Voorlopig is het nog steeds wachten op een eerste zomertransfer bij Club Brugge, maar dat er nog nieuwe gezichten zullen komen, dat staat enigszins vast. Op de positie van centrale middenvelder mag er bijvoorbeeld wat beweging worden verwacht, en in die optiek zou Blauw-Zwart haar vizier richten op Frank Onyeka. Die had een groot aandeel in de recente titel van het Deense FC Midtjylland, en volgens Herning Folkeblad – en ook Het Nieuwsblad – deed Club al een eerste bod op de Nigeriaan.
'BRUGS' MIDTJYLLAND
Frank Onyeka was vorig seizoen één van de grote architecten in de titelwinst van FC Midtjylland, de Deense club die heel wat banden heeft met Club Brugge. Ex-speler Brian Priske is er bijvoorbeeld de coach maar ook Dion Cools en Alexander Scholz zijn actief in Herning. Die laatste vergaarde het meeste speelminuten bij Midtjylland, maar Onyeka genereerde er ook heel wat. Slechts vier ploegmaten kwamen nog meer in actie dan de Nigeriaanse middenvelder, wat meteen zijn importantie bevestigt in de kampioenenploeg van Midtjylland. Hij werd door de fans ook verkozen tot Speler van het Jaar.
De statistieken van Onyeka zijn niet bepaald indrukwekkend met drie doelpunten en geen enkele assist, maar de grote sterkte van 22-jarige is vooral te vinden op het ondersteunend vlak. Hij kan uit de voeten op zowat elke positie in het centrale middenveld waardoor hij omschreven wordt als een echte box-to-box-speler. Toch komen de kwaliteiten van Onyeka voornamelijk tot hun recht als voetballende nummer zes, eerder dan als pure centrale middenvelder. Dit seizoen posteerde coach Priske hem dan ook het meest nét voor de verdediging, en dat was duidelijk een succesvolle zet.
RITS ALS ALTERNATIEF VOOR VORMER
Op basis van zijn prestaties, ervaring en capaciteiten lijkt Onyeka dus vooral een concurrent te worden voor Mats Rits en Eder Balanta, die bij Club Brugge momenteel de positie van nummer zes bemannen. In het huidig systeem van Philippe Clement is er echter maar ruimte voor één nummer zes, waardoor Rits en Balanta vorig seizoen constant in de schaal lagen en liggen met elkaar. Was er nood aan een veel balrecuperatie en fysieke kracht, dan koos Clement steevast voor Balanta. Voor extra voetballend vermogen en infiltraties was Rits de geknipte man. Alleen bij afwezigheid van Ruud Vormer werden Rits en Balanta samen in het elftal gedropt, met Rits als meest vooruitgeschoven pion.
In die meer offensieve rol scoorde Rits vorig seizoen heel wat punten waardoor hij in feite beschouwd kan worden als een valabel alternatief voor de Nederlandse aanvoerder van Blauw-Zwart. Rits kon bijvoorbeeld erg gemakkelijk tot scoren komen, hij vond vorig seizoen namelijk vijf keer de weg naar het doel. Dat aantal doelpunten werd bij Club Brugge enkel overtroffen door Krépin Diatta (6), David Okereke (9) en clubtopschutter Hans Vanaken (13). Dat is best wel een knappe prestatie van Rits, zeker omdat hij het meerendeel van de wedstrijden als nummer zes fungeerde, en dus doorgaans geen offensieve rol uitvoerde.
ZOALS BALANTA (EN BETER?)
Club Brugge werd de voorbije weken en maanden vooral gelinkt aan centrale middenvelders die de specifieke kwaliteiten bezitten om een back-up te worden voor Vormer en Vanaken. De profielen Joey Veerman, Amin Gigovic en Juninho Bacuna zijn eerder offensief gericht, terwijl die van het nieuwste transferdoelwit Onyeka eerder ligt op het verdedigend en ondersteunend vlak. Daardoor zou het weleens realistisch kunnen zijn dat men op Jan Breydel eraan denkt om Rits meer in te zetten als vervanger voor Vormer. Onyeka kan dan de concurrentieslag aangaan met Balanta, al kan Rits uiteraard nog altijd een rol van betekenis spelen op de nummer zes.
