Krépin Diatta heeft dan toch zijn toptransfer beet. Hoewel de deal nog niet officieel gecommuniceerd werd, lijkt de Senegalees toch goed op weg naar AS Monaco. Club Brugge zal een flinke transfersom vangen en Diatta zelf staat voor een boeiend sportief avontuur. Toch zal hij in het Stade Louis II niet meteen moeten rekenen op een basisplaats.
GROTE MENEER
“Ik blijf hier, praten met andere clubs ga ik nu niet doen.” Op 17 december was Krépin Diatta erg duidelijk, na de match tegen KV Mechelen waarin hij een doublé lukte. Ondanks de grote interesse in de zomermercato bleef hij dit seizoen op post bij Club Brugge, en ook een winters vertrek was dus uitgesloten. “Alles loopt vlot, maar dat betekent niet dat ik straks zal vertrekken.” Voor Club Brugge betekende dat een goede zaak, want Diatta is bezig aan een prima seizoen.
Sinds zijn aankomst op Jan Breydel in januari 2018 werd de impact van Krépin Diatta steeds groter op het Brugse spel. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn doelpunten en assists. Dit seizoen voorzag de Senegalees reeds 12 beslissende acties (10 doelpunten en 2 assists) en nooit lag zijn productiviteit hoger dan vandaag. Met zijn 10 goals is hij ook met voorsprong de clubtopschutter van Blauw-Zwart, en prijkt hij zelfs op de tiende plaats in de topschutterstand van de Jupiler Pro League.
Krépin Diatta laat zich dus duidelijk en positief gelden bij Club Brugge, maar ook in de Belgische competitie is hij een grote meneer geworden. Met een actuele marktwaarde van 18 miljoen euro is hij vandaag ook de meest waardevolle speler op de Belgische velden. Ter vergelijking: in 2018 pikte Club Brugge de flankspeler op bij het Noorse Sarpsborg voor een transfersom van 2 miljoen euro. En toen bedroeg zijn marktwaarde nog één miljoen euro. Reken uit de miljoenenwinst.
PERFECTE TIMING
Woensdagavond kwam dus eerder onverwacht het nieuws naar buiten dat Krépin Diatta op weg is naar AS Monaco. Volgens Het Laatste Nieuws nam hij zelfs al afscheid van zijn ploegmaats in de kleedkamer. Op zich is zijn nakende transfer niet echt vreemd. Met Bas Dost, Charles De Ketelaere, Hans Vanaken en Noa Lang is er meer dan voldoende offensieve slagkracht aanwezig bij Club Brugge en die weelde zou zelfs voor problemen kunnen zorgen om iedereen tevreden te houden qua speelgelegenheid.
Bas Dost, Hans Vanaken en Noa Lang zijn vandaag incontournable in het elftal van Philippe Clement, waardoor Charles De Ketelaere en Krépin Diatta weleens de grootste slachtoffers zouden worden van die offensieve overdaad. Omdat De Ketelaere als eigen jeugdproduct de grote chouchou is van de fans en de club, leek Diatta eerder het kind van de rekening te worden. Da's op zich erg opmerkelijk als bepalende figuur in de ploeg, die op de koop toe ook nog de clubtopschutter is.
De deal tussen Club Brugge en AS Monaco zou reeds enkele weken lopende zijn, en daarom is het niet vreemd dat Blauw-Zwart in die periode ondertussen gelinkt werd aan potentiële vervangers voor Krépin Diatta. Abdou Harroui (Sparta Rotterdam) en Ousame Sahraoui (Valerenga) zijn in potentie mogelijke opties om de Senegalese flankaanvaller af te lossen. Bovendien zijn beide spelers nog geen afgewerkte producten en kan hun talent nog flink bijgeschaafd worden.
KAPITAALKRACHTIG MONACO
Hoe dan ook zal Club Brugge een mooie financiële slag slaan bij de verkoop van Krépin Diatta. We vermelden eerder al dat Club Brugge op papier een winst maakt van 16 miljoen euro, wanneer we zijn aankoopprijs afwegen tegenover zijn actuele marktwaarde. Vandaag is Diatta met een waardering van 18 miljoen euro de duurste speler in de Jupiler Pro League, en een transfersom in die richting zal wellicht ook realistisch zijn. De laatste berichten uit dit dossier bevestigen alvast dat Vincent Mannaert een bedrag van minimum 20 miljoen euro uit de brand zal slepen voor de talentvolle Diatta.
