Binnen exact een week gaan de play-offs van start. Acht teams strijden nog voor de prijzen en Europese tickets, voor de overige 10 – behalve Seraing, dat nog barragematchen voor het behoud moet afwerken – zit de campagne er al op. Nochtans hebben ook zij heel wat smaakmakers in huis. 11 spelers uit de onderste regionen van de Jupiler Pro League, die rijp zijn voor een stap hogerop. Of in sommige gevallen een terugkeer naar de top.
Ook dit seizoen bleek andermaal dat binnenlandse transfers lang geen garantie vormen op succes. Hoewel een schot in de roos vrij zeldzaam is, bewees pakweg Julien de Sart – die gratis van KV Kortrijk naar AA Gent trok – dat het wel mogelijk blijft om te scoren binnen de eigen landsgrenzen. Daarom gingen wij bij de reeds uitgeschakelde clubs op zoek naar 11 potentiële opportuniteiten die volgend jaar mogelijk wél een rol kunnen spelen in de play-offs. Met daarbij opvallend genoeg geen enkele speler van Standard, samen met Seraing en degradant Beerschot als enige niet vertegenwoordigd.
DM: Daniel SCHMIDT (STVV)
Met evenveel punten als streekrivaal Genk finishte STVV net buiten de top acht. Met dank aan een ijzeren defensie, die slechts 40 keer werd geklopt. Amper vijf ploegen doen beter. Onder de lat mag Daniel Schmidt dus terugblikken op een geslaagd seizoen. De 30-jarige Japanner speelde bijna alles en hield 11 keer de nul, waarmee hij zich tussen de PO-doelmannen nestelt. Bij de iets minder bedeelden komen verder alleen Marko Ilic (KV Kortrijk) en Thomas Didillon (Cercle Brugge) enigszins in de buurt.
CV: Jesper DALAND (Cercle Brugge)
In de verdediging vaardigt de Vereniging wel Jesper Daland af, die van alle Cercle-spelers het vaakst in actie kwam. De pas 22-jarige Noor wordt niet gehuurd van AS Monaco, maar werd vorige zomer voor ruim één miljoen weggeplukt uit zijn thuisland. Sindsdien schopte de jeugdinternational het maar liefst vijf keer tot het Elftal van de