Momenteel is het nog onzeker wie er zondag tegen Standard onder de lat zal staan bij RSC Anderlecht: Hendrik Van Crombrugge of Timon Wellenreuther. De Duitse back-up werpt zich stilaan op tot een meer dan adequate vervanger van Van Crombrugge, waardoor de kans steeds groter wordt dat die laatste straks een grote transfer kan maken.
TEN ROUWELAAR
Ondanks de lovende kritieken over zijn verrichtingen nam RSC Anderlecht in het tussenseizoen verrassend genoeg afscheid van Max de Jong. 't Is te zeggen … De Nederlandse doelmannentrainer werd opzij gezet. Jelle ten Rouwelaar werd zijn opvolger, pijnlijk genoeg uitgerekend een goede bekende van de Jong. Het was Vincent Kompany die een voorstander was van ten Rouwelaars komst, want zijn ex-club NAC werkt nauw samen met Manchester City. Ten Rouwelaar werd zelfs al betrokken in het aankoopbeleid van Sporting, want dit seizoen versterkte de club zich met twee doelmannen die ten Rouwelaar goed kent.
Timon Wellenreuther werd voor een beperkte transfersom opgepikt bij Willem II, nadat de prestaties van de Duitse doelman in Tilburg door de scoutingscel als gunstig werden geëvalueerd. Maar Anderlecht ging ook shoppen bij NAC Breda, de ex-club van ten Rouwelaar. Daar werd de jonge doelman Bart Verbruggen weggehaald voor zo’n 300 duizend euro. De rolverdeling in het doelmannencompartiment is glashelder. Hendrik Van Crombrugge is de onbetwiste numero, Wellenreuther zijn back-up, terwijl het grote talent Verbruggen zich in de schaduw verder ontwikkelt.
PROFIEL VOOR KOMPANY
De geluiden vanuit Nederland over Timon Wellenreuther waren overwegend positief, maar anderzijds viel er toch ook wat verwondering te merken bij zijn transfer naar het ‘grote’ Anderlecht. Zo omschreef Aad de Mos hem als “een normale keeper. Voor Mechelen of Zulte Waregem.” De 24-jarige positioneert zich graag ver van het doel waardoor hij gemakkelijk kan meevoetballen, zoals coach Vincent Kompany dat graag heeft. Bovendien is Wellenreuther zowel links- als rechtsvoetig en durft hij ook uit te voetballen. Daarnaast beschikt de Duitser ook over goeie reflexen en groeide hij in de Eredivisie uit tot een echte strafschoppenspecialist. Wellenreuther heeft de stijl die Kompany zocht, en da’s een groot voordeel in het huidige Anderlecht.
Hoewel hij in Nederland een vaste basisspeler was, is Wellenreuther vandaag nog geen afgewerkt product. Hij is wel allround erg sterk waardoor er niet meteen één groot minpunt is die je kan opnoemen bij hem. Bij Willem II ontwikkelde Wellenreuther zich vorig seizoen erg gunstig, maar anderzijds is er ook nog veel ruimte voor verbetering. Hij werd dan ook niet aangetrokken om meteen mee te dingen naar de positie van nummer één, maar vooral om de concurrentie aan te scherpen. Anderzijds is het profiel van Wellenreuther vergelijkbaar met dat van Hendrik Van Crombrugge. En da’s geen toeval.
OPVOLGER VAN VAN CROMBRUGGE
Hendrik Van Crombrugge was vorig seizoen de absolute steunpilaar bij een zwalpend RSC Anderlecht en die uitstekende prestaties trekt de Rode Duivel ook dit jaar door bij paars-wit. Enkele weken geleden zag Van Crombrugge logischerwijze zijn goede prestaties beloond worden met een nieuwe vijfjarige verbintenis, waarmee hij uiterlijk tot en met 2025 onder contract komt te staan op Neerpede. Naargelang de bron zou het nieuwe salaris van Hendrik Van Crombrugge één miljoen euro of ruim één miljoen euro bedragen, waardoor de Rode Duivel één van de bestbetaalde spelers is bij Anderlecht. Enkel goede prestaties worden vandaag nog beloond op Neerpede, en door deze contractverlenging- en opwaardering neemt de marktwaarde van Van Crombrugge bijgevolg ook gevoelig toe. Op die manier wordt bij Sporting alles in gereedheid gebracht om binnen een afzienbare periode te cashen bij een lucratieve transfer van Van Crombrugge. En zijn vervanger hebben ze dus al in hun rangen.
In de voorbereiding op het recente seizoen kon Timon Wellenreuther echter nog niet zijn stempel drukken: in de oefenmatch tegen RWDM liet hij bijvoorbeeld geen solide indruk na. In de Jupiler Pro League was het dan logischerwijze wachten op speelkansen totdat Hendrik Van Crombrugge kampte met een blessure. En dat was in de topper tegen Club Brugge alvast het geval. De Duitse back-up kon de 3-0 nederlaag niet verhinderen, maar anderzijds kon hem ook weinig verweten worden. Ook in de laatste match tegen Beerschot liet Wellenreuther wederom een degelijke indruk na. Zijn prima prestatie op Het Kiel tegen een offensieve tegenstander werd positief enthousiast onthaald binnen de club. Wellenreuther bewees een uitstekende nummer twee te zijn, die op termijn weleens de schoenen kan vullen van Van Crombrugge.
KLOON VAN VAN CROMBRUGGE
Want laat het duidelijk zijn: Timon Wellenreuther kwam niet naar Anderlecht om jarenlang tweede viool te spelen – hij koos bijvoorbeeld niet toevallig voor het nummer één op de achterzijde van z’n shirt. Ook de sportieve cel is ervan overtuigd dat hij kan uitgroeien tot een vaste titularis, want volgens La Dernière Heure had Anderlecht het zelfs aangedurfd om het seizoen met Wellenreuther voort te zetten indien er voor Hendrik Van Crombrugge een geweldig bod binnenkwam tijdens de voorbije mercato. De transfer van Wellenreuther was er één om op korte termijn een adequate back-up te hebben voor Van Crombrugge, maar ook met het doel om op middellange termijn uit te groeien tot de vaste Anderlecht-goalie.
Hoewel Timon Wellenreuther voorlopig slechts twee competitiewedstrijden afhaspelde bij Anderlecht, zijn prestaties zijn toch erg gelijkaardig als die van Van Crombrugge. Zo slaagt de Duitse doelman erin om 69 procent van zijn geïncasseerde doelpogingen tot een goed eind te brengen. En da's exact het seizoensgemiddelde als zijn collega Hendrik Van Crombrugge. Op het gebied van reddingen verrichten is er dus weinig verschil tussen beide doelmannen. Anderzijds bewijst Wellenreuther ook dat hij over aardige voetjes beschikt. Zo'n 88 procent van zijn verstuurde passes kennen een goede afloop, en da's zowaar tien procent meer dan bij Willem II in het voorbije seizoen. Van Crombrugge presteert in dat onderdeel echter wel nog iéts beter dan de 24-jarige Duitser, al is het miniem verschil wel verwaarloosbaar met amper één procent. Het is dus duidelijk dat Wellenreuther eenzelfde profiel bezit zoals Van Crombrugge.
ANDERLECHT KAN CASHEN
Sport/Voetbalmagazine vroeg onlangs aan Peter Verbeke of de toestand bij Anderlecht zo precair is dat na de 'verplichte' verkoop van Jérémy Doku ook Hendrik Van Crombrugge, Albert Sambi Lokonga en Yari Verschaeren straks de club kunnen verlaten. “We zullen moeten bekijken wat nodig is. Laat ons hopen dat dit soort transfers niet meer hoeft plaats te vinden.” Toch zou een vertrek van Van Crombrugge op korte termijn niet verrassend of onlogisch zijn. De 27-jarige bezit geen zo'n ruime progressiemarge meer in vergelijking met de veel jongere Sambi Lokonga (21) of Verschaeren (19). Anderzijds is Van Crombrugge een meer afgewerkt product dan deze goudhaantjes en staat hij al jaren in de concrete belangstelling van verschillende buitenlandse clubs.
En net daarom is het logisch dat Anderlecht straks weleens Van Crombrugge zou kunnen verpatsen, zijn recente contractverlenging- en opwaardering geldt in die optiek als een verstandige investering. Hoewel zijn nieuwe verbintenis de clubkas straks een pak meer zal kosten, de marktwaarde van Van Crombrugge schoot daardoor wel de lucht in. Bijgevolg kan Anderlecht straks een hogere transfersom afdwingen bij de geïnteresseerde clubs. Daarnaast zit het dus wel snor met de opvolging. Timon Wellenreuther bewijst voorlopig dat hij een adequate en valabele opvolger kan worden voor Van Crombrugge, waardoor die laatste in één van de volgende mercato's weleens een grote transfer kan maken. Een win-winsituatie voor alle partijen.
POLL: Is Wellenreuther een goeie opvolger voor Van Crombrugge?