De moderne aanvallende middenvelder van vandaag wordt getypeerd door een vleugje creativiteit en een flinke dosis pressing. De 19-jarige Brenden Aaronson valt in deze categorie onder te brengen na zijn steile opmars als blikvanger bij het Amerikaanse Philadelphia Union. De tiener zou volgens Amerikaanse media de interesse genieten van Club Brugge en RSC Anderlecht, maar nog veel meer Europese clubs liggen op de loer voor America's next best thing.
SCOUTEN IN AMERIKA
De voorbije weken kregen de stadia in de Major League Soccer aardig wat volk over de vloer. Het scoutingsdepartement RSC Anderlecht zou Brenden Aaronson live gevolgd hebben in de wedstrijd tussen Philadelphia Union en Sporting Kansas City die plaatsvond op 31 juli. Een week later vonden ook de scouts van Club Brugge hun weg naar het PPL Park in Philadelphia toen Portland Timbers op bezoek kwam. Beide clubs kwamen met één duidelijke reden afgezakt naar de Verenigde Staten, en dat was het analyseren van de 19-jarige Aaronson.
Foto Instagram: baaronson7
Dat de sensatie van de Major League Soccer gegeerd wild is op de transfermarkt wordt bevestigd door de talloze buitenlandse clubs die zijn prestaties nauwgezet opvolgen. Naast Club Brugge en Anderlecht wordt Aaronson nadrukkelijk gevolgd door Fiorentina, AC Milan, PSV Eindhoven, Feyenoord, Hoffenheim, Borussia Mönchengladbach, Frankfurt, Freiburg en Celtic. Interesse in overvloed voor Aaronson, die zijn grote kwaliteiten bevestigde in het MLS is Back Tournament, waar Philadelphia strandde in de halve finales.
KROONJUWEEL VAN PHILADELPHIA
Het MLS is Back Tournament is een inderhaast georganiseerd kampioenschap nadat de Major League Soccer onderbroken werd door de corona-omstandigheden. 24 van alle 26 MLS-teams namen deel aan het toernooi, maar vooral één speler bleef in de hoofden hangen van fans, clubs en analisten. En dat was Brenden Aaronson. De Amerikaanse spelmaker maakte een grote indruk met zijn sterke prestaties en bijgevolg nam de Europese interesse in de 19-jarige stevig toe.
Foto Instagram: baaronson7
Aaronson is een pure aanvallende middenvelder die te boek staat als een speler met een hoge mate van spelintelligentie. Dat is op zich best opmerkelijk te noemen want het jeugdproduct van Philadelphia Union kende in 2019 nog maar zijn grote doorbraak op het hoogste niveau. Als moderne middenvelder paste Aaronson perfect in de filosofie van Philadelphia, die gekenmerkt staat met een hoge vorm van drukzetten.
Met amper 40% balbezit haalden slechts twee teams uit de MLS een nog lager balaandeel dan Philadelphia, maar het team overtrof wél het competitiegemiddelde op het vlak van schoten op het doel. Een snelle omschakeling was dus essentieel in het team van Jim Curtin en Aaronson bleek een onmisbare schakel. De 'Zolos' zijn dan natuurlijk uitermate trots op hun jeugdacademie, nadat “het kroonjuweel van de jeugdopleiding” zijn grote doorbraak bewerkstelligde, en vooral de manier waarop spreekt tot de verbeelding.
DE 'US KAI HAVERTZ'
Door zijn manier van voetballen heeft de éénvoudige Amerikaanse international erg veel weg van Kai Havertz, de Duitse superster van Bayer Leverkusen die straks wellicht trekt naar Chelsea FC. Het gerenommeerde Duitse dagblad BILD gaf Aaronson zelfs de bijnaam van 'de US Kai Havertz'. Beide spelers betrekken steevast de positie van aanvallende middenvelder in hun respectievelijke team, maar tot voor kort was het niet duidelijk wat nu exact de beste positie was van Aaronson.
