De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat er geen massa-evenementen worden toegelaten tot begin september. Dat geldt dus ook voor voetbalwedstrijden mét publiek. Vanuit politieke hoek werd echter al bevestigd dat de optie wordt onderzocht om duels achter gesloten deuren te laten doorgaan.
Dat lijkt dan vooral betrekking te hebben op het volgende seizoen, de Raad van Bestuur van de Pro League adviseerde vorige week immers om de huidige jaargang stop te zetten. Maar dat advies lijkt toch een beetje voorbarig. Ook de bekende viroloog Marc Van Ranst, die in eerste instantie nochtans voorstander was van de stopzetting van het seizoen, stelt dat er misschien te snel conclusies zijn getrokken. "Ik durf mijn hand niet in het vuur steken over welke richting het uitgaat. Er is wel veel druk van de UEFA om de competities af te werken. En het kan perfect zijn dat we binnen een paar weken, wanneer we in een andere fase zitten en misschien wat meer gerust zijn over welke kant het opgaat, er helemaal anders over denken. Met een epidemie is dat normaal", klonk het bij Play Sports Kot.
Het merendeel van de clubs is wel nog steeds voorstander van de stopzetting. Toch sluit Van Ranst niet uit dat er in juni weer gespeeld wordt. "Zonder publiek zijn er meer dingen mogelijk. Er zullen veel zaken weer opgestart worden in onze gemeenschap en sport hoort daar ook bij. Dat maakt inderdaad ook deel uit van de economie. Dat sportclubs nu weer beginnen te trainen, zullen ze ook wel met een bedoeling doen. Gezien de omstandigheden zullen ze even nodig hebben om de ploegen fit te krijgen. Nog even wachten met een beslissing? Dat zou mijn voorstel wel zijn. Het was nooit eenvoudig, maar de deur stond ook nooit volledig dicht."
EINDE NOG NIET IN ZICHT
Maar buiten het besmettingsgevaar, spelen ook nog andere elementen een rol. Zo waarschuwt Van Ranst voor het psychologische effect. "Hoop doet leven, dus ik durf niet uitsluiten dat er juni weer gevoetbald wordt. Langs de andere kant is er één ding dat me doet twijfelen. Deze epidemie is nog niet gedaan. Als we te veel gaan praten over zaken terug op te starten, gaan we in een mindset geraken van 'het is hier gedaan'. En dat is gevaarlijk, dan heb je de mogelijkheid dat de epidemie terug omhoog gaat. En dan gaan we naar nog zwaardere maatregelen."