Het wanbeleid bij Anderlecht: 23 miljoen aan kapitaalverlies

door
Het wanbeleid bij Anderlecht: 23 miljoen aan kapitaalverlies

Een boeltje. Dat maakte RSC Anderlecht er tijdens de voorbije mercato's van. En dat is helaas geen understatement. Talrijke spelers werden aangekocht: de een met uitgesproken kwaliteiten, over anderen is het nog steeds niet duidelijk waarom Anderlecht hen aantrok. De club zit met een overschot aan overtollige spelers die Neerpede zo snel mogelijk moeten verlaten. En als het kan met een faire transfersom. Al hoeft Anderlecht daar niet meteen op te rekenen.


Verschillende media berichtten de voorbije week meermaals over het legioen aan overbodige Anderlechtspelers. 24 voetballers aanwezig op Neerpede of uitgeleend aan andere clubs mogen beschikken. Het liefst zo snel mogelijk nog. Maar zelfs Belgische clubs zitten niet meer te wachten op spelers zonder toekomst bij Anderlecht. Ooit was het anders.



24 spelers dus. Alexis Saelemaekers werd ook genoemd daarbij. Maar hem namen wij niet op in dit overzicht. Alsof één van de uitblinkers dit seizoen – én met een onmiskenbaar talent – overbodig zou zijn bij een zwalpend Anderlecht … Ook Andy Najar en Emmanuel Sowah Adjei ontbreken in dit stuk. De oorspronkelijke transferprijs van het duo is onbekend en aldus irrelevant om te verwerken in het overzicht.

17 MILJOEN EURO WAARDEVERLIES

Maar naast Najar en Sowah Adjei waren er nog meer dan genoeg overbodige spelers om te analyseren. De marktwaarde van de verguisde Anderlechtspelers nam doorheen de jaren drastisch af. Hun marktconforme waarde op vandaag bedraagt véél minder dan hun initiële aankoopprijs. Het exacte verschil tussen hun oorspronkelijke aanschafwaarde en hun reële marktwaarde zetten wij op een rijtje. 

Het nettoverlies van Anderlecht zou hierbij zo'n 17 miljoen euro bedragen. Een 'sterk' staaltje van een belachelijk transferbeleid de voorbije jaren. De bedragen waarover sprake zijn gebaseerd op de gegevens van de gespecialiseerde website Transfermarkt.de. Deze bedragen zijn louter indicatief en aldus niet sluitend. Toch kan dit een bonafide leidraad zijn over hetgeen Anderlecht nog te wachten staat in januari, en in het slechtste geval ook komende zomer nog ...

DE SCHAARSE WINSTFACTOREN

Geluk bij een ongeluk. Heus niet alle overbodige contractspelers zullen met verlies worden verkocht. Al zal het economische spel tussen vraag en aanbod van doorslaggevend belang zijn. Zo wordt de marktwaarde van Adrien Trebel momenteel geschat op 4,5 miljoen euro, maar van zo'n verkoopsom kan Anderlecht alleen maar dromen. De Fransman staat dicht bij een huurtransfer naar het Saudische Al Shabab, al dan niet met een (beperkte) aankoopoptie. 



Er zal op Neerpede met weemoed worden teruggedacht aan 2018, toen de marktwaarde van Trebel zo'n acht miljoen euro bedroeg. FC Porto en Celtic waren bereid dat bedrag – en zelfs nog wat meer – op te hoesten voor Trebel. Anderlecht weigerde toen en nu hoopt de club dus op een uitleenbeurt aan Al Shabab. Het kan verkeren.

Naast Trebel mag ook Pieter Gerkens het Lotto Park verlaten. In 2017 werd hij als beloftevolle middenvelder gehaald bij Sint-Truiden voor anderhalf miljoen euro. Gerkens kon nooit overtuigen in het paars-witte shirt en ook hij mag inrukken. Zijn huidige marktwaarde wordt wel nog bepaald op 2,5 miljoen euro, waardoor Anderlecht wel nog – stilletjes – mag hopen op een meerverkoop. 

