Als Anderlecht zich kan versterken in januari, dan zullen ze het zeker niet laten liggen. De vraag is echter hoe kwalitatief die verhoopte aanwinsten wel zullen zijn. De paars-witte scouts leveren meerdere boeiende profielen aan, maar door een gebrek aan financiële mogelijkheden zijn er veel daarvan niet haalbaar gebleken.
DE GROTE INHAALBEWEGING
Je moet het maar doen. Bij Anderlecht heeft Peter Verbeke een erg beperkt financieel budget beschikbaar, maar daar moet de Head of Sports wel een maximaal resultaat zien uit te halen. De nieuwe aangeleverde spelers moeten Sporting stelselmatig terug naar de top van België brengen, en dat zal onvermijdelijk met vallen en opstaan gebeuren. Verbeke boekt momenteel goede resultaten met zijn aankoopbeleid, zeker gezien het geringe kapitaal dat hij daarvoor ter beschikking heeft.
Anderlecht wil zo snel als mogelijk terug het instituut van weleer worden, en in die queeste speelt Verbeke misschien wel de belangrijkste rol. Met minder financiële mogelijkheden dan kapitaalkrachtigere clubs zoals Club Brugge, KRC Genk, Antwerp FC en AA Gent, streeft Sporting naar gelijkaardige en zelfs betere prestaties dan deze ploegen. Met veel minder middelen moet Verbeke dus een serieuze inhaalbeweging inzetten tegenover de grote Belgische clubs.
De sportieve cel van Anderlecht zet daarom zwaar in op een uitgekiend scoutingsnetwerk. Op basis van data, analyses, live scouting en een grondige screening worden de transfertargets bepaald. Het is echter onvermijdelijk dat Anderlecht in die zoektocht in het vaarwater terechtkomt van andere clubs. En als het uiteindelijk tot een ultieme strijd komt voor de handtekening van een target, dan moet Anderlecht meestal de duimen leggen. Ondanks de kwalitatieve scouting botst het transferdepartement daarmee op de financiële limieten van de club.
BRYAN REYNOLDS
Dat bleek bijvoorbeeld al in het transferdossier van Bryan Reynolds, de beloftevolle back van FC Dallas. Anderlecht was één van de eerste clubs die gelinkt werd aan de Amerikaanse groeibriljant, al lagen Juventus, Strasbourg en City Football Group toen ook al in de running. Daarna werden AS Roma en KRC Genk tevens genoemd als potentiële kanshebbers voor Reynolds, maar uiteindelijk zou Club Brugge vandaag over de beste papieren beschikken. Qua financiën kan Anderlecht niet wedijveren met de voorgenoemde clubs, en al zeker niet omdat Dallas om en bij de zeven miljoen euro vraagt voor hun youngster.
Een goede scouting ontdekt goede spelers, en met Reynolds zat Anderlecht overduidelijk op het juiste spoor. Eerder maakten we al een grondige analyse over zijn kwaliteiten, waaruit blijkt dat de 19-jarige één van de beste rechtsachters is van de Major League Soccer. Door zijn uitstekende crosses en centers zou hij een belangrijke meerwaarde kunnen vervullen in het systeem van Vincent Kompany. Bovendien heeft Reynolds een voetballend profiel waar de Anderlecht-coach een zwak voor heeft. Ook al behoorde Anderlecht tot één van de eerste clubs die genoemd werd om Reynolds over te nemen: als het om harde cash gaat dan verliest Sporting het pleit.
BRENDEN AARONSON
De scoutingscel van RSC Anderlecht heeft duidelijk een oog voor talent, en dat bij voorkeur in de Amerikaanse MLS. Op 31 juli 2020 zaten er vertegenwoordigers van Sporting in het PLL Park van Philadelphia Union. Zij hadden hun ogen gericht op één speler: Brenden Aaronson, de 19-jarige nummer tien van Philadelphia. In de zomer van 2020 schitterde het groeibriljant in het MLS is Back Tournament, een inderhaast georganiseerd kampioenschap nadat de Major League Soccer onderbroken werd door de corona-omstandigheden.
