Het was wederom een drukke transferzomer bij AA Gent. De uiteindelijke balans eindigde op 12 nieuwkomers en 15 vertrekkers, waaronder ook Brecht Dejaegere in die laatste categorie. De ervaren middenvelder werd naar de uitgang van de Ghelamco Arena geforceerd, maar momenteel maakt hij het mooie weer bij FC Toulouse.
DURE DEJAEGERE
De schamele vraagprijs verraadde de grote wanhoop in de Ghelamco Arena. Amper 350 duizend euro, 't was bijna voor niets. AA Gent wilde in het tussenseizoen koste wat het kost af van Brecht Dejaegere, die in de voorbije editie van de Jupiler Pro League jaargang slechts zes basisplaatsen verzamelde. Z'n rendement lag te laag en z'n jaarlijkse wedde te hoog: Dejaegere zou in de Arteveldestad naar verluidt een stevig jaarsalaris opstrijken van om en bij de 850 duizend euro. Ondanks de durabele financiële positie van de Buffalo's, die afgelopen zomer overigens nog werd versterkt dankzij de miljoenenverkoop van Jonathan David, werden er toch vraagtekens geplaatst bij de royale vergoeding van bankzitter Dejaegere. Vanaf juni probeerde de club een definitief vertrek in gang te steken, om op die manier de vrijgemaakte fondsen te kunnen investeren in spelers met een groter return on investment.
Om en bij de 2 miljoen euro. Zoveel zou een permanent vertrek van Brecht Dejaegere de Gentse clubkas moeten opbrengen. Ook al hebben de Buffalo's het breed, in de onvoorspelbare corona-tijden verliezen zelfs de meest welgestelde voetbalclubs flinke financiële verliezen. Die 2 miljoen euro aan vrijgekomen financiële ruimte zou dus erg welgekomen zijn bij AA Gent. Voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie zouden alvast 1,7 miljoen euro aan loonkosten in mindering kunnen brengen, want Dejaegere had nog twee contractjaren voor de boeg in Oost-Vlaanderen. De erg bescheiden vraagprijs van 350 duizend euro zou een leuk extraatje geweest zijn. Interesse was er destijds ook genoeg. Clubs uit de Engelse en Duitse tweede klasse, KV Mechelen, Zulte Waregem, KRC Genk, Standard …
Alle voorgenoemde teams kwamen even snuffelen, maar al snel bleek dat de financiële mogelijkheden geen oplossing boden om Brecht Dejaegere op definitieve basis aan te trekken. Behalve het kapitaalkrachtige Antwerp dan. Alexis De Sart moest geopereerd worden aan de rechterenkel en aldus was er een nieuwe middenvelder gewenst op de Bosuil, het liefst van al nog een polyvalente. En dan is Brecht Dejaegere een logische optie. Maar de doorgewinterde Luciano D'Onofrio had nog meerdere ijzers in het vuur. De slinkse onderhandelaar zag in Pieter Gerkens een plan B, indien de (salaris)onderhandelingen met Dejaegere – en diens makelaar Mogi Bayat – op niet zouden uitdraaien. Uiteindelijk werd Gerkens de nieuwe aanwinst van Antwerp, en niet Dejaegere … Terug naar af.
EERSTE KEER B-KERN
In de voorbereiding op het nieuwe seizoen werd het al snel duidelijk dat Brecht Dejaegere één van de meest overbodige spelers was bij AA Gent. Dat had hij dus te danken aan zijn aanzienlijke jaarwedde, maar ook door zijn meerdere blessures in het vorige seizoen. In de oefencampagne werd hij bijgevolg vaker wél dan niet uit de wedstrijdselecties gehouden, waardoor de Gentse B-kern al snel lonkte. De kampioenenmaker van de eerste landstitel van AA Gent in 2015 was op z'n minst uitzichtloos te noemen. Zelfs in de laatste oefenpartij van de voorbereiding, in een mix van jongeren en invallers, was er geen plaats meer voor Dejaegere. En zelfs niet meer in de A-kern.
Samen met Nana Asare – ook al een belangrijk onderdeel van de Gentse kampioenenploeg anno 2015 – werd Brecht Dejaegere bijgevolg verplicht om aan te sluiten met de B-kern. Nochtans kon toenmalig coach Jess Thorup het duo goed gebruiken, gezien de blessures van rechtstreekse concurrenten Alexandre De Bruyn en Nurio Fortuna op dat moment. En ook al betrof het naar verluidt een keuze te zijn van het clubbestuur, Thorup nam zijn verantwoordelijkheid voor de verbanning van Dejaegere en Asare. “Ze hebben veel verdiensten voor deze club”, lichtte Thorup die beslissing toe bij Het Laatste Nieuws. “Ik hoop dat ze zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Dit is voor iedereen een moeilijke situatie, maar ik reken niet meer op hen.”
IN & OUT ONDER BÖLÖNI
Logischerwijze had Jess Thorup dus geen plaats voorzien voor Brecht Dejaegere in de eerste twee competitiewedstrijden van het nieuwe seizoen. Maar na het ontslag van de Deen, zorgde de pas aangestelde hoofdcoach Laszlo Bölöni verrassend genoeg voor de rehabilitatie van Dejaegere. Al was het maar voor even. De Roemeen nam de 29-jarige middenvelder meteen op in z'n wedstrijdselectie, uitgerekend tegen Antwerp FC, de club waar Dejaegere onderhandelingen mee voerde in het tussenseizoen. Bölöni gunde Dejaegere zelfs zijn eerste speelminuten van de jaargang. “Ik kende Dejaegere uiteraard al langer”, verklaarde Bölöni aan Het Laatste Nieuws. “Hij heeft me verrast met zijn offensieve acties én met zijn trappen vanop afstand. In de eerste trainingen was hij goed, dus nam ik hem op in de kern.”