SUCCESVOLLE UITLEENBEURTEN & EIGEN JEUGD 

Dit seizoen zagen twee uitgeleende Anderlechtspelers hun marktwaarde stijgen. James Lawrence en Mohamed Dauda kostten de clubkas weinig geld in aankoop, Anderlecht betaalde respectievelijk 450.000 en 234.000 euro voor hun handtekening. Beide spelers hadden echter nooit een grote toekomst bij Sporting en werden deze jaargang uitgeleend aan Sankt-Pauli en Esbjerg, waar ze overigens wel de nodige speelminuten vergaren. 



Die tijdelijke verhuis is blijkbaar ook voordelig gebleken voor hun marktwaarde, want Lawrence is er momenteel één miljoen euro waard, en Dauda 800.000. Dat maakt het voor Anderlecht des te interessanter met het oog op een definitieve transfer komende zomer – of misschien al deze winter?

Ook de eigen jeugd kan de clubkas nog wat spekken. De marktwaarde van Davy Roef (900.000 euro), Hannes Delcroix (500.000 euro) en Olivier Dhauholou (200.000 euro) kunnen gezamenlijk voor een degelijke financiële injectie van 1,7 miljoen euro zorgen – indien deze spelers worden verkocht aan hun marktwaardes uiteraard. 



In totaal kan de verkoop van voorgenoemde zeven overbodige Anderlechtspelers voor een winst zorgen van 5,2 miljoen euro, gebaseerd op de cijfers van Transfermarkt.de. Geen absolute jackpot, maar mits wat creativiteit kunnen er mooie zaken worden gerealiseerd met dat bedrag. Alhoewel het nu al ijdele hoopt lijkt om al deze spelers te kunnen verpatsen aan hun huidige marktwaarde. De helft van dat bedrag zou al een succes zijn.

DRIE MINIEME VERLIEZEN

De virtuele meerwaarde die Anderlecht pakt bij voorgaande zeven overbodige spelers is uitzonderlijk. Het moge duidelijk zijn: bij het meerendeel van de spelers die de club mogen verlaten zal verlies worden geleden. Gelukkig voor Anderlecht wordt de schade beperkt bij een aantal voetballers. 

Zoals bij Kristal Abazaj en Yevhen Makarenko bijvoorbeeld, die hun marktwaarde zagen dalen met slechts 200.000 euro. Dat is toch een verwaarloosbaar verschil aangezien beide spelers eerder weinig aan de bak kwamen bij de club. Makarenko deed dat nog in twintig officiële wedstrijden, Abazaj in slechts één match.



Het geleden verlies op Aristote Nkaka, die voorlopig geen enkele wedstrijd speelde voor Anderlecht, is dubbel zoveel. Hij kwam over van KV Oostende voor één miljoen euro en speelt dit seizoen op uitleenbasis voor Racing Santander. Een succes is dat niet en logischerwijze keldert zijn marktwaarde naar 600.000 euro. Het is maar de vraag welke club bereid is om dat bedrag te betalen voor Nkaka. 

VIER PIJNLIJKE KLAPPEN

We zijn aanbeland bij de spelers die – op papier – zorgen voor een verlies tussen één en twee miljoen euro. Zoals Antonio Milic en Knowledge Musona, die in het zog van Marc Coucke trokken van KV Oostende naar RSC Anderlecht. De club betaalde toen een soort package deal van vijf miljoen euro voor beide spelers. 



Vandaag wordt Milic verhuurd aan Rayo Vallecano en kwijnt Musona weg op Neerpede. Logischerwijze daalt de marktwaarde van het duo dan ook aanzienlijk. Milic is er nu amper 800.000 euro waard en Musona één miljoen euro. Samen maakt Anderlecht dus 3,2 miljoen euro verlies op deze twee spelers. 

Josué Sa doet het goed op huurbasis bij het Spaanse SD Huesca maar de voorbije jaren waren zijn prestaties dat niet, en zijn speelminuten niet rijkelijk. De marktwaarde van de Portugees daalde bijgevolg ook met één miljoen euro, van 2,2 miljoen naar 1,2 miljoen. 

