Een nummer tien met scorend vermogen zou altijd een meerwaarde moeten zijn bij Anderlecht. Maar in het geval van Michel Vlap liep dat helemaal anders af. Sporting heeft met de Serviër Mihajlo Banjac eenzelfde type op het oog, al is er in het huidige systeem van Vincent Kompany geen plaats voor een zuivere nummer tien.
DRUKKE MERCATO IN AANTOCHT
Anderlecht trok in de voorbije wintermercato geen enkele nieuwe speler aan en dat was hoogst uitzonderlijk. ‘t Was namelijk al van januari 2004 geleden dat Sporting zich niet versterkte in de winterse transferperiode, maar dat was net de bedoeling. De grootste prioriteit lag namelijk op het samenhouden van de huidige spelersgroep, hoofdzakelijk op het behouden van de absolute sterkhouders. En dat lukte ook. Maar de komende zomermercato belooft alvast pittig te worden voor Anderlecht.
De huurcontracten van Joshua Zirkzee (Bayern München) en Christian Kouamé (Fiorentina) en Lisandro Magallan (Ajax) lopen eind juni af. Zirkzee en Kouamé zijn voor Anderlecht financieel onhaalbaar om definitief aan zich te kunnen binden, want zij bezitten elk een marktwaarde van acht miljoen euro. Magallan valt dan weer te licht uit om in de komende jaren een echte meerwaarde te kunnen zijn in het paars-witte elftal. Daarnaast worden Sergio Gomez, Yari Verschaeren, Michael Murillo en Francis Amuzu genoemd bij andere clubs.
LEFGOZER
In de komende zomermercato wordt er dus heel wat transferactiviteit verwacht bij Anderlecht. Het eerste target dat werd opgevoerd in de media was Berke Özer (Fenerbahce), maar ondertussen wordt ook Mihajlo Banjac (TSC Backa Topola) gelinkt aan een transfer naar het Lotto Park. De 22-jarige aanvallende middenvelder wordt beschouwd als één van de beste spelers van de Servische Super Liga en hij geniet ook de interesse van Slavia Praag, Sturm Graz en Rode Ster Belgrado.
Die laatste is veruit de meest populaire en succesvolste club van Servië, en niet toevallig heeft Rode Ster Mihajlo Banjac al geruime tijd op de radar staan. Zvezda staat erom bekend om doorgaans de beste spelers van de Servische competitie aan te trekken en dat was niet anders met Banjac. In de lente van 2020 vond Rode Ster een akkoord met Banjac’ toenmalige club Indjija maar hij weigerde uiteindelijk een verhuis naar Marakana omdat hij er een gebrek aan speelminuten vreesde.
Het gebeurt niet vaak dat een jonge en talentvolle Servische voetballer zomaar een aanbieding van het gereputeerde Rode Ster Belgrado naast zich neerlegt. Maar Mihajlo Banjac deed dat dus wel, zelfs nadat Dejan Stankovic hem probeerde te overtuigen om naar zijn club te komen. De nummer tien heeft dus duidelijk een grote portie lef. Het valt nog maar af te wachten of Banjac nu ook bereid is om Rode Ster voor een tweede keer wandelen te sturen.
TOP IN SERVIË
Mihajlo Banjac speelt dit seizoen een belangrijke rol in de ploeg van TSC Backa Topola. Na Ricardo Gomez (Partizan Belgrado) en Aleksandar Katai (Crvena Zvezda) is hij de derde meest beslissende speler van de Servische eerste klasse. Banjac leverde dit seizoen namelijk al 5 doelpunten en 5 assists af, wat zeker geen verkeerde statistieken zijn bij een grijze muis zoals Backa Topola.
Mihajlo Banjac is één van de beste aanvallende middenvelders van de Servische competitie en dat heeft hij vooral te danken aan zijn offensieve impulsen. De 22-jarige is een dreigende speler, zowel op het collectief als individueel vlak. Zo levert hij op gemiddelde basis erg veel doelrijpe kansen en sleutelpasses aan voor zijn ploegmaats. Daarnaast is hij een topper bij de passing naar de final third en het penaltygebied.
NIEUWE VLAP?
Door zijn neus voor doelpunten, zijn positie als nummer tien, en zijn gestalte kan Mihajlo Banjac omschreven worden als een type-voetballer zoals Michel Vlap. De Serviër speelt doorgaans als centrale aanvallende middenvelder maar die positie bestaat vandaag echter niet in het huidige systeem van Anderlecht - iets wat Vlap trouwens ook mocht ondervinden in zijn periode bij Anderlecht. Gelukkig zou Banjac heel wat minder kosten dan Vlap destijds. Backa Topola vraagt amper één miljoen euro, terwijl Vlap in 2019 bijna zeven miljoen euro kostte.