Onyeka onderscheidde zich vorig seizoen in de Deense Superligaen waar hij behoorde tot de beste verdedigende middenvelders van de competitie. Zijn rol onder coach Priske was voornamelijk defensief georiënteerd en dat blijkt door het feit dat de Nigeriaan per wedstrijd gemiddeld meer verdedigende dan offensieve acties onderneemt. In die defensieve duels trok hij voor 60% aan het langste eind, en dat is een gelijkaardig gemiddelde zoals dat van Balanta, de primus op de Brugse nummer zes. Onyeka haalde in zijn aanvallende duels een slagingspercentage van 54%, waardoor het al snel duidelijk is waar zijn grote sterkte zich bevindt.
Op het vlak van succesvolle defensieve acties kan Onyeka zich dus duidelijk meten met Balanta, die puur verdedigend gezien de beste nummer zes is van Club Brugge. De Colombiaan acteert dan ook steevast als een echte stofzuiger op het middenveld, wat zijn gemiddelde van bijna zes balrecuperaties per wedstrijd bevestigt – het hoogste aantal van alle spelers bij Club trouwens. Toch kon Onyeka bij Midtjylland nog vaker de bal aftroeven van de tegenstander, meer dan zeven stuks per wedstrijd namelijk, en daarmee zou de Nigeriaan zelfs de beste recuperator zijn van de Jupiler Pro League.
COMBINATIE VAN RITS EN BALANTA
Maar Onyeka heeft nog meer te bieden dan enkel maar een defensieve efficiëntie en een sterke balrecuperatie, al zijn dat wel twee erg belangrijke kwaliteiten als nummer zes. Het Nigeriaanse goudhaantje kan die kwaliteiten namelijk koppelen aan een uitstekende passing, waarmee hij het niveau van Rits evenaart én dat van Balanta overtreft. Met zijn 86% passing-accuraatheid zou hij in de Jupiler Pro League behoren tot de beste tien verdedigende middenvelders. In de Superligaen prijkte alvast hij mooi in de top vijf in dat onderdeel.
Onyeka lijkt als nummer zes een combinatie te zijn van Rits en Balanta, en dat kan voor mooie perspectieven zorgen bij Club Brugge. Mocht de Nigeriaan straks de Brugse équipe komen versterken, dan heeft de huidige Belgische landskampioen alvast een serieuze aanwinst beet. Onyeka is voetballend beter dan Balanta en zijn defensieve efficiëntie is gelijkaardig aan die van de Colombiaan. Bovendien kan Rits dan een rijtje hoger acteren waardoor hij zorgeloos Ruud Vormer en/of Hans Vanaken kan aflossen, want een valabele back-up vinden voor de Brugse motor is blijkbaar heel moeilijk te vinden nadat de dossiers van Bacuna, Gigovic en Veerman afsprongen.
MIDTJYLLAND EIST HARDE CASH
Onyeka bezit dus alle kwaliteiten om een mooie aanwinst te worden voor Club Brugge, en bij uitbreiding ook de Jupiler Pro League. Zijn makelaar Klaus Granlund verklaarde eerder al aan de Deense media hij deze zomer verwacht dat zijn cliënt andere oorden zal opzoeken, en daarna bracht Club al een eerste bod uit op de Nigeriaan. Het bestuur van Midtjylland veegde die eerste aanbieding, die 3,5 miljoen euro bedroeg, alvast van de tafel en eist een bedrag van acht à tien miljoen euro. Nochtans bedraagt de marktwaarde van Onyeka 'slechts' vier miljoen euro.
Het grote verschil tussen vraag en aanbod lijkt op het eerste zicht een slinkse onderhandelingstactiek van de Deense topclub, maar Midtjylland heeft ervaring genoeg in dergelijke dossiers. Recordverkoop Alexander Sörloth (ex-AA Gent) verliet Midtjylland in 2018 voor negen miljoen euro, terwijl zijn marktwaarde op dat moment amper twee miljoen euro bedroeg. Hetzelfde geldt voor de transfer van Bubacarr Sanneh, de tweede duurste verkoop van de Denen. Anderlecht betaalde in 2018 maar liefst acht miljoen euro terwijl de waarde van de Gambiaan bepaald werd op anderhalf miljoen euro. Het worden dus ongetwijfeld nog harde onderhandelingen voor Vincent Mannaert en het Deense clubbestuur van Midtjylland.
POLL: Heeft Club Brugge nood aan zo'n profiel?