Foto Instagram: baaronson7
“Er was een soort van debat of ik nu een 'acht' of een 'tien' ben, maar zo zie ik het niet helemaal”, verklaarde Aaronson aan de Amerikaanse pers. “Zeg dan maar dat ik ben een 'acht en half' ben. Of niet. Het maakt mij eigenlijk allemaal niet veel uit.” Ook op het veld beperkt Aaronson zich niet tot één specifieke positie. Hij zwermt van het centrale veldgedeelte uit naar de flanken, de zestien meter van de tegenstander, of blijft hij gewoon op 'de tien'. Kortom, Aaronson is alomtegenwoordig in het offensieve spelbeeld van Philadelphia.
CLUB OF ANDERLECHT?
Zo'n type speler is uiteraard gegeerd wild op de transfermarkt, wat de grote buitenlandse belangstelling alleen maar bevestigt. Daarnaast is éénvoudige international nog maar 19 jaar en bezit hij aldus een ruime progressiemarge. Bovendien lijkt de tiener op het eerste zicht geen al te dure vogel te zijn met een marktwaarde van 1,3 miljoen euro. Voor Club Brugge en zelfs RSC Anderlecht lijkt dergelijke som geen onoverkomelijk probleem te worden. Beide teams kunnen ook een extra creatieve injectie gebruiken in hun ploeg. Club Brugge toonde dat aan in de bekerfinale tegen Antwerp FC, en een week later tegen Charleroi, en Anderlecht in de ganse seizoensvoorbereiding.
Foto Instagram: baaronson7
Eén van de voornaamste wapens van Aaronson is zoals eerder genoemd zijn grote kwaliteit om druk te zetten. In de Major League Soccer kende de 19-jarige in dat onderdeel bitter weinig concurrentie en in de Jupiler Pro League haalt enkel Selim Amallah (Standard) datzelfde hoge niveau. Door zijn gevoerde pressing kon Aaronson ook vaak de bal afhandig maken van zijn rechtstreekse tegenstander, en zou hij in België kunnen wedijveren met kleppers zoals opnieuw Amallah, maar ook Ryota Morioka (Charleroi), Massimo Bruno (Charleroi) en Roman Bezus (AA Gent). Opvallend genoeg geen spelers terug te vinden van Club Brugge en Anderlecht in deze twee categorieën en dat kan weleens een voorname reden zijn waarom Aaronson intensief gescout wordt door beide ploegen.
METEN MET DE GROTE NAMEN
Naast een vergevorderde pressing die vaak balbezit oplevert, beschikt Aaronson tevens over een paar goeie voetjes. Als aanvallende middenvelder is dat zeker geen overbodige luxe en die kwaliteit etaleerde Aaronson met overgave tijdens het MLS is Back Tournament. Hij slaagde er namelijk in om 59% van zijn aangegane dribbels succesvol te eindigen, waarmee hij behoort tot de beste dribbelaars van de MLS. Dat percentage ligt even hoog als dat van Morioka, die onder centrale aanvallende middenvelder van de Jupiler Pro League de primus is. Andere grote namen zoals Lior Refaelov (Antwerp, 55%), Jonathan David (AA Gent, 51%) en Michel Vlap (50%) scoren opmerkelijk minder dan Aaronson.
Foto Instagram: baaronson7
Toch heeft het jonge talent nog wat werk voor de boeg. Naast het kwaliteitsverschil tussen de Major League Soccer en de Europese competities zal Aaronson zijn energie moet leren doseren, want door zijn energieke manier van voetballen verspilt hij veel van zijn daadkracht. Nochtans is dat eerder logisch gezien hij nog niet al te veel ervaring bezit en eigenlijk pas komt piepen op het hoogste niveau. Toch maakt Aaronson nu al een grote indruk in de Verenigde Staten en lijken Club Brugge en Anderlecht recht en reden te hebben om zijn capaciteiten diepgaand te analyseren. En zoals eerder geschreven, bij beide clubs zou een creatieve injectie geen overbodige luxe zijn.
POLL: Wie heeft het meest nood aan een type Aaronson?