Vandaag opent de wintermercato in België officieel opnieuw haar deuren. De ideale gelegenheid dus voor het toonaangevende Transfermarkt.nl om de marktwaarden in de Jupiler Pro League nog eens grondig onder de loep te nemen. VoetbalNieuws kreeg van Area Manager Bart Tamsyn de nieuwe cijfers als eerste onder ogen en ging daarin op zoek naar de 10 spelers die tegenwoordig het hoogste kapitaal vertegenwoordigen.
10. Theo BONGONDA (KRC Genk) – 9 mln. (+5)
Beginnen doen we met Theo Bongonda, die net als John Lucumi en Simon Mignolet net onder de 10 miljoen blijft hangen. In tegenstelling tot zijn ploegmaat bij Genk of de doelman van Club Brugge, die respectievelijk slechts een kleine of zelfs geen opwaardering kregen, ging de 25-jarige winger er flink op vooruit. Geen verrassing ook, want sinds de laatste update midden oktober was Bongonda goed voor maar liefst 10 doelpunten in evenveel matchen. Met enige vertraging lost de recordtransfer in de Luminus Arena de verwachtingen dus helemaal in, en krijgen de Limburgers alsnog waar voor hun geld.
9. Sambi LOKONGA (Anderlecht) – 10 mln. (–)
In de tweede helft van 2019 nam Sambi Lokonga een vlucht van twee naar 11 miljoen, nadien door de coronacrisis gecorrigeerd naar een ronde tien. Daar stagneert het toptalent van Anderlecht nu echter reeds voor de tweede maal op rij. Een vrij correcte weerspiegeling van de intussen toch 'al' 21-jarige middenvelder zijn hobbelig parcours de afgelopen maanden, hoewel er de laatste tijd meer constante in zijn prestaties zit. Bovendien liet Lokonga zich in positieve zin opmerken als aanvoerder. Als hij die lijn doortrekt, zit er volgende keer mogelijk wél weer een boost in. Paars-Wit kruist alvast de vingers.
8. Roman YAREMCHUK (AA Gent) – 11 mln. (–)
Wispelturig was ook Roman Yaremchuk, die bij de vorige update nog steeg van 9,5 naar 11 miljoen. Nochtans had de 25-jarige Oekraïner van AA Gent toen pas zijn rekening voor dit seizoen geopend. Sindsdien trof Chuk zeven keer raak in negen optredens, maar een nieuwe stap omhoog levert dat hem niet op. Wellicht vormen zijn wat mindere prestaties in de Europa League en recente rode kaart tegen KV Kortrijk een net iets te grote smet op zijn palmares. Desalniettemin mogen de Buffalo's nog steeds rekenen op de jackpot voor Yaremchuk, die al meermaals wou vertrekken maar nog vastligt tot 2023.
7. Emmanuel DENNIS (Club Brugge) – 11 mln. (-5)
Dan zit Club Brugge met Emmanuel Dennis, wiens contract medio 2022 afloopt, in een lastiger parket. De 23-jarige Nigeriaan moest in de zomer nog ruim 20 miljoen opbrengen, maar een halfjaar later lijkt dat een utopie. Met sinds midden oktober amper 170 competitieminuten op de teller viel hij immers terug van 16 naar 11 miljoen. Club hoopt nu dat zijn opflakkeringen in de Champions League volstaan om iemand te overtuigen. Dennis bouwde daar eerder een reputatie op, al ging het busincident tegen Dortmund wel Europa rond. Eén opsteker: net als zijn vorm durft zijn quotering wel vaker schommelen.
6. Yari VERSCHAEREN (Anderlecht) – 11 mln. (-2,5)
Het ging razendsnel voor Yari Verschaeren, wiens waarde een jaar na zijn debuut reeds op 16 miljoen werd geraamd. Nadien sloeg het noodlot een eerste keer toe, en ook dit seizoen gooien blessures roet in het eten. Samen met de moeite die de tiener had om te bevestigen, niet evident gezien de omstandigheden, en zijn nog altijd niet verlengde verbintenis tot 2022 verklaart het de nieuwe dip in zijn schatting. Toch hoeft Anderlecht nog niet te vrezen voor het goudhaantje, die net aan de beterhand leek en bij de Rode Duivels een vaste pion bleef. Hoewel zijn enkels misschien stilaan zorgen baren.