De komst van Laszlo Bölöni blies de zorgwekkende situatie van Brecht Dejaegere nieuw en positief leven in, maar helaas duurde die revival niet erg lang. Exact één week na zijn invalbeurt tegen The Great Old nam coach Bölöni hem alweer niet op in de wedstrijdselectie voor de partij tegen KV Mechelen: weeral werd de sportieve toestand van Brecht Dejaegere precair. De polyvalente middenvelder moest zich – al voor de tweede maal in enkele maanden tijd – terug melden bij de B-kern. Tegelijkertijd werd makelaar Mogi Bayat aan het werk gezet om een nieuwe werkgever te zoeken voor zijn cliënt. Volgens verschillende media werd die beslissing op bestuurlijk niveau gemaakt, eerder dan het sportieve. “Ik had het gevoel dat het nodig was dat ik vertrok”, verklaarde Dejaegere onlangs nog aan Krant van West-Vlaanderen. “Het was heel duidelijk dat het Gentse bestuur niet meer op me rekende.”
IDEALE MATCH
Met zijn connecties in het Franse voetbal kwam makelaar Mogi Bayat uiteindelijk met een oplossing op de proppen, al leek die in eerste instantie niet meteen tot de verbeelding te spreken. Brecht Dejaegere werd voor één seizoen uitgeleend aan Toulouse, een club uit de Franse Ligue 2, mét een aankoopoptie van anderhalf miljoen euro. Voor Dejaegere leek het een sportieve stap terug te worden, en ook voor AA Gent was een huurbeurt niet het meest ideale scenario. Alhoewel, indien de sportieve prestaties van Dejaegere Toulouse kan overtuigen om de aankoopoptie te lichten, dan zal hij de Gentse clubkas zelfs meer spijzen dan oorspronkelijk gehoopt.
En die kans op het lichten van die aankoopoptie is wel reëel, althans op basis van de prestaties van Brecht Dejaegere in het Stadium Municipal. Coach Patrice Garande was een grote voorstander van Dejaegere's komst, hij bekeek op voorhand namelijk meerdere video's van zijn nieuwe aanwinst om zijn specifieke kwaliteiten beter te kunnen inschatten. Bovendien hanteert de coach van Toulouse eenzelfde 3-5-2 systeem zoals Hein Vanhaezebrouck destijds bij AA Gent, toen Dejaegere daar zijn hoogste niveau ooit haalde. Die tactische gelijkenis vergemakkelijkte zijn integratie alvast, en momenteel is hij zelfs niet meer weg te denken uit het elftal van Toulouse. In de laatste drie competitiewedstrijden liet Dejaegere bijvoorbeeld twee doelpunten en evenveel assists optekenen. Dejaegere voelt zich in z'n sas bij Toulouse, en stilaan geniet hij ook een gerespecteerde reputatie in Frankrijk.
SPIJT BIJ GENT?
Onder de vleugels van Patrice Garande vindt Brecht Dejaegere het voetbalplezier terug, en het grote vertrouwen van zijn coach betaalt hij ook cash terug. De 29-jarige middenvelder is een belangrijke pion bij Les Violets, en hij drukt ook steeds nadrukkelijker z'n stempel op de Ligue 2. Dejaegere is bijvoorbeeld de middenvelder met het meeste succesvolle offensieve acties in de competitie. Daarnaast is de West-Vlaming ook erg dominant in andere facetten van het offensieve spelbeeld. Dejaegere telt het op één na meeste aangegane dribbels van spelers op zijn positie, en prijkt telkens in de top vijf bij het aantal rushes én versnellingen met de bal aan de voet.
Door zijn energieke spelstijl, en tevens zijn grote importantie in het elftal van Toulouse, wordt Dejaegere door de tegenstanders ook steeds vaker opgezocht als dé gevaarlijke spilfiguur. Geen enkele centrale middenvelder uit de Ligue 2 ondergaat bijvoorbeeld meer overtredingen per wedstrijd dan Dejaegere. En als kers op de taart oogt Dejaegere ook énorm efficiënt voor het doel. Voor zijn doelpuntenproductie van twee stuks had hij bijvoorbeeld amper zes doelpogingen nodig.
Een offensieve spelbepaler met diepgang en een ruime polyvalentie. En dan ook nog ééntje die gemakkelijk de weg vindt naar het doel. Bij AA Gent, nog steeds nummer twaalf in de Jupiler Pro League, zouden ze zo'n type wel goed kunnen gebruiken. Hoewel de Gentse decision makers logische en rationele keuze maakten door de blessuregevoelige grootverdiener Brecht Dejaegere in het uitstalraam te plaatsen, z'n pure kwaliteiten zijn allerminst verdwenen. Door zijn talent, grinta en ervaring zou Dejaegere misschien wel een meerwaarde geweest zijn in een zwalpend en zorgwekkend AA Gent dit seizoen.
POLL: Zou Dejaegere zijn plaats hebben bij AA Gent?