Luciano D'Onofrio beheerst de voetbalactualiteit. De sportief directeur van Antwerp FC haalde verschillende keren op negatieve wijze de krantenkoppen, en zijn toekomst op de Bosuil zou erg onzeker zijn. Zijn laatste frats was het transfervrij vertrek van Lior Refaelov naar RSC Anderlecht, maar de ervaren en geslepen D'Onofrio lijkt nu toch zijn grote gelijk te halen.
DRIE KEER IN OPSPRAAK
't Zijn geen leuke tijden voor Luciano D'Onofrio. De sportief directeur van Antwerp FC werd vooreerst keihard aangepakt in een lijvig artikel van Gazet van Antwerpen. Daarin werd onder meer zijn bedenkelijke werkwijze bij de club in een negatief daglicht gesteld. Bovendien werden de Italo-Belg ook verschillende zaken aangewreven zijn die getuigen van weinig ethisch handelen. Genoeg om D'Onofrio's stoel op de Bosuil te doen wankelen. Maar omvallen deed die nog niet.
Vorige week woensdag verscheen Luciano D'Onofrio dan nog eens negatief in de media. De 65-jarige werd namelijk verhoord over mogelijke handel met voorkennis van aandelen bij het farmabedrijf Mithra. D'Onofrio werd uiteindelijk vrijgelaten en werd niet in verdenking gesteld. Twee van zijn vrienden François Fornieri en Samuel Di Giovanni wél, maar zij werden ten langen leste onder voorwaarden vrijgelaten.
Die ondervraging van Luciano D'Onofrio gebeurde trouwens net toen de heisa rond Lior Refaelov de voetbalactualiteit beheerste. De Israëliër ondertekende vorige week op transfervrije basis een tweejarig contract bij RSC Anderlecht, nadat D'Onofrio niet zinnens was om de Gouden Schoen een nieuwe verbintenis voor te schotelen. Het was voor D'Onofrio de derde serieuze tegenvaller op korte tijd en de ganse Refaelov-heisa werd hem binnenskamers ook niet in dank afgenomen.
LUCIANO ZEGT NEEN
Luciano D'Onofrio was namelijk niet bereid om Lior Refaelov een contractverlenging aan te bieden, ook al is de Israëliër incontournable op de Bosuil en stilletjes aan een clubicoon geworden. Op 35-jarige leeftijd schat D'Onofrio hem niet meer in als een bouwsteen voor Antwerp, en de sportief directeur talmde daarom erg lang om de concrete onderhandelingen te starten met Refaelov. D'Onofrio zou de Gouden Schoen zelfs geen enkel aanbod hebben gedaan. Niet voor en niet na de interesse van RSC Anderlecht. Enkel voorzitter Paul Gheysens en algemeen directeur Sven Jaecques deden Refaelov een voorstel, waarbij het duo D'Onofrio dus duidelijk oversloeg.
Het verlies van Lior Refaelov aan rechtstreekse concurrent Anderlecht werd Luciano D'Onofrio hard aangewreven, net zoals zijn andere bovenvermelde grillen. Bovendien lag het transferbeleid van de ervaren sportief directeur intern ook al eventjes ter discussie. D'Onofrio houdt er namelijk een ouderwetse transferstrategie op na, die eerder georiënteerd is op zijn eigen adressenboekje dan de interne scouting van de club. Maar ook de onkunde om lucratieve uitgaande transfers te realiseren stuit stilaan op grote kritiek. Het laatste debacle rond Refaelov zou dus weleens de fout te veel kunnen zijn voor D'Onofrio. Of zo leek het toch te worden.