5. Zinho VANHEUSDEN (Standard) – 12 mln. (-1,5)
Een min of meer gelijkaardig geval is dat van Zinho Vanheusden. De 21-jarige verdediger bleef bij de vorige update steken op 13,5 miljoen, maar leek goed op weg om een opwaardering te verdienen. Niet alleen was er zijn debuut als Rode Duivel, in Luik ontpopte hij zich tot dé patron van de defensie. Helaas scheurde Vanheusden vervolgens zijn kruisband, waarna Standard niet toevallig aan een reeks van vier op 24 begon. Zijn belang op Sclessin staat dus buiten kijf. In principe koopt Inter hem volgende zomer terug voor 18 miljoen, een bedrag dat hij zeker waard lijkt. Tenminste, indien zijn lichaam het toestaat.
4. Paul ONUACHU (KRC Genk) – 12 mln. (+5)
Samen met ploegmaat Bongonda in absolute cijfers de grootste winnaar. Midden oktober was Paul Onuachu al goed op dreef, een vorm die hem een stijging van ruim vijf naar zeven miljoen opleverde. Sindsdien ging de 26-jarige Nigeriaan alleen maar door op dat elan, met acht doelpunten in 10 duels. Mocht hij een paar jaar jonger zijn zou het de Gouden Stier vast naar nog andere hoogtes schieten, maar ook nu kan Genk de miljoenen reeds ruiken. De dubbele meter heeft tenslotte een uiterst interessant profiel én ligt vast tot 2024. Een schot in de roos, die eerst op sportief vlak nog wat verder moet renderen.
3. Hans VANAKEN (Club Brugge) – 15 mln. (–)
De oudste speler in de top 10, een bewijs dat leeftijd een cruciale rol speelt in deze oefening. Op 28-jarige leeftijd kunnen we Hans Vanaken per slot van rekening moeilijk een oudje noemen. Wel lijkt het stilaan nu of nooit indien de spelverdeler van Club Brugge de stap naar het buitenland nog wil wagen, al moeten gegadigden dan nog altijd met een pak geld over de brug komen. Ondanks een wat mindere periode, met sinds de vorige update nul treffers en drie assists in de competitie maar wél drie CL-goals, behield de tweevoudig Gouden Schoen en Profvoetballer v/h Jaar namelijk zijn waarde. Én dus ook het brons.
2. Charles DE KETELAERE (Club Brugge) – 16 mln. (+4)
Ondanks de terugval van Dennis blijft het podium volledig Blauw-Zwart kleuren, met dank aan Charles De Ketelaere. De tienersensatie van Club Brugge maakt na zijn exploten op het kampioenenbal en debuut voor de Rode Duivels opnieuw een enorme sprong van 12 naar 16 miljoen en belandt op die manier zowaar al op de tweede plaats. Nochtans ogen zijn statistieken nog steeds bescheiden, hoewel zijn twee treffers tegen Zenit uiteraard de aandacht trokken. Verder druipt de klasse er vanaf bij CDK, die tevens met zijn polyvalentie en uitgebreide mix aan kwaliteiten op elke positie in de kijker loopt.
1. Krépin DIATTA (Club Brugge) – 18 mln. (-2)
Geen wijziging aan de top, waar de nummer één wel daalt van 20 naar 18 miljoen. Niet dat Club Brugge daarmee genoegen zou nemen voor Krépin Diatta, sinds oktober in eigen land toch goed voor vijf goals in acht basisplaatsen. De nog altijd pas 21-jarige Senegalees beleefde op offensief vlak weliswaar een vrij teleurstellende CL-campagne, op de flank valt ook zijn defensieve bijdrage niet te onderschatten. Met in totaal negen doelpunten is Diatta bovendien topschutter, al moet de komst van Bas Dost daar verandering in brengen. Aan de winger om zo zelf zijn assists, momenteel slechts één stuk, op te krikken.