24 van alle 26 MLS-teams namen deel aan het toernooi, maar vooral één speler bleef in de hoofden hangen van fans, clubs en analisten. En dat was Brenden Aaronson. De Amerikaanse spelmaker maakte een grote indruk met zijn sterke prestaties en bijgevolg nam de Europese interesse in de 19-jarige stevig toe. Naast Anderlecht was ook Club Brugge geïnteresseerd in de 'nieuwe Havertz', net zoals Fiorentina, AC Milan, PSV Eindhoven, Feyenoord, Hoffenheim, Borussia Mönchengladbach, Frankfurt, Freiburg en Celtic. En dan weet je dat het moeilijk wordt voor Sporting.
Anderlecht kwam Brenden Aaronson dus erg vroeg op het spoor dankzij hun expertise en kennis van de Amerikaanse spelersmarkt. De moderne aanvallende middenvelder brengt Philadelphia een vleugje creativiteit en een flinke dosis pressing bij: in het team van Jim Curtin werd de tiener al snel een onmisbare schakel. De 'Zolos' zijn dan natuurlijk uitermate trots op hun ster uit jeugdacademie, nadat “het kroonjuweel van de jeugdopleiding” pas zijn debuut maakte in 2019, maar vooral de manier waarop spreekt tot de verbeelding.
TALENTENFABRIEK RB SALZBURG
Het scoutingsdepartement van Anderlecht hoeft zelfs niet onder te doen voor het vermaarde netwerk van RB Salzburg. De Oostenrijkse topclub is al jaren één van de grote referenties qua talentdetectie en zij haalden Brenden Aaronson uiteindelijk aan boord. Salzburg betaalde 4,8 miljoen euro plus 2,4 miljoen euro aan bonussen aan Philadelphia, waarmee Aaronson de duurste MLS homegrown speler ooit werd. Zo'n bedrag kan Anderlecht momenteel niet ophoesten, maar anderzijds moet dit de paars-witte scouts toch enigszins hoop geven.
“We verloren Szoboszlai, maar er komt weldra een fantastische Amerikaanse speler bij”, was Salzburg-coach Jesse Marsch lovend over de komst van zijn landgenoot. De Oostenrijkers lieten Aaronson de rest van het MLS-seizoen nog uitspelen bij Philadelphia, maar vanaf januari kan Marsch volop rekenen op het nieuwste goudhaantje van RB Salzburg. “We moeten geen directe vervanger hebben voor 'Szobo'. Maar hij moet vooral onze speelstijl onder de knie krijgen. Ik ken hem goed, en ik weet dat hij ons meteen kan helpen.”
En Jesse Marsch weet waarover hij spreekt. De Amerikaan wordt gezien als één van de beste coaches van zijn generatie, en hij was al jaren bezig met het implementeren van de veelbesproken counterpressing, een tactiek dat veel andere Europese clubs recentelijk overnamen. Marsch leidde Salzburg naar hun zevende opeenvolgende titel in Oostenrijk en hij hielp veel jonge spelers ontbolsteren tot echte klasbakken. Denk naast Szoboszlai ook maar aan Takumi Minamino (Liverpool) en Erling Haaland (Borussia Dortmund).
TRUST THE PROCESS
Op basis van zijn pure kwaliteiten zou Brenden Aaronson een imponerende versterking geweest zijn voor Anderlecht, ware het niet dat zijn prijskaartje te duur uitviel. Sporting had het Amerikaanse supertalent al langer op het oog, en hij zou de gedroomde nummer tien zijn van Anderlecht en Vincent Kompany. In augustus werd het echter glashelder dat Anderlecht geen schijn van kans had tegenover de moordende en kapitaalkrachtigere concurrentie, waarop de club een andere oplossing moest zoeken.
In augustus werd Percy Tau dan maar gehuurd van Brighton & Hove Albion, een deal die Anderlecht kon afronden aan erg gunstige voorwaarden. De Zuid-Afrikaan keert weldra terug naar Engeland, waardoor Anderlecht opnieuw de transfermarkt moet afschuimen naar een nieuwe nummer tien. Het is één stap vooruit om daarna twee stappen achteruit te zetten. De scouts van Anderlecht hebben nochtans interessante profielen zat, maar de club botst tegelijk op haar financiële limieten. Voorlopig nog ...
POLL: Komt het nog goed met Anderlecht?