Hoewel de financiële slagkracht bij de Monegasken logischerwijze afgenomen is door de huidige corona-crisis, kan de club uit het Prinsdom toch nog flink wat kapitaal voorzien op de transfermarkt. Vorig seizoen spendeerde Monaco bijvoorbeeld nog buitensporige transfersommen voor Wissam Ben Yedder (40 miljoen) en Gelson Martins (30 miljoen). In de zomermercato waren Kevin Volland (15,5 miljoen) en Axel Disasi (13 miljoen) de duurste vogels. Dan is 20 miljoen euro voor Diatta helemaal niet ondenkbaar voor de huidige nummer vier in de Ligue 1.
FLEXIBILITEIT VEREIST
Hoewel Krépin Diatta absoluut de intrinsieke kwaliteiten bezit om te slagen in de Ligue 1, wordt het nog de vraag hoe coach Niko Kovac hem zal inpassen bij AS Monaco. De Franse competitie was altijd al één van de favoriete bestemmingen van Diatta, maar dat betekent evenwel niet dat de Senegalees probleemloos en moeiteloos een basisplaats zal bemachtigen in het Stade Louis II. De Kroatische coach houdt er namelijk van om te experimenteren met verschillende formaties waarbij er voor de flankspelers of -aanvallers een grote mate van flexibiliteit gevraagd wordt.
Niko Kovac varieert doorgaans met drie verschillende opstellingen. Doorheen die gebruikte formaties loopt er steeds één rode draad, en dat is een verdediging die uit vier spelers bestaat. Hogerop het veld zijn de mogelijkheden legio. Een 4-3-3 opstelling wordt het vaakst gehanteerd, een tactiek die Krépin Diatta reeds onder de knie heeft, en daarna ook een 4-4-2 en 4-2-3-1. De invulling als rechtermiddenvelder, de natuurlijke positie van de Senegalees, varieert naargelang de specifieke nuances per tegenstander.
Zo gebeurt het vaak dat Niko Kovac zijn rechterflank bemant met Ruben Aguilar, de Fransman die normaliter een rechtsachter is. Daarnaast maakten ook Aleksandr Golovin en Willem Geubbels speelminuten op de positie als rechter middenvelder, maar beide spelers zijn vandaag niet meteen basisspelers bij AS Monaco. Toch zal Diatta de concurrentie van Golovin en Geubbels niet moeten onderschatten, want beide spelers zijn kwalitatief toch van een hoog niveau.
SOFIANE DIOP
De grootste concurrent als rechter middenvelder zal de 20-jarige Sofiane Diop worden. Deze 20-jarige Fransman is een basisspeler bij Monaco, die in staat is om de ganse flank af te dweilen. Bovendien kan Diop ook op de linkerkant uit de voeten, en da’s misschien wel een groot voordeel voor Krépin Diatta. Op zijn positie is Diop namelijk één van de beste spelers uit de Ligue 1, en het is nu al duidelijk dat Diatta een flinke kluif zal hebben met de talenvolle Fransman als directe concurrent.
Als we de statistieken van Diatta bij Club Brugge dit seizoen vergelijken met die van Sofiane Diop bij AS Monaco, dan presteert de Fransman ook stukken beter dan de Senegalees. En da’s geen onbelangrijke nuance gezien er toch wel een kwaliteitsverschil gaapt tussen de Jupiler Pro League en de Ligue 1. Zo is Diop opvallend efficiënter in de passing, voorzetten, (offensieve) duels en intercepties. Anderzijds zijn Diatta’s dribbels en versnellingen met de bal aan de voet beter dan die van Diop. In de Belgische competitie althans.
Iets hogerop het veld bij Monaco, als pure flankaanvaller op de rechterzijde, is Gelson Martins de certitude. De Duitser Kevin Volland is een andere optie voor deze positie. Met Sofiane Diop en Gelson Martins heeft Krépin Diatta dus twee kleppers om mee te concurreren voor een basisplaats. Van een leien dakje zal dat dus wellicht niet lopen. Of misschien kan Niko Kovac wel een centrale rol voorzien voor de Senegalees. Diatta presteerde op die positie meermaals uitstekend bij de nationale ploeg …
POLL: Zal Diatta een basisspeler worden bij Monaco?