Ook Isaac Kiese Thelin, slechts sporadisch invaller dit seizoen, is ondertussen al anderhalf miljoen euro minder waard dan zijn oorspronkelijke aankoopprijs van 3,5 miljoen euro (+ eerdere huurvergoeding).

TWEE GROTE TEGENVALLERS

Bij hun aankomst in Brussel werd er veel verwacht van Ognjen Vranjes en Alexandru Chipciu. De eerste is een Bosnische international en de andere een sterkhouder van het Roemeense nationale elftal. Spijtig genoeg voor Anderlecht waren beide transfers grote tegenvallers, zowel op sportief als financieel vlak. 



Anderlecht investeerde 3,2 miljoen euro in Vranjes. De verdediger speelt nu terug op huurbasis voor zijn ex-club AEK Athene, en zijn marktwaarde is verminderd naar één miljoen euro: een verlies van 2,2 miljoen euro voor Sporting dus. Ook de waarde van Chipciu daalde in diezelfde proportie, maar hij is nog minder waard met amper 800.000 euro. Ook hier geldt: wellicht zal Anderlecht zelfs de huidige marktwaarde niet meer kunnen incasseren voor beide spelers.

DRIE NEGATIEVE SLOKOPPEN

De zwaarste verliezen moet Anderlecht slikken op het drietal Kenny Saief, Sven Kums en Bubacarr Sanneh. Deze drie spelers vertegenwoordigen en gecombineerde derving van bijna twaalf miljoen euro. 

Saief werd eerst gehuurd van AA Gent en daarna definitief aangekocht. De polyvalente middenvelder kostte de Anderlechtse clubkas zowat 3,7 miljoen euro. Goede prestaties en veel speelminuten kreeg Anderlecht daar niet voor in ruil. De marktwaarde van Saief wordt nu geschat op 900.000 euro. Een flinke misrekening van 2,8 miljoen euro.



Een andere vergissing bleek de aankoop van Kums, net als Saief aangebracht door de notoire spelersmakelaar Mogi Bayat. Kwaliteit heeft de gewezen Gouden Schoen genoeg, maar bij Anderlecht sloeg de motor niet aan. Watford ving 6,5 miljoen euro voor Kums, en zijn marktwaarde bedraagt vandaag 3,2 miljoen euro. Anderlecht hoopt dat Kums zijn goede prestaties aanhoudt op huurbasis bij AA Gent, anders zal het rekening moeten houden met een verlies van 3,3 miljoen euro. Als er een club bereid is om zijn marktwaarde te betalen uiteraard.

Sanneh is de bedenkelijke primus van de klas. De Gambiaan is de tweede duurste aankoop ooit met acht miljoen euro. Sanneh werd al snel uitgeleend aan Göztepe, maar in Turkije komt de verdediger slechts sporadisch aan de bak. Hier en daar werd al gesuggereerd dat Anderlecht een Belgische verhuurclub zoekt voor zijn dure verdediger. Door zijn gebrek aan speeltijd zonk zijn marktwaarde naar 2,5 miljoen euro, wat enigszins nog een hoge inschatting blijkt. Voorlopig wordt het virtuele verlies van Sanneh nog beperkt tot 5,5 miljoen euro, al kan en zal dat ongetwijfeld nog hoger oplopen. 



23 MILJOEN EURO KAPITAALVERLIES

Alle verliezen gecombineerd bedraagt de daling in marktwaarde bijna 23 miljoen euro. Daarbij moet wel nog de kanttekening worden gemaakt dat dit de huidige waarde betreft van deze overbodige spelers. Het is meer dan waarschijnlijk dat Anderlecht nog grotere verliezen zal moeten incasseren op deze spelers. Maar onder voorbehoud is het verlies van 23 miljoen euro ronduit hallucinant. 

Het zal tijd vergen om alle overbodige spelers op korte of zelfs middellange termijn te lozen. Anderlecht moet niet hopen om voor iedere speler nog een schappelijke transfersom te vangen. Paars-Wit moet zich in eerste instantie optrekken aan een scenario waarbij zoveel mogelijk overtollige salarissen worden geloosd. Ook op die manier komt er budget vrij. Aan het nieuwe sportief beleid om de vrijgekomen middelen – want die komen er hoe dan ook – wijselijk te investeren.

