Club Brugge heeft dit seizoen te kampen met een fiks gebrek aan offensieve efficiëntie, een verhaal dat al langer bekend is. Nochtans zou het maken van doelpunten geen al te groot probleem mogen vormen op Jan Breydel, met al het aanvallende geweld dat daar aanwezig is. En toch. Blauw-Zwart heeft geen pure killer in de rangen, terwijl de andere ploegen uit de top zes die net wél hebben.
419 SCHOTEN NAAR DOEL ...
Desondanks verloor Club Brugge dit seizoen nog maar één keer in de Jupiler Pro League, scoorde het amper twee goals minder dan AA Gent én telt het 12 punten voorsprong in de competitie. Maar hoe zouden de zaken er voor staan mocht Club Brugge wél een vlotscorende spits in haar rangen hebben?
De Brugse doelpuntenproductie telt vandaag 56 eenheden, omgerekend exact twee treffers per wedstrijd. Zeker geen dramatische cijfers, maar voor de autoritaire leider in het klassement mag het toch een beetje meer zijn. Zelfs het laagterecord van Anderlecht (58 stuks) als koploper komt in gevaar.
Gelukkig staat er dit seizoen een meer dan solide verdediging, die slechts 13 tegendoelpunten slikte. Net daarom kan Blauw-Zwart een indrukwekkend doelpuntensaldo van +43 neerzetten. Bij AA Gent, dat twee keer meer de weg naar de netten wist te vinden, is dat bijvoorbeeld 'maar' +28.
Kansen creëert Club Brugge nochtans bij de vleet. Dit seizoen ondernamen de troepen van Philippe Clement reeds 419 schoten naar doel, ééntje minder dan AA Gent. Omgerekend per wedstrijd zijn dat 14 doelpogingen, en dat is toch heel wat.
… WAARVAN 35% TUSSEN DE PALEN
Op dat ene schotje na neemt Club Brugge samen met Gent dus het vaakst de doelman van de tegenstander onder vuur . Maar opvallend genoeg eindigt het merendeel van die Brugse doelpogingen niet eens tussen de palen. Terwijl de Buffalo’s hun kansen aan een hoge efficiëntie van 40 procent binnen kader mikken, gebeurt dat in Brugge aan amper 35%.
Vijf procent is niet veel denkt u allicht, maar dat moet toch wat genuanceerd worden. AA Gent is zo qua nauwkeurigheid immers de beste leerling van de klas, terwijl Club in de onderste regionen kampeert. Enkel Waasland-Beveren (34%), Cercle (33%), Moeskroen (31%), Eupen (30%) en STVV (30%) doen nog slechter dan de huidige competitieleider. Toch frappant.
IEDEREEN HEEFT EEN KILLER …
Alle clubs die op dit moment deel uitmaken van de top zes – en voor de oefening rekenen we KRC Genk zelfs ook nog mee – hebben een afwerker in de rangen die de goal. AA Gent heeft er zelfs drie, met Roman Yaremchuk (46%), Jonathan David (53%) en Laurent Depoitre (56%) die mekaar telkens overtreffen wat schoten tussen de palen betreft.
Eenzelfde verhaal in Antwerp, Charleroi, KV Mechelen en Genk, waar respectievelijk Dieumerci Mbokani (47%), Kaveh Rezaei (51%), Igor de Camargo (47%) en Paul Onuachu (48%) laten zien dat ze over een welgemikt kanon beschikken. En zo dus offensieve kwaliteiten met zich meedragen die ze in Brugge niet voorhanden hebben.
… MAAR CLUB BRUGGE NIET
De bovengenoemde aanvalsleiders trappen dus bijna één kans op twee binnen kader en bevinden zich op die manier ook bovenaan de topschuttersstand. Bij Club kunnen slechts twee spelers soortgelijke cijfers voorleggen: Hans Vanaken (50%) en ... Mbaye Diagne (47%). Het zegt veel over het gebrek aan killers in Jan Breydel.
Na Vanaken en Diagne is zowaar Mats Rits (43%) – al op ruime afstand – zelfs de meest koelbloedige speler voor doel. Daarna volgen Krépin Diatta (42%), Loïs Openda (42%), David Okereke (40%), Charles De Ketelaere (36%), Siebe Schrijvers (34%) en Emmanuel Dennis (32,5%). Percy Tau (20%) presteert al helemaal ondermaats.
GEEN TORINSTINCT IN BRUGGE
Hoe vaker de bal tussen de palen wordt getrapt, hoe groter de kans dat er een doelpunt valt. Heel veel uitleg is hier niet voor nodig. De beste schutters op de Belgische velden zetten tussen 20 en 30 procent van hun kansen effectief om in een doelpunt. Bij Club Brugge haalt amper iemand die ondergrens.
David is met voorsprong de meest efficiënte speler in de box, met 29% van zijn pogingen die resulteren in een doelpunt. Co-topschutter Mbokani doet net iets minder met 27%. Daarna volgen Rezaei en De Camargo met elk 25%. Een zelf verhuurde speler en een gemist target: ging Club hier de mist in?
SPITSEN HALEN DE ONDERGRENS (NIET)
De Brugse aanvallers kunnen alleen maar dromen van zulk een efficiëntie. Enkel Diagne (23%) en Okereke (25%) zetten een respectabele cijfer neer. Geen wonder dat tal van waarnemers en analisten opperen dat Clement de kaart van de Nigeriaan weer vaker moet trekken. Zijn statistieken voor doel rechtvaardigen dat immers. Wie weet moet zelfs Diagne een nieuwe kans krijgen, want verder is het armoe troef in de voorhoede.
Waar middenvelder Mats Rits bijvoorbeeld nog 21% van zijn pogingen omzet in een goal, is zelfs dát in het offensieve compartiment al een verre droom. Diatta (12,5%), Dennis en Tau (elk 12%) leggen daar namelijk erbarmelijke statistieken voor, De Ketelaere (9%) en Schrijvers (8%) doen nog slechter. Openda en Michael Krmencik scoren zelfs nul procent, want zij wisten tot dusver nog geen enkel doelpunt te maken in de competitie.
Stuk voor stuk toch cijfers die een aanvaller van Club Brugge onwaardig zijn. Hopelijk toont nieuwkomer Manfred Ugalde, het Costa Ricaanse toptalent met wie Blauw-Zwart zo goed als rond zou zijn, zich een betere killer voor doel. In de tussentijd moet Clement echter wel op zoek naar een oplossing. Misschien toch maar weer kiezen voor Okereke, Fille?
POLL: Wat is het grootste gebrek bij de Club-spitsen?