De Belgische voetbalwereld stond woensdag op zijn achterste poten. Het was al een hele tijd duidelijk dat de regering wou gaan snoeien in de belastingvoordelen van de profclubs, maar het wetsontwerp dat in De Morgen uitlekte, lokte nog veel meer afgrijzen uit dan verwacht werd. De rekening dreigt dan ook zeer gepeperd te zijn voor de clubs.
De G6, de Pro League én de KBVB spraken allemaal al hun afkeuring uit voor het ontwerp dat nu op tafel ligt en voorspellen dat de komende tax-shift rampzalige gevolgen zal hebben voor het niveau van het Belgische voetbal. Doordat de belastingkortingen beperkt worden tot 4 miljoen euro en enkel nog aangewend kunnen worden voor jeugdopleiding en infrastructuur, dreigen de loonlasten enorm te stijgen. De clubs vrezen dat de topspelers - ook zij die nu al in ons land spelen - onbetaalbaar zullen worden en vrezen een exodus van jong talent, dat in het buitenland een hoger loon zal kunnen krijgen.
MAKELAARSLONEN
Ze worden in die vrees nu ook bijgetreden door Michel Maus, professor fiscaal recht. Die wijst erop dat het wetsvoorstel ook voorziet dat makelaarslonen beperkt worden tot 3 procent van het brutoloon van spelers. Daardoor zullen makelaar minder snel geneigd zijn om zaken te doen met Belgische clubs, omdat ze in het buitenland meer kunnen verdienen. Dat komt er dus ook bij.
Maus bevestigt dan ook de stelling dat de Belgische clubs in Europa zullen moeten afhaken en dat zal gevolgen hebben. "De competitie dreigt minder aantrekkelijk te worden, de tv-inkomsten zullen dalen, er zullen minder sponsorinkomsten zijn, misschien minder toeschouwers, …", stelt hij bij Sporza. "Daar lijkt niet over nagedacht en dat is jammer. Ze hadden een impactanalyse moeten uitvoeren, dit had moeten kaderen in een breder topsportplan voor ons land."