Het Zweedse voetbal wordt niet aandachtig gevolgd vanuit België, maar onlangs was er wel een verrassend nieuwtje. Dalkurd FF stelde met de 23-jarige Belg Jwan Hamo een nieuwe sportief directeur aan. Onze redactie had een gesprek met hem.
Dalkurd FF is een Zweedse derdeklasser. Opvallend: twee jaar geleden speelden ze nog in de Zweedse eerste klasse. In 2018 plukte STVV Mohammed Buya Turay er nog voor 1,8 miljoen euro weg. De afgelopen jaren zakte de club dus stevig af. Er waait nu een nieuwe wind doorheen de club van eigenaar Sarkat Junad. Het is heel opvallend dat Hamo, die als makelaar in België werkte, op deze leeftijd al de sportieve sleutels in handen krijgt van een club. Hoe is dat in zijn werk gegaan?
"Ik ben een aantal maanden geleden in contact gekomen met de eigenaar van de club. Hij had gezien dat ik bij één van de grootste agentschappen van België aan de slag was. De eerste gesprekken verliepen zeer goed en er was meteen een klik. Hij sprak over de toekomstplannen met de club. Ik had nooit echt het idee in mijn hoofd om sportief directeur te worden, en toen ik een maand geleden die vraag van hem kreeg was ik dan ook verrast. Niet elke 23-jarige krijgt dergelijke kans immers voorgeschoteld."
Piepjonge makelaar én sportief directeur
Hamo beseft maar al te goed deze job een grote impact gaat hebben op zijn leven naast het voetbal. "Ik denk niet dat er een jongere sportief directeur dan mij is in Europa (lacht). Het zal zeker een impact gaan hebben op mijn persoonlijke leven. Maar ik ken de voetbalwereld ondertussen wel al zeer goed, en ik weet dat het je opslorpt. De afgelopen drie à vier jaar heb ik misschien drie of vier keer vakantie gehad en dat maar een aantal dagen. Dat zijn keuzes die je moet maken en ik houd ervan om te werken in deze sector. Ik ga alvast met vol enthousiasme deze uitdaging aan."
Het was al opvallend dat hij op zijn negentiende makelaar werd. Dat was ook best ongezien in België. "Toen ik zelf stopte met voetballen vroeg de makelaar van mijn beste vriend waarom ik het niet zelf zou proberen als spelersbegeleider. Ik vroeg of hij dat serieus meende of dat dit een grap was (lacht). Ik had toen een meeting en ik kreeg de kans om op zeer jonge leeftijd als spelersmakelaar te beginnen. Het was een heel mooie leerschool en ik zal die drie à vier jaar nooit vergeten."
Promoveren en Europa in
Deze nieuwe uitdaging in Zweden is een enorme stap. Hamo moest er dan ook over nadenken. "Ik heb er eerlijk gezegd even over moeten nadenken omdat het toch een grote stap is, want je laat toch alles achter in België. Je trekt naar een nieuw land met een nieuwe cultuur. Ik ben iemand die van uitdagingen houdt en dit is ook een kans die niet veel mensen van mijn leeftijd krijgen, dat besef ik maar al te goed. Dalkurd is bovendien een heel mooie club die in 2004 is opgericht. Ze zijn al snel in eerste klasse geraakt en daar willen we snel terug naartoe. De eigenaar heeft dan ook maar één doel: terug naar de Zweedse eerste klasse promoveren en op termijn daar een Europees ticket behalen. Volgens mij gaat dit ook lukken, omdat we toch de nodige middelen hebben."
Hamo geeft aan wat zijn visie is voor de club. "Er is een nieuwe professionele structuur en er moet een echte winnaarsmentaliteit zijn. Het is ‘wij tegen de rest’ en dat moeten we op en naast het veld uitstralen. Ik wil op termijn twee à drie jeugdspelers naar het eerste elftal laten doorstromen, want het is mijn visie om met de eigen jeugd te werken. We willen een positief agressieve manier van voetbal installeren in het team. Met de nieuwe coach hebben we daar volgens mij de juiste persoon voor gevonden."
Azubike Oliseh is er trainer (Foto: Dalkurd.se)
Die coach is geen onbekende. Een tijdje geleden werd immers Azubike Oliseh aangesteld. Hij is de broer van de Nigeriaanse voetballegende Sunday Oliseh en hij speelde in het verleden voor onder meer RSC Anderlecht, FC Utrecht en OHL. "Hij was als spelers een harde jongen en die stijl willen we ook in onze ploeg implementeren. Oliseh moet voor een voetbal met veel diepgang zorgen. Bovendien heeft hij ook die winnaarsmentaliteit en tot op heden gaat het goed sinds hij er is."
Met Oliseh werd dus al een oude bekende vanuit België gehaald. Door het netwerk van Hamo kan er ook voor spelers naar de Belgische spelersmarkt gekeken worden. Een samenwerking met een Belgische club behoort ook tot de mogelijkheden. "Belgische talenten aantrekken is zeker een optie voor de toekomst, want de jeugdopleidingen in België staan hoog aangeschreven in Europa. Ik heb met Ibrahim El Ansri al een ex-speler van Lierse K. gehaald en de Belgische spelersmarkt kan zeker interessant zijn." Met Gino Van Kessel (ex-Roeselare, Ajax en Slavia Praag) kwam er nog een bekende naam naar Dalkurd.
"Een samenwerking met een Belgische club? Dat zou zeker kunnen. Er zijn een aantal eersteklassers in België waarmee we goed zouden kunnen samenwerken. Door mijn contacten als makelaar ken ik heel wat spelers en ook de juiste mensen binnen het Belgische voetbal. Een samenwerking met een Belgische club is wel iets wat we op termijn willen realiseren", besluit Hamo.
Claudio Reulens