Mea culpa. Naar eigen zeggen maakte Ivan Leko een slechte beslissing door Alirezah Beiranvand op te stellen in de topper tegen Club Brugge. De Iraniër maakte zondag inderdaad geen fantastische indruk, maar in tegenstelling tot de vele kritische berichten was zijn prestatie nu ook niet zo erbarmelijk. Beiranvand acteerde in zijn twee gespeelde wedstrijden tegen Club en Tottenham zelfs even efficiënt als zijn collega Jean Butez.
DEBUUT TEGEN SPURS
“Het is een moeilijke keuze.” Ivan Leko zat zondag voor de clash tegen Club Brugge zowaar met een heus luxeprobleem. Vorige donderdag debuteerde Alireza Beiranvand in het shirt van Antwerp FC en dat deed de Iraniër trouwens met glans. Je moet het maar doen in het Tottenham Hotspur Stadium, nota bene in zijn eerste officiële wedstrijd in een Europese competitie. De 28-jarige Beiranvand loste in de Europa League voor het eerst dit seizoen Jean Butez af in het Antwerpse doel, nadat de Fransman in de voorbije weken op enkele foutjes te betrappen viel – met als grote uitschieter tegen KRC Genk.
Donderdag ontgoochelde Beiranvand niet tegen de Spurs. Sterker nog, hij scoorde flink wat punten bij coach Leko. Tegen de ploeg van José Mourinho besloot de Kroaat om Butez wat mentale rust te gunnen, naar eigen zeggen om hem weer op te laden. De Franse goalie verdween voor even naar de achtergrond, terwijl Beiranvand zijn status als fenomeen – zoals hij wordt omschreven in z'n thuisland – waarmaakte in de Europa League. Leko nam een risico door Beiranvand op te stellen tegen de Spurs, maar uiteindelijk draaide die gok goed uit. Op enkele schoonheidsfoutjes na bewees hij een degelijke doelman te zijn, die bovendien ook veel belangrijke reddingen verrichtte.
DE KEUZE VAN LEKO
Ook al kampte Ivan Leko zondag met een moeilijke keuze, tegen Club Brugge stond Alireza Beiranvand opnieuw tussen de palen. Nochtans was het wel de algemene verwachting dat Jean Butez zijn wederoptreden zou maken. De zomeraanwinst van Moeskroen moest echter opnieuw plaatsnemen op de bank, terwijl Beiranvand zijn eerste Belgische topmatch mocht afwerken. Maar erg succesvol was die niet, vooral op het voetbaltechnisch vlak dan. De Belgische media beoordeelden zijn prestatie erg streng maar ook Ivan Leko kon na afloop zijn ontgoocheling amper verbergen. “Ik nam een risico door Ali te zetten. En dat was een slechte beslissing. Ik zou liegen mocht ik anders beweren.”
Naar eigen zeggen wist de Kroaat vanaf dag één dat dit problemen zou opleveren wanneer je over twee écht goede keepers beschikt. “Dat is nooit goed, er moet hiërarchie zijn. De laatste weken klonk het steeds luider waarom Beiranvand eens geen kans kreeg.” Leko nam openlijk de schuld op zich door Beiranvand op te stellen, maar andere bronnen durven te beweren dat die keuze weleens op het managementniveau werd gemaakt. Dat beweerde analist Wim De Coninck maandagavond bijvoorbeeld ook op Radio 1 in De Tribune. Ook Leko's uitspraak dat “het steeds luider klonk waarom Beiranvand eens geen kans kreeg”, kan weleens in die context gezien worden.
WILMOTS TIPT, BAYAT FACILITEERT
Economisch gezien heeft Beiranvand een mooi profiel. Hij is de nummer één bij de Iraanse nationale ploeg, waar hij een ware volksheld is – hij telt op social media bijvoorbeeld meer volgers dan Antwerp FC. Die buitenlandse media-aandacht is natuurlijk meegenomen voor The Great Old maar Beiranvand is ook gewoon een goeie doelman met veel potentieel. Op het WK 2018 zette hij zich op de mondiale voetbalkaart nadat hij een penalty wist te stoppen van Cristiano Ronaldo. In de loodzware groep met Spanje, Portugal en Marokko presteerde Beiranvand indrukwekkend waarbij hij maar liefst 80% stopte van de 10 totale geïncasseerde doelpogingen.
In de voorbije zomer werd Alirezah Beiranvand getipt bij Antwerp FC door ex-Iraans en Belgisch bondscoach Marc Wilmots. Hij werkte in Iran nauw samen met de doelman en wierp zijn naam op bij Luciano D'Onofrio. In die periode werd Marc Wilmots overigens ook genoemd bij Antwerp als potentiële opvolger van Laszlo Bölöni. Ook de beruchte Frans-Iraanse spelersmakelaar Mogi Bayat zou zijn aandeel hebben gehad bij het faciliteren van deze deal. Het is duidelijk dat veel partijen hopen op een goede doorstart van Beiranvand, en dat kan dus enkel maar door hem “een kans te gunnen.”
