In januari haalde
Anderlecht met Dejan Joveljic een nieuwe spits binnen. Zijn komst was noodzakelijk, want met Landry Dimata, Antoine Colassin en Kemar Roofe in de lappenmand had Frank Vercauteren geen enkel speerpunt meer ter beschikking. De Serviër kon de verwachtingen evenwel niet inlossen én werd op de koop toe maar gehuurd. Ondanks de beperkte financiën moet het Paars-Wit transfercomité komende zomer allicht dus alweer op zoek naar een goalgetter. Wij helpen hen daarom nu graag al op weg met vijf goedkopere, maar kwalitatief veelbelovende opties!
DANILO (20, Ajax)
Jong en beloftevol, maar toch al ervaren op het hoogste niveau.
Danilo trok in de zomer van 2017 op 18-jarige leeftijd al van de Braziliaanse topclub Santos naar Ajax, waar hij tot dusver vooral voor het tweede elftal uitkwam. Intussen maakte de spits echter ook zijn opwachting bij de A-ploeg van de Amsterdammers, met een invalbeurt tegen Heracles Almelo in de
Eredivisie gevolgd door een basisplaats in de Europa League tegen Getafe. Danilo scoorde toen zelfs, zij het tevergeefs.
Toch leunt de Braziliaan dus almaar dichter aan tegen de hoofdmacht in de Johan Cruijff ArenA. Straf, want zijn eerste seizoenshelft ging nog de mist in wegens een dijblessure. Sindsdien geraakte de aanvaller snel weer op toerental, met zes doelpunten in amper 11 optredens voor Jong Ajax in de Nederlandse tweede klasse. En dat uit amper 18 pogingen, wat betekent dat gemiddeld één kans op drie tegen de netten landt. Een bevestiging van vorig jaar, toen hij 19 scoorde in 33 duels.
Hoewel hij door coach Erik ten Hag stilaan dus meer en meer betrokken wordt in de actie, loopt Danilo zijn contract medio 2022 al af. Zijn marktwaarde wordt vandaag op een luttele 750.000 euro geschat, peanuts voor een beloftevolle voorhoedespeler die zowel in het centrum als op beide flanken uit de voeten kan. Danilo is jong, polyvalent, heeft een neus voor goals én nog een ruime progressiemarge. Als Ajax mee zou willen werken, hoeft
Anderlecht dus zeker niet te twijfelen.
Darío POVEDA (23, Atlético Madrid)
Met zijn één meter 87 een flinke kop groter en dus een heel ander type, al kan Paars-Wit wel wat extra power gebruiken. Darío Poveda combineert die kwaliteit met een dodelijke efficiëntie voor doel, geleerd in de jeugdopleiding van Villareal. Daar mocht hij al vroeg proeven van de actie in zowel La Liga als Europa, maar zicht echt doordrukken op het hoogste niveau lukte hem tot hiertoe nog niet echt. Nochtans zou de 23-jarige Spanjaard naderhand rijp moeten zijn als voetballer.
Poveda zou echter wel eens een laatbloeier kunnen zijn, want dit seizoen legt hij bij de B-ploeg van Atlético Madrid ronduit indrukwekkende statistieken voor. In de derde afdeling van Spanje was hij er al goed voor tien doelpunten in evenveel wedstrijden, met een kans-naar-doelpunt omzetratio van maar liefst 37 procent. Toegegeven, op een wat lager niveau dan de Jupiler Pro League. Al pikte
Club Brugge daar bij het tweede elftal van Barcelona ooit wel ene Victor Vazquez op.
Diego Simeone beloonde zijn prima prestaties al tweemaal met een plaats in de selectie van de Atléti, met in november zelfs een eerste korte invalbeurt. Een teken dat de Madrilenen toch wat zien in de aanvaller, al ligt hij momenteel wel in de lappenmand. Niet waar Anderlecht naar op zoek is, horen we u al denken, maar normaal gesproken is hij in de zomer alweer fit. Voorts is zijn medisch dossier zeker niet dramatisch en moet Poveda slechts een kwart miljoen kosten. Het gokje waard.
Kemal ADEMI (24, FC Basel)
De meest imposante verschijning in onze lijst. Kemal Ademi meet bijna twee meter en komt dus het best uit de verf als targetman, niet meteen waar Vincent Kompany naar op zoek was. In de huidige kern zien we dan ook geen gelijkaardig type, hoewel Anderlecht een breekijzer best zou kunnen gebruiken. Nu de macht van de speler-inspirator almaar af lijkt te nemen, is het dus niet uitgesloten dat een van de andere stemmen in het transfercomité doorduwt voor een krachtpatser voorin.