POLL: Zal Anderlecht onder Kompany een beter beleid voeren?

Meest recent

Verrassing van formaat: ‘Man City kiest vervanger De Bruyne’

Het contract van Kevin De Bruyne bij Manchester City loopt aan het einde van het seizoen af. De ...

3
3
'Spectaculaire uitdaging voor Thomas Müller'

Thomas Müller lijkt op weg naar zijn afscheid bij Bayern München. Gaat hij nog een ...

19
19
Operatie Schoonmaak bij Anderlecht: ruim 25 dossiers op tafel

Olivier Renard is sinds oktober aan de slag bij RSC Anderlecht. Hij hekelde het werk van Jesper ...

82
82
De Condé bevestigt transfergerucht: "Interessante speler"

KRC Genk is nu al bezig met de zomermercato, net zoals de andere ploegen in de Jupiler Pro League. ...

59
59
Genk heeft enorme titeltroef: "Beste back-up van België"

KRC Genk blijft voorlopig op koers om met de vijfde landstitel uit zijn geschiedenis aan de haal te ...

51
51
Hommeles bij Bayern München: nieuwe baas voor Kompany?

Bayern München is bezig aan een goed seizoen. Der Rekordmeister stevent af op zijn zoveelste ...

47
47
'Hete zomer Renard: tot 13 (!) vertrekkers bij Anderlecht'

Olivier Renard werd in het najaar aangeduid als sportief directeur bij RSC Anderlecht. Tijdens de ...

177
177
'Bliksemvertrek op Stayen: opvallende bestemming Lamkel Zé'

STVV pakte tijdens de winterse transferperiode uit met de komst van Didier Lamkel Zé. Maar na ...

231
231
'Club Brugge shockeert: ‘krankzinnige’ miljoenentransfer'

Caspar Jander (22) van 1. FC Nürnberg is een van de meest gewilde spelers op de transfermarkt. ...

462
462
'City reserveert 100 miljoen voor droomtransfer Guardiola'

Manchester City plaatste zich afgelopen weekend voor de halve finales van de FA Cup, maar is ...

59
59
'Chelsea en co in de rij: KRC Genk op miljoenenkoers'

KRC Genk is sterk aan de Champions' Play-Offs begonnen en heeft dat onder maar aan Konstaninos ...

140
140
'Dolberg naar exit: Anderlecht heeft vervanger in vizier'

RSC Anderlecht staat voor enkele belangrijke weken. De Brusselaars willen zich in de Champions' ...

366
366
'Club Brugge wil nationaal transferrecord verpletteren'

Onder meer dankzij de knappe campagne in de Champions League, dreigt Club Brugge komende zomer ...

641
641
Real Madrid mag na absolute thriller naar bekerfinale

Real Madrid heeft dinsdagavond een ticket voor de Spaanse bekerfinale gepakt, maar daarvoor moest ...

69
69
Joos geeft Anderlecht toch een beetje hoop voor PO1

De eerste speeldag van de Champions' Play-Off heeft meteen duidelijk gemaakt dat er een stevige ...

242
242
Waanzinnige bekerstunt in Duitsland, PSG ontsnapt

Belgische clubs mogen deze week rusten, maar in heel wat andere Europese landen staat er ...

129
129
Gedroomde comeback Arsenal, Sels klopt ook Man Utd

Omdat er vorig weekend in de FA Cup gespeeld werd, wordt er in de Premier League tijdens deze ...

53
53
'Salah heeft knoop doorgehakt: nieuwe club bekend'

Op zijn 32ste zit Mohamed Salah in de vorm van zijn leven, maar het lijkt er alsmaar meer op dat de ...

181
181
'Nieuwe wending: overname Standard opgeschort'

Standard gaat in de play-offs nog op zoek naar een mogelijk ticket, wat toch een mirakel zou zijn ...

314
314
'Anderlecht bereikt akkoord: thuishaven Futures gekend'

Voor Anderlecht dreigt het seizoen op een grote ontgoocheling uit te draaien. Nadat het de play-offs ...

442
442

Meer sportnieuws