Het scoutingsdepartement van RSC Anderlecht komt geregeld met boeiende transferdoelwitten op de proppen. Het meest recente doelwit van Sporting heet Gabriel Gudmundsson, een offensieve linksachter van Groningen. De Zweedse belofte-international heeft alvast een veelbelovend profiel.
INVESTERINGEN OP TIL
Zou het dan toch? Op twee speeldagen van het einde van de reguliere competitie bezet RSC Anderlecht de vierde plek in de rangschikking van de Jupiler Pro League. Deze vierde plaats betekent een rechtstreeks ticket voor de felbegeerde Champions PO, en de kwalificatie voor de nacompetitie is van groot belang voor Sporting. Op het sportief vlak, maar ook op het gebied van de financiën. Anderlecht wil namelijk stelselmatig terug uitgroeien tot een titelkandidaat, en om dat proces te versnellen zijn er extra financiële middelen nodig. Door een potentiële deelname aan de Champions PO krijgt Anderlecht uitzicht op Europees voetbal, wat een extra accelerator kan zijn in het herstellingsproces.
Een surplus aan liquide middelen zorgt voor meer financiële ademruimte waardoor er meer geïnvesteerd kan worden in de ploeg. Maar ook zonder deelname aan de Champions PO ziet de toestand bij Anderlecht er alvast iets meer rooskleuriger uit. En dat komt niet alleen door de plotse sportieve revival van vorige maandag, toen Sporting de vloer aanveegde met Antwerp FC. Volgens Stephan Keygnaert, chef voetbal bij Het Laatste Nieuws, krijgt Anderlecht deze zomer namelijk meer slagkracht op de transfermarkt dan eerst gedacht. Naast de potentiële deelname aan de Champions PO dus, én ook eventueel Europees voetbal.
Het welgekomen extra kapitaal zal gebruikt worden om de schuldenput te dichten, maar ook om te investeren in de spelersgroep. De huidige A-kern van Anderlecht telt namelijk zes huurspelers, waarvan het allerminst zeker is dat al deze tijdelijke krachten ook volgend seizoen te bewonderen zullen zijn in het Lotto Park. Daarnaast moet Anderlecht eventueel het vertrek vrezen van één van haar goudhaantjes, in die optiek wordt de naam van Albert Sambi Lokonga nadrukkelijk genoemd. Maar ook andere, minder bepalende, spelers kunnen nog een centje opbrengen.
OMGEVORMDE AANVALLER
Dit seizoen bleek de invulling op de linksachter bijvoorbeeld een knelpuntpositie bij Anderlecht: zowel Kemar Lawrence (28) als Bogdan Mykhaylichenko (24) zijn niet echt schoten in de roos. Voorlopig worden beide spelers nog niet gelinkt aan een transfer, maar ze vertegenwoordigen wel een aardig kapitaal. De marktwaarde van Lawrence wordt namelijk bepaald op 1,5 miljoen euro en die van Mykhaylichenko op 2 miljoen euro. En dat kan Sporting wel tot denken aanzetten. Zeker omdat Anderlecht vorig weekend werd gelinkt aan Gabriel Gudmundsson (21), de sterk presterende linksachter van Groningen.
De Zweedse belofte-international is een pure offensieve back, want oorspronkelijk was hij bij Halmstad – en ook vorig seizoen bij Groningen – een flankaanvaller. Die aanvallende bagage gebruikt Gabriel Gudmundsson tegenwoordig ten volle op zijn positie als aanvallende vleugelback. En met succes. In de Eredivisie pakt hij momenteel uit met 5 assists op 21 competitiewedstrijden. Onder alle vleugelverdedigers in de Nederlandse competitie doet enkel Philipp Max (PSV Eindhoven) nog beter met 8 assists. De Duitser speelde dit seizoen wel 592 speelminuten meer dan Gudmundsson, waardoor het Anderlecht-target frequenter een assist aanlevert.
Gabriel Gudmundsson profileert zich bij Groningen als een snelle en krachtige offensieve linksachter. De 21-jarige Zweed zoekt vaak de achterlijn op, waarbij hij heel frequent tot een voorzet komt. Door zijn goede techniek en versnelling schakelt Gudmundsson ook gemakkelijk zijn rechtstreekse tegenstander uit. Met gemiddeld bijna acht geslaagde offensieve acties per wedstrijd presteert Gudmundsson dan ook bijzonder regelmatig op het aanvallende gebied. Geen enkele andere links- of rechtsback uit de Eredivisie haalt dergelijk gemiddelde.
Gabriel Gudmundsson kan dus goed omschreven worden als een aanvallende linksachter met een grote diepgang en volume. Dat is enerzijds niet echt vreemd door zijn opleiding als (vleugel)aanvaller, maar daardoor kampt hij wel met enkele werkpunten op het defensief gebied. Door zijn aanvallende aanwezigheid ligt de nadruk veel minder op zijn verdedigend werk, wat ook logisch is. Hoewel Vincent Kompany bij Anderlecht houdt van spelers met initiatief, diepgang en creativiteit, is het toch maar de vraag of Gudmundsson ook op het defensief gebied een meerwaarde kan zijn. Per slot van rekening beschikt Anderlecht vandaag over de op één na minst gepasseerde verdediging van de Jupiler Pro League.
BETAALBAAR
Het scoutingsdepartement van RSC Anderlecht leverde dus andermaal goed werk af, al moet er zoals steeds enig voorbehoud ingebouwd worden bij dit recentste transfertarget. Zo was Bogdan Mykhaylichenko bij Zorya Lugansk vorig seizoen zowat de beste linksachter in de Oekraïense voetbalcompetitie, maar de zesvoudige international kon die status (nog) niet waarmaken in de Jupiler Pro League. Anderzijds associeert het sportief niveau van de Eredivisie ongetwijfeld meer met de Belgische competitie dan met de Oekraïense Premjer Liha.
Bovendien is Anderlecht niet de enige kaper op de kust voor de talentvolle Gabriel Gudmundsson. Volgens het Spaanse TodoFichajes zouden ook gerenommeerde Europese topclubs zoals Napoli, RB Leipzig, Borussia Dortmund en Manchester City nadrukkelijk interesse tonen in hem. Pep Guardiola zou de Zweed zelfs omschreven hebben als een “special request”. Op papier is Anderlecht dus kansloos in de strijd om Gudmundsson, maar op het gebied van potentiële speelgelegenheid lijkt Sporting toch de beste bestemming voor hem.
Volgens verschillende Nederlandse media is Gabriel Gudmundsson sowieso bezig aan zijn laatste maanden bij Groningen. Bij de Trots van het Noorden heeft hij nog een lopend contract tot en met 2022, hoewel er nog een optie is opgenomen voor één extra jaar. Door zijn contractsituatie zal Gudmundsson wellicht geen al te dure vogel zijn. De gespecialiseerde website Transfermarkt.de schat zijn marktwaarde op 1,1 miljoen euro, wat op zich een haalbare som is voor Anderlecht.
PREMIER LEAGUE
't Is daarbij nog de vraag waar de voorkeur van Gabriel Gudmundsson zélf ligt. In een interview met de Nederlandse omroep NOS verklaarde hij nadrukkelijk dat hij lonkt naar de Premier League – bij voorkeur Liverpool -, hoewel er in de periode van dat interview nog geen sprake was van de recente interesse van Anderlecht, Napoli, RB Leipzig, Borussia Dortmund en Manchester City. Ook vader Gudmudsson kan mogelijk een belangrijke rol spelen in de nakende carrièremove van zijn zoon. Niklas Gudmundsson, een 7-voudig Zweeds international, heeft zelf een verleden in het Engelse voetbal. Gudmundsson senior was namelijk actief bij Blackburn Rovers en Ipswich Town.
POLL: Moet Anderlecht hem halen?