Mochten de Brusselaars dus op zoek gaan naar een grote spits, is Ademi alvast een prima kandidaat. De Duits-Kosovaarse Zwitser bleef lang hangen bij het tweede elftal van Hoffenheim, maar zette anderhalf jaar geleden dan toch de stap naar Neuchatel Xamax op het hoogste niveau in Zwitserland. Daar trok hij al snel de aandacht van FC Basel, dat hem dankzij zijn kortstondig contract amper een jaar later al gratis kon inlijven. En met succes, want de nuttige pivot bewees zijn waarde.
Vooral dankzij een goede start pronkt hij vandaag zo met acht competitiedoelpunten in 15 optredens voor de Zwitserse topclub, en dat zonder vaste basisplaats. Toch is Ademi met een geschatte marktwaarde van drie miljoen veruit de duurste optie die we hier naar voren schoven. Allicht de grootste zekerheid ook, want dat hij met zijn kracht en scorend vermogen een stevige impact kan hebben in de
JPL staat buiten kijf. Doet qua profiel enigszins denken aan Genk-spits Paul Onuachu.
Taxiarchis FOUNTAS (24, Rapid Wenen)
Hij is amper 24, maar Taxiarchis Fountas heeft al zeven werkgevers gehad in zijn carrière. De Griek werd op zijn zeventiende door het vermaarde scoutingsapparaat van RB Salzburg reeds opgepikt bij AEK Athene, waarna hij ettelijke keren werd uitgeleend in Oostenrijk en terug in zijn thuisland. Na omwegen via de Duitse derde klasse en opnieuw de middenmoot in Oostenrijk, vond de aanvaller bij Rapid Wenen nu alsnog zijn weg naar de top van de Oostenrijkse Bundesliga.
Fountas was nooit een pure killer maar bij Rapid vind hij wel blindelings de weg naar doel. Dit seizoen was hij al goed voor 14 treffers in 19 competitieduels, waarbij meer dan één vierde van zijn kansen omgezet werd in een doelpunt. Dat de goalgetter over een gericht kanon beschikt, blijkt dan ook het feit dat bijna de helft van zijn pogingen binnen kader belandt. Een accuraatheid die ze in het Lotto Park tijdens de afgelopen campagne maar al te goed hadden kunnen gebruiken.
Die ontwikkeling zorgde er wel voor dat zijn marktwaarde de voorbije maanden verviervoudigde, al is twee miljoen nog altijd geen onoverkomelijke som voor een spits met zijn interessant profiel. Fountas beschikt naast zijn neus voor doelpunten per slot van rekening over twee prima voeten én de nodige polyvalentie om op alle offensieve posities aan de slag te kunnen. Vermits Anderlecht ook op de flanken vandaag niet al te breed zit in opties een mogelijk lucratieve twee-in-één deal dus.
Ike UGBO (Roda JC/Chelsea)
We keren nog eens terug naar de Keuken Kampioen Divisie, waar Danilo het dus prima doet met Jong Ajax. Dé revelatie van het seizoen heet er echter Ike Ugbo, door Chelsea uitgeleend aan Roda JC. Daar liet de voormalig Engels jeugdinternational al 12 keer de netten trillen, goed voor maar liefst één derde van de totale doelpuntenproductie van zijn team. Goals die de club uit Kerkrade bovendien maar wat goed kan gebruiken, want na de coronastop loert de degradatie al om de hoek.
Eind juni keert Ugbo in principe terug naar Chelsea, maar zijn toekomst in Stamford Bridge oogt hoogst onzeker. Niet alleen werd de aanvaller al een aantal jaar op rij uitgeleend en in de pikorde door flink wat van zijn leeftijdsgenoten gepasseerd, op de koop toe loopt zijn contract bij The Blues medio 2021 af. Wellicht zal er tijdens de komende zomermaanden dus toch een definitieve oplossing worden gezocht, want daarna kan hij de club anders transfervrij verlaten.
Niet dat Ugbo veel centen in het laatje zal brengen om de troepen van Frank Lampard te versterken, want zijn marktwaarde wordt op nog geen half miljoen euro geschat. Een cijfer dat, ondanks zijn huidige vorm, dankzij zijn naderende status als vrije speler niet al te veel meer opgekrikt zal worden. Aan Anderlecht om de contacten van Kompany aan te spreken en als eerste toe te slaan, want gemiddeld 0,44 doelpunten per 90 minuten is bij een degradatiekandidaat toch lang niet verkeerd.