RSC Anderlecht heeft te kampen met financiële tekorten en daarom wil de club enkele spelers in de etalage plaatsen. Sporting hoopt vooral om overbodige spelers te verpatsen, maar volgens Het Laatste Nieuws prijkt ook sterkhouder Peter Zulj op die transferlijst. Dat is toch best opvallend te noemen, want de prestaties van de Oostenrijker gingen dit seizoen in een uitermate stijgende lijn.
In januari 2019 werd Zulj met de nodige referenties binnengehaald. Als beste speler van de Oostenrijkse competitie én tevens international zou hij grote brokken maken in de Jupiler Pro League. Daar slaagde hij oorspronkelijk niet in, maar rond de laatste jaarwisseling kon niemand meer om hem heen. Vincent Kompany schoolde Zulj tijdens de seizoensvoorbereiding om van offensieve middenvelder naar een nummer zes, en in die nieuwe rol groeide hij uit tot een van de beste spelers op zijn positie. (lees verder onder de foto)
Als nummer zes kreeg Zulj vaak het verwijt het spel te vertragen en te weinig initiatief te leggen in zijn spel. Dat is niet zo erg vreemd, aangezien hij in Oostenrijk steevast als offensieve middenvelder werd uitgespeeld. Maar die aanvallende kwaliteiten benutte Zulj steeds meer in zijn nieuwe functie als controleur voor de verdediging. Daarom maakte hij ook een groot deel uit van de remonte bij Anderlecht, waar na een tegenvallende seizoensstart ei zo na nog play-off 1 werd gehaald.
BETERE VOETEN DAN BERGE EN OWUSU
Als nummer zes heeft Zulj een belangrijke rol in het systeem van Anderlecht. Hij moet kwaliteitsvolle passes aanleveren én ook defensief naar behoren functioneren. En die dubbele rol vervult Zulj met glans. Zijn geslaagd passing-percentage van 86% dit seizoen is niet enorm hoog, maar dat moet in verhouding worden genomen bij zijn 68 aangeleverde passes. Deze ratio in acht genomen, deed geen enkele nummer zes beter in de Jupiler Pro League. Zelfs Sander Berge of Elisha Owusu niet. En dat wil toch wat zeggen over de voetballende kwaliteiten van Zulj. (lees verder onder de foto)
Naarmate hij meer speelgelegenheid kreeg als nummer zes, durfde Zulj ook meer diepgang in zijn spel te leggen. In het aantal en geslaagde passes naar de final third – de zone van de waarheid bij de tegenstander – evenaart Zulj ook de statistieken van Berge, waarmee hij tot de top behoort van spelers in deze positie. Hetzelfde geld voor de progressieve passes, een type-pass die de ploeg ettelijke meters voordeel oplevert. En zijn algemene passing leverde ook flink wat gevaar op, meer nog dan de passing van positie-genoot Ryota Morioka zelfs.
Alle facetten van zijn passing overstijgen de statistieken die Zulj liet noteren bij Sturm Graz vorig seizoen, toen hij als offensieve middenvelder fungeerde nota bene. Maar ook op defensief vlak staat hij meer dan zijn mannetje, alhoewel hij in België dubbel zoveel defensieve duels moest aangaan als in Oostenrijk. Maar ook in dat aspect behoort Zulj tot de top van de Jupiler Pro League. Als we de verhouding tussen het aantal en geslaagde defensieve duels bekijken dan wordt Zulj enkel overtroffen door Eder Balanta (Club Brugge), Denis Hocko (Moeskroen) en Damien Marcq (Zulte Waregem).
CONCLUSIE
Het stijgende belang van Peter Zulj bij Anderlecht toont aan dat de Oostenrijker een fel onderschatte speler is in de Jupiler Pro League. De keuze van Sporting om hem te willen verkopen zou daarom enkel logisch zijn vanuit financieel perspectief, al is het maar de vraag of Anderlecht nog meer zal vangen dan hun oorspronkelijke investering van 2,5 miljoen euro. Als de achterliggende reden puur sportief is, dan lijkt Anderlecht de bal wel flink mis te slaan.
POLL: Moet Anderlecht Zulj verkopen?