige leeftijd maakte hij de overstap naar Arsenal en sinds vorig seizoen is de doelman bij de Londense club de eerste keus onder de lat. Hij bewees sindsdien het gelijk van trainer Arsène Wenger en hoopt op het EK ook het vertrouwen van bondscoach Smuda terug te kunnen betalen.
De selectie
Smuda heeft nog geen definitieve selectie voor het EK opgeroepen. Deze moet door de keuzeheer voor 29 mei worden ingeleverd. Wel heeft Smuda een voorselectie naar buiten gebracht, die de onderstaande namen bevatte.
Wojciech Szczesny (Arsenal), Lukasz Fabianski (Arsenal), Przemyslaw Tyton (PSV); Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Tomasz Jodlowiec (Polonia Warschau), Marcin Kaminsk (Lech Poznan), Sebastian Boenisch (Werder Bremen), Marcin Wasilewski (
Anderlecht), Kamil Glik (Torino), Grzegorz Wojtkowiak (Lech Poznan), Damien Perquis (FC Sochaux), Jakub Wawrzyniak (Legia Warschau); Adam Matuszczyk (Fortuna Düsseldorf), Dariusz Dudka (AJ Auxerre), Eugen Polanski (FSV Mainz 05), Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), Kamil Grosicki (Sivasspor), Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund), Rafal Wolski (Legia Warschau), Rafał Murawski (Lech Poznan), Ludovic Obraniak (Girondins de Bordeaux), Maciej Rybus (Terek Grozny); Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Michal Kucharczyk (Legia Warschau), Artur Sobiech (Hannover 96), Pawel Brozek (Celtic).
EK-historie
Polen is tot dusver nog maar één keer eerder actief geweest op een EK-eindronde. Onder voormalig bondscoach Leo Beenhakker plaatste het land zich in 2008 voor het kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk. In de kwalificatiereeks eindigde het land knap als eerste en hield het onder meer Portugal achter zich. Het eindtoernooi verliep echter teleurstellend voor Polen. Het land kwam terecht in groep B, waarin verder Duitsland, Kroatië en gastland Oostenrijk zaten. Alleen tegen het laatstgenoemde land wist Polen een punt te bemachtigen door een 1-1 gelijkspel. De wedstrijden tegen aartsrivaal Duitsland (2-0) en Kroatië (1-0) gingen verloren. Daardoor eindigde Polen op de laatste plaats in de poule. Komende zomer wil het land revanche nemen op het 'verloren' EK van 2008.
Voorbereiding op EK
Polen hoefde geen kwalificatiereeks af te werken om deelname aan het EK af te dwingen, omdat het als gastland automatisch al geplaatst was. Wel speelde het een groot aantal oefenwedstrijden. Het land speelde tot dusver 22 vriendschappelijke wedstrijden, waarvan er acht eindigden in een overwinning, vijf werden verloren en de overige negen in een gelijkspel eindigden. Onder de tegenstanders bevonden zich enkele grote namen, zoals Argentinië (2-1 winst), Frankrijk (0-1 verlies), Duitsland (2-2), Italië (0-2 verlies) en Portugal (0-0).
Verwachting voor dit EK
Hoewel Polen als gastland meer dan andere deelnemers kan rekenen op de steun van het publiek, geldt het land toch als een van de underdogs. Polen is ingedeeld in groep A. Hierin zitten verder Rusland, Griekenland en Tsjechië, waardoor het op het oog een groep lijkt te zijn die alle kanten op kan gaan. Mocht Polen de groepsfase doorkomen, houdt het avontuur waarschijnlijk op in de kwartfinale van het toernooi. Dan treft het namelijk de nummer één of twee van groep B, bestaande uit Nederland, Duitsland, Portugal en Denemarken. Zo zal het heel lastig worden voor Polen om verder te komen dan de laatste acht, maar toch hopen de supporters stiekem op meer.