De Belgische voetballers die in de Premier League, La Liga, Serie A of Bundesliga spelen kent u allemaal ondertussen wel. Maar er zijn ook Belgen die in de Nederlandse tweede klasse, in Afrika, in de tweede divisie van Engeland en… in de Faeroër Eilanden actief zijn. Jasper Van Der Heyden speelt sinds kort op het prachtige eiland en onze redactie had een gesprek met hem.
Van Der Heyden is een 24-jarige flankaanvaller en is de zoon van Stephan Van Der Heyden, ex-speler van
Club Brugge en momenteel T2 van Vital Borkelmans bij Jordanië. Van Der Heyden kwam via de jeugd van Lierse SK terecht bij Geel, Hoogstraten, Zwarte Leeuw en in 2018 trok hij naar Throttur in IJsland. Sinds maart speelt hij bij AB Argir op de Faeroër Eilanden. Ook daar heeft het coronavirus toegeslaan.
"De competitie zou normaal 6 maart van start zijn gegaan, maar die is voorlopig uitgesteld naar mei. We zijn sinds 31 maart opnieuw beginnen trainen, wel in groepjes van vier en met veel maatregelen. We trainen twee keer per week in deze groepen van vier, zodat we toch iets met de bal kunnen doen. Lopen doen we individueel en dat thuis."
Het is geen alledaagse
transfer: naar de Faeroër Eilanden. "Mijn vriendin is een Faeröerse. Ik ben bij AB Argir beginnen meetrainen om fit te blijven en zij boden me meteen een contract aan. Ik heb getekend op voorwaarde dat ik op elk moment gratis kan vertrekken want ik ben er van overtuigd dat ik een hoger niveau aankan. Zij waren hier meteen akkoord."
Voetbal is in IJsland een stuk populairder geworden.
Voordien was hij aan de slag in IJsland. "Het eerste seizoen verliep bijzonder goed. We speelden mee in de top van het klassement, ondanks het wisselen van de beste trainer die ik tot nu toe heb gehad in mijn carrière (Gregg Ryder) en dat net voor het seizoen van start ging. Ik had dat seizoen 11 assists achter mijn naam staan, wat ook het meeste was in onze reeks. Het tweede seizoen ging iets minder voor de club. De trainer stapte op net voor het seizoen begon en we kregen twee nieuwe, jonge en onervaren trainers die nog nooit een eerste elftal hadden geleid."
"Het niveau waar ik speelde (tweede klasse) is te vergelijken ergens tussen Eerste Klasse B en Eerste Amateur in België. Het ene team is duidelijk wat zwakker of beter dan het andere, maar dat heb je in elke reeks. De resultaten van IJsland op het EK 2016 (kwartfinale, nvdr.) laten het voetbal meer en meer leven."
In vele kleine dorpjes zijn dergelijke kunstgrasvelden terug te vinden. (Foto: Claudio Reulens)
Tijdens onze doorreis kwamen we prachtige locaties tegen waar er werd gevoetbald. De pracht van de natuur overheerst en het was voor Van Der Heyden dan ook een fantastisch avontuur. “Er zijn inderdaad een paar prachtige locaties om te voetballen, maar als ik één moet kiezen ga ik toch voor het veldje van Magni, helemaal in het noorden van IJsland. Dat was ook één van de weinige velden dat geen kunstgras was. Ik herinner me nog dat als we van de kleedkamers naar het veld wouden gaan, dat we een weg moesten oversteken. Die weg sloten ze elke wedstrijd af en het verkeer moest daardoor rondrijden. Ik moet wel zeggen dat ik op deze korte tijd op de Faröer Eilanden nog mooiere locaties om te voetballen gezien heb dan in IJsland."
Van Der Heyden staat bekend als een technisch sterke speler en die dus goed presteerde in IJsland. Toch doet zijn naam nooit de ronde in België. "Of ik een Belgische club hoorde de afgelopen maanden? Geen enkele. Terwijl ik op twee seizoenen tijd toch 10 keer scoorde en 18 assists gaf. Maar helaas geven websites zoals Transfermarkt.nl voor IJsland geen assists weer en dat is voor het screenen van een flankspeler toch het eerste waar een scout naar kijkt."