We moeten het intussen al meer dan twee weken zonder voetbal stellen. Het spelletje waarvan we zoveel houden, en waar we allemaal ook van denken er alles over te weten. Echter blijkt dat er toch enkele addertjes onder het gras zitten in de reglementen, waarbij we durven stellen dat velen niet wisten dat die bestonden.
Zo stelde Unisport namelijk een filmpje samen op YouTube getiteld: “10 voetbalregels waarvan je niet wist dat ze bestonden.” En effectief, ook wij waren stom van verbazing toen we enkele regels zagen. We lijsten het even voor u op, de video vindt u helemaal onderaan deze pagina.
Een overzicht
1.Je kan een rode kaart krijgen al vóór de wedstrijd van start gaat. Yup, dit overkwam Patrice Evra zelfs op het einde van zijn carrière bij Marseille.
Marseille full back Patrice Evra was sent off before kick off for this clash with fans in Guimaraes #OMpic.twitter.com/ywgvY3BzHk
2.Gele kaart voor ‘buitensporig vieren’ blijft ook gelden wanneer het doelpunt wordt afgekeurd. Best even wachten met vieren dus, zeker in de 'VAR-tijden' van tegenwoordig.
3.Het aantal van spelers die worden toegewezen een penalty trappen bij een shootout, moeten bij beide teams gelijk zijn. Klinkt logisch, maar als er een rode kaart is gevallen, moet de tegenpartij een speler ‘laten vallen’.
4.Je mag de wedstrijd starten met amper zeven spelers. Geen ijzersterke tactiek, maar het mág dus wel. Bij zes spelers is het overigens forfait: 5-0. Iets wat je ongetwijfeld al bent tegengekomen bij je lokale liefhebbersvoetbal.
5.Wanneer je een doelpunt maakt, maar de bal gaat plat onderweg, telt de goal NIET! Dus wanneer de ballon ontploft binnenin het leer (is al vaker gebeurd), en de bal gaat tegen de touwen, is er geen doelpunt. Say what?
6.Aanvallende spelers moeten minstens een meter afstand houden van de muur bij een vrije trap. Een nieuwe regel die begin dit seizoen werd ingevoerd. De tegenpartij mag dus geen spelers meer in de muur zetten, zoals dat vroeger quasi altijd werd gedaan.
7.Je kan geen own-goal maken vanop een vrije trap of een inworp. Als je dus bewust of onbewust in dit geval de bal in eigen doel deponeert, zal het doelpunt niet tellen, maar krijgt de tegenstander een hoekschop.
8.Bij penalty’s mag de doelman van de tegenpartij de doelpalen, lat of netten NIET aanraken. Gebeurde vaak in het verleden om de strafschopnemer af te leiden, maar mag in het heden dus niet meer. Zoals Davy Roef toont in onderstaande video, is dus de correcte manier.
9.Het team dat de ‘toss’ wint bij de aftrap, mag kiezen of ze aftrappen en aan welke kant ze starten. Ook een aangepaste regel, want voordien mocht je enkel de kant kiezen bij winst. Aftrappen moest je dan sowieso doen.
10.Doelmannen mogen de bal maar zes seconden bijhouden bij een uittrap. Hier durven we te denken dat de meeste onder jullie dat wel wisten. Indien hij de bal langer bijhoudt, krijgt de tegenpartij een vrije schop. Mignolet overkwam het enkele seizoenen geleden bij Liverpool.