PRIJSBEEST
In zijn contreien geldt Beiranvand als een grote vedette en dat blijkt ook uit zijn verworven individuele trofeeën. In 2017 werd hij bijvoorbeeld genomineerd voor de FIFA Football Awards, en dat als eerste Iraanse voetballer ooit in de geschiedenis. Beiranvand staat ook al jaren te boek als de beste doelman uit de nationale Persian Gulf Pro League want tussen 2014 en 2019 kaapte hij telkens de titel weg als Speler van het Jaar. In het seizoen 2017-2018 hield Beiranvand zelfs 23 keer zijn netten schoon op 27 competitiewedstrijden. Dan kan je toch wel wat keepen.
Met die knappe reeks eindigde hij toen als tweede doelman ter wereld met de meeste clean sheets op de teller. Op 1 april 2020 werd massaal gestemd op de beste speler uit het Aziatische voetbalcontinent die ooit actief was in de lange geschiedenis van alle gespeelde Wereldbekers. Iran wordt door de Wereldvoetbalbond FIFA ingedeeld onder Aziatische continent en aldus kon er ook gestemd worden op Beiranvand. De doelman kaapte maar liefst 66% van de stemmen weg, waardoor hij de fiere winnaar werd van alweer een vooraanstaande verkiezing.
HET POTENTIEEL VAN BEIRANVAND
Helemaal hopeloos was de prestatie van Alirezah Beiranvand tegen Club Brugge nu ook weer niet. Hij bezit nu eenmaal een onorthodoxe speelstijl maar in Iran heeft hij namelijk ook nooit een echte professionele opleiding gehad. 't Is voorlopig nog veel te vroeg om de Iraniër af te schrijven, want tegen Tottenham Hotspur liet hij namelijk wél een heel goeie indruk na. Met andere woorden: Beiranvand beschikt over een ruime progressiemarge, meer dan Jean Butez zelfs. Beiranvand wordt gehekeld door zijn matig voetenspel, maar hij is ook gewoon beter met z'n handen dan met z'n voeten. Dat was al snel duidelijk toen hij een akkoord bereikte met The Great Old.
In Iran stond hij namelijk bekend door zijn lange ingooi, waarmee hij vaak vergeleken wordt met de Duitser Manuel Neuer die eenzelfde lange worp in zich heeft. Tijdens de Aziatische Champions League werd bij Beiranvand zelfs een uitgooi gemeten van maar liefst 60 meter ver. Door zijn grote gestalte (hij meet 1m94) is Beiranvand een heerser in het luchtruim en staat hij bekend om zijn spectaculaire reddingen, atletische kwaliteiten en snelle reflexen. Zowel tegen Tottenham als Club Brugge pakte Beiranvand uit met meerdere reddingen, en daar komt het toch op aan als doelman?
Bovendien had Alirezah Beiranvand in zijn twee gespeelde wedstrijden veel meer werk te verrichten dan zijn collega Jean Butez in het huidige voetbalseizoen. Zo werd de Fransman in de Jupiler Pro League per wedstrijd 4,36 keer aan het werk gezet, terwijl Beiranvand tegen Club Brugge al 6 keer moest ingrijpen. De succesratio qua reddingen van beide doelmannen ligt daarbij echter in dezelfde lijn met respectievelijk 67 en 66 procent – een verwaarloosbaar verschil.
Ook in de Europa League tegen Spurs werd Beiranvand drukker gesolliciteerd dan Butez in de huidige Europese campagne. De Iraniër verwerkte namelijk 9 doelkansen terwijl Butez gemiddeld 2,46 keer per wedstrijd aan het werk werd gezet. Beiranvand haalde tegen Tottenham zelfs een hogere ratio van geslaagde verrichtingen (77 procent) dan Butez in deze campagne (76 procent). Bovendien lijdt de Fransman gemiddeld even vaak balverlies (meestal door een verkeerde pass) als Beiranvand. Sterker nog, tegen Club Brugge speelde Beiranvand 39 keer de bal naar een ploegmaat, terwijl dat seizoensgemiddelde van Butez in de Jupiler Pro League flink wat minder ligt met 28 passes per wedstrijd. Qua pure efficiëntie is het verschil tussen beide doelmannen dus erg miniem.
LEKO TERUG AAN ZET
Ook al mochten er andere beweegredenen meespelen dan het sportieve, iets wat we niet bevestigen noch ontkennen, Alirezah Beiranvand deed het tegen Tottenham Hotspur en Club Brugge niet veel slechter dan Jean Butez. Oké, de Iraniër zag er niet goed uit bij de goal van Krépin Diatta, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Butez tegen Genk. Bovendien had Beiranvand in die beide wedstrijden opmerkelijk meer werk te verrichten dan Butez in zijn voorbije wedstrijden. Desondanks slaagde Beiranvand er wél in om in verhouding minstens evenveel ballen te weren zoals zijn collega. Op papier zijn beide doelmannen dus evenwaardig, maar het lijkt sterk dat Ivan Leko straks terug een beroep zal doen op Beiranvand – Butez is nog altijd de gemakkelijkste keuze in het doel. 't Is dan nog maar de vraag of die beslissing unaniem wordt gesteund, intern en/of extern.
POLL: Wie moet Leko kiezen?