Nieuwe bazen, nieuwe wetten. In tegenstelling tot zijn voorganger Ole Gunnar Solskjaer kiest Ralf Rangnick bij Manchester United voor twee centrale spitsen. Cristiano Ronaldo en Marcus Rashford bemannen vandaag de aanvalslinie van the Reds, maar voor de Engelsman is dat persoonlijk helemaal geen goede zaak.
RALF RANGNICK
Een kleine maand geleden werd Ralf Rangnick aangesteld als de nieuwe coach van Manchester United. De Duitser ondertekende een contract tot het einde van dit seizoen en nadien zal hij nog twee jaar de rol van adviseur opnemen bij de Engelse topclub. De Duitse ‘voetbalprofessor’ is de grondlegger van de veelbesproken gegenpress-tactiek en hij deze voetbalvisie zal hij ook introduceren op Old Trafford.
Het gegenpress-systeem oriënteert zich op een hoge intensiteit in balverlies en balbezit waardoor het voor de tegenstander erg moeilijk is om in hun eigen spel te raken. Deze tactiek werd in de voorbije jaren geperfectioneerd en naar een hoger niveau gebracht dankzij de topcoaches Jurgen Klopp, Thomas Tuchel en Julian Nagelsman. En die gegenpress of counterpressing moet nu ook het handelsmerk van Manchester United worden.
Hoewel de komst van Ralf Rangnick een uitstekende beslissing betekent voor het voetbalinstituut Manchester United, is het nog maar de vraag hoe de huidige spelersgroep van The Reds beantwoordt aan de hoge vereisten van de Duitse coach. De gegenpress-tactiek vraagt vooreerst veel energie, loopvermogen en inspanningen. En dat is bijvoorbeeld niet de sterkte van sterspeler Cristiano Ronaldo, die bovendien reeds 36 lentes telt.
KONINGSKOPPEL
De Portugees lijkt zich wonderwel aan te passen aan de nieuwe tactiek, maar rond Marcus Rashford hangen er wel nog veel vraagtekens. De Engelse international was in de voorbije jaren één van de absolute sterkhouders van Manchester United, waar hij dankzij zijn snelheid en diepgang goed kon gedijen in het reactievoetbal onder Ole Gunnar Solskjaer. Rashford zal zich duidelijk moeten aanpassen aan de nieuwe stijl van Ralf Rangnick.
De nieuwe coach van Manchester United opteert voor een duidelijke 4-2-2-2 opstelling en dat zorgt voor een groot contrast met Solskjaers 4-2-3-1 formatie. Rangnick kiest voor een centraal aanvalsduo met Rashford en Ronaldo, maar voor de Engelsman betekent dat een serieuze omslag. Rashford presteerde in de voorbije jaren namelijk uitstekend als linker flankaanvaller, een positie waar hij erg beslissend was voor de ploeg.
Maar Rashford zal onder Rangnick vooral gebruikt worden in een centrale rol, zoals dat in de voorbije wedstrijden al het geval was. In de formatie van de Duitse coach is er namelijk geen ruimte weggelegd voor flankaanvallers, enkel de verdedigende backs houden het veld breed. En daarom wordt Rashford dus geslachtofferd op zijn linkerflank en moet hij een koningskoppel vormen met Ronaldo. Op papier lijkt dat alvast een gouden duo te zijn.
PROBLEEM-RASHFORD
Maar Rashford en Ronaldo moeten elkaar duidelijk nog vinden als aanvalsduo. Beide aanvallers behoren elk individueel en intrinsiek tot de beste aanvallers van de Premier League, maar dat is duidelijk geen garantie dat de Engelsman en de Portugees ook een complementair duo zullen vormen. Dat bleek al in de voorbije wedstrijden, het koningskoppel ondervond grote moeite in het samenspel en Rashford leek zich niet goed te voelen in zijn nieuwe rol.
Misschien kan Ralf Rangnick wel overwegen om zijn 24-jarig goudklompje in te zetten als één van de twee centrale aanvallende middenvelders in zijn 4-2-2-2 systeem. Maar Jadon Sancho profileerde zich uitstekend op die positie en uiteraard loopt daar ook nog ene Bruno Fernandes rond. Om nog maar te zwijgen dat Paul Pogba weldra terugkeert uit blessure en dat Rangnick ook nog Donny van de Beek, Antony Martial, Jesse Lingard, Mason Greenwood ter zijner beschikking heeft.
IN DE SCHADUW VAN RONALDO
Marcus Rashford staat dus voor een belangrijke maar moeilijke periode bij Manchester United. Hij werd altijd beschouwd als een speler waarrond de ploeg wordt gebouwd, maar dat lijkt niet langer meer zo te zijn. De international zal zich moeten bewijzen in zijn rol als centrale aanvaller, maar dat wordt niet zo eenvoudig. Naast hem staat Cristiano Ronaldo, die geen kans onbenut laat om doelpunten te scoren en een vooraanstaande inneemt als aanvalsleider van de Mancunians.
Rashford kan het uitstekend vinden met Ronaldo, een speler die hij openlijk bewondert en met open armen onthaalde na diens veelbesproken terugkeer op Old Trafford. Maar als spitsbroeder zal de aanwezigheid van Ronaldo wellicht nefast zijn voor de prestaties en meerwaarde van Rashford. Dat blijkt trouwens uit de voorbije wedstrijden waarin Rashford duidelijk niet in zijn element was in een voorhoede met de Portugese superster.
In zijn laatste drie wedstrijden, waarin Rashford zijn nieuwe rol als centrale aanvaller bekleedde, ondernam hij gemiddeld 1,3 doelpoging per match. Dat staat in fel contrast met zijn vorig seizoensgemiddelde (2,38) én met dat van Cristiano Ronaldo (3,76). Bovendien telt Ronaldo na Sadio Mané en Mo Salah het meeste doelpogingen van alle spelers in de Premier League. Rashford komt dus letterlijk en figuurlijk in de schaduw van Ronaldo te staan.
TRANSFER?
En dat doet de transfergeruchten uiteraard aanwakkeren. Verschillende Engelse en Spaanse media brengen Marcus Rashford in verband met een transfer, waarbij vooral FC Barcelona nadrukkelijk wordt genoemd. Maar ook Rashford gooide zelf olie op het vuur. In een gesprek met The Guardian twee weken geleden uitte hij openlijk zijn bewondering voor de Spaanse topclubs Barcelona en Real Madrid. Rashford verklaarde een grote fan te zijn van beide ploegen en dat hij nooit op voorhand neen zou zeggen tegen een toekomstige transfer in Europa.