Het aan- en verkopen van spelers is nooit een exacte wetenschap. Iedere transfer houdt bepaalde risico's in en dat willen de Belgische clubs tot een minimum beperken. Dat geldt ook zo bij Club Brugge, nochtans de meest kapitaalkrachtige club van het land.
KUNSTMATIGE VRAAGPRIJS
Club Brugge zoekt al geruime tijd naar een ideale targetspits. In het tussenseizoen bekeek Vincent Mannaert verschillende opties, maar door uiteenlopende redenen drukte de manager niet door voor een transfer. Eén van de namen die de revue passeerde, was die van de Argentijnse spits Adolfo Gaich. De aanvaller maakte in de Argentijnse Primera Divison een grote impact, ook al telde hij toen slechts 21 lentes. Scoren deed hij vlotjes bij San Lorenzo, vorig seizoen eindigde hij de jaargang met vijf treffers in twaalf competitiematchen – waarvan hij er slechts zeven aanvatte als basisspeler.
Met 0,64 doelpunt per 90 minuten vond Gaich erg regelmatig de weg naar het doel. Enkel Carlos Tevez (Boca Juniors, 0,72) en Rafael Borré (River Plate, 0,76) konden in de Argentijnse competitie nog frequenter scoren. Anderzijds stak Gaich alle centrumspitsen – Tevez en Borré incluis– de loef af bij de efficiëntie voor het doel. Zowat 35 procent van alle vergaarde doelkansen wist Gaich namelijk om te zetten in een effectief doelpunt. Het was dergelijk profiel dat Club Brugge duidelijk mankeerde, al kwam hij wel met een hoog prijskaartje.
Door zijn prima voetballende capaciteiten én neus voor doelpunten werd hij al meermaals vergeleken met Robert Lewandowski van Bayern München. Door de stijgende status van Gaich, als Argentijns U23-international onder meer, doken ook steeds meer raakvlakken op met zijn landgenoot Gonzalo Higuain. Twee voorbeelden die best wel kunnen tellen. De vraagprijs van San Lorenzo schommelde naar verluidt tussen een enorme dertien en vijftien miljoen euro, een prijs die vooral bepaald werd dankzij de interesse van Club Brugge maar ook van CSKA Moskou en Juventus.
NIEUW DEBACLE VERMEDEN
Naar verluidt was Vincent Mannaert bereid om een flinke investering te doen voor Adolfo Gaich, maar uiteindelijk trok de manager van Club de stekker uit de deal. Dertien à vijftien miljoen euro was toch iets te veel voor een jonge Zuid-Amerikaan, die op het Europese grondgebied per slot van rekening nog alles te bewijzen had. En dat hield Mannaert ook tegen, zo verklaarde hij recentelijk nog aan LN24. “Er speelden twee zaken. Om te beginnen waren we niet zeker van zijn directe meerwaarde. Hij is een jonge Zuid-Amerikaan, die zich zou moeten aanpassen en integreren. Op korte termijn vormde hij dus geen garantie.”
En wat blijkt. Adolfo Gaich verliet in augustus 2020 effectief zoals gepland zijn club San Lorenzo. Het eindstation werd echter niet Club Brugge of Juventus, maar wél CSKA Moskou. En niet voor de oorspronkelijk genoemde en kunstmatige dertien à vijftien miljoen euro, maar wel voor bijna de helft: 8,5 miljoen euro. Maar in Rusland slaat de motor van Gaich nog niet helemaal aan en haalde Vincent Mannaert dus zijn gram door de dure Argentijn niet naar België te brengen. Het zijn vijgen na pasen uiteraard, en het is ook nog afwachten hoe Gaich zich bij CSKA Moskou zal ontwikkelen, maar een nieuw prijzig debacle zoals David Okereke (acht miljoen euro) en Michael Krmencik (zes miljoen euro) werd aldus vermeden.
HET GELIJK VAN MANNAERT
Dit seizoen kon Adolfo Gaich namelijk maar één keer scoren in zeventien officiële wedstrijden voor CSKA Moskou, waarvan hij er slechts drie startte in de basiself. Amper één doelkans op zeven wist hij daarin te verzilveren. Dat is in eerste instantie een laag doelpuntengemiddelde, maar ook zijn zeven vergaarde doelkansen is enigszins zorgwekkend te noemen. Zijn frequentie (0,64 doelpunt per 90 minuten) en efficiëntie (35 procent) van bij San Lorenzo verwateren aldus in Rusland, waar hij nog respectievelijk 0,18 doelpunt per 90 minuten haalt en amper 14 procent efficiëntie. Het lijkt er dus naar dat Club Brugge een nieuw en duur transferfiasco vermeden heeft, want Vincent Mannaert en Philippe Clement wilden enkel een nummer negen die een directe impact kon maken. Hoewel het niet zeker is hoe Adolfo Gaich zich zou aanpassen aan de Jupiler Pro League, zijn prestaties in de Russische competitie geven Mannaert dus overschot van gelijk.
POLL: Was dit een goeie zet van Mannaert?