LUCIANO ZEGT NEEN (BIS)
De onorthodoxe handelswijze van Luciano D'Onofrio keerde dus als een boemerang terug in zijn gezicht. 't Is ongezien dat een Gouden Schoen met een aflopend contract maar liefst vier maanden moet wachten op een eerste teken van leven van zijn huidige werkgever. Dat is spelen met vuur, en heeft D'Onofrio zich er lelijk aan verband. Lior Refaelov was onmisbaar bij The Great Old, door zijn doelpunten en assists, maar ook door zijn leiderschap en professionalisme. Het was ook D'Onforio himself die Refaelov duidelijkheid verschafte over zijn resterende speeltijd bij Antwerp: Refaelov heeft op 17 april tegen KRC Genk zijn laatste minuten gespeeld in het Antwerp-shirt. De Israëliër komt dit seizoen dus niet meer in actie voor The Great Old.
Frank Vercauteren en zijn spelersgroep waren nochtans vragende partij om Lior Refaelov verder in te zetten tijdens de Champions' Play-off. Zij beseffen namelijk als geen ander de grote waarde van de Gouden Schoen voor de ploeg. Als vervanger van Refaelov koos Vercauteren logischerwijze voor Koji Miyoshi, die binnen de Antwerpse spelersgroep het meest gelijkenissen vertoont met de Israëliër. En Miyoshi deed het voortreffelijk tegen KRC Genk. “Alsof het clubbestuur het zo had gepland”, klonk het bij VTM Nieuws. De Japanner was de beste man op het veld bij Antwerp en hij deed Refaelov bij momenten zelfs vergeten.
SCHAAKMAT
“Defensief kunnen we wel nog aan een aantal zaken werken, maar ik ben zeer tevreden over zijn prestatie” klonk Frank Vercauteren lovend over Koji Miyoshi's prestatie tegen Genk. “We zullen nu proberen verder te werken aan de dingen die hij nog moet verbeteren.” Als Miyoshi die lijn kan doortrekken, eenzelfde vorm die hij trouwens ook te pakken had eerder dit seizoen, dan heeft Antwerp alvast een perfecte opvolger klaar voor Lior Refaelov. Maar ook op bedrijfseconomisch gebied kan Antwerp een gouden zaak doen met de switch Miyoshi-Refaelov. Op 35-jarige leeftijd is de financiële meerwaarde van Refaelov bijna nihil - en bezit hij een zwaar contract op de Bosuil - terwijl de 24-jarige Miyoshi nog een enorme progressiemarge voor zich heeft.
Koji Miyoshi groeide in het najaar van 2020 uit tot één van de meest bepalende spelers van Antwerp, en dat zowel in Europa als in de Jupiler Pro League. De Japanner verhoogde het voetballend niveau en hij toonde een veelbelovende samenwerking aan met Lior Refaelov, twee uitstekende voetballers die elkaar bijna blindelings vonden. Maar na het vertrek van Ivan Leko naar Shanghai SIPG verdween de Japanner onder Frank Vercauteren opnieuw naar de achtergrond. Die houdt er een andere filosofie op na dan Leko, meer realistisch en minder romantisch, wat een rechtstreeks gevolg heeft op de aanvallende intenties van de ploeg. Bovendien experimenteerde Vercauteren eerder dit seizoen ook vaak met Miyoshi, zelfs in een rol als centrale spits. Een probeersel die overigens geen succes kende.
Maar nu Lior Refaelov helemaal buitenspel werd gezet door Luciano D'Onofrio, grijpt Koji Miyoshi zijn nieuwe kans met beide handen. Er werd D'Onofrio de voorbije vaak aanwreven dat hij zelden uitgaande lucratieve transfers kan verzilveren, maar in het specifieke geval van Miyoshi zou dat wellicht eindelijk eens gaan lukken. Nu al bedraagt Miyoshi's marktwaarde 2 miljoen euro, terwijl zijn kostprijs 1,2 miljoen euro was. Met meer speelgelegenheid in zijn favoriete rol van offensieve middenvelder zal Miyoshi's waardering hoogstwaarschijnlijk nog fors gaan toenemen. En bij het trekken van de kaart-Refaelov was dat scenario echter ondenkbaar. De onpopulaire houding van D'Onofrio jegens Refaelov kan er dus wel eentje zijn voor de langetermijnvisie bij de club.
POLL: Wordt Miyoshi even belangrijk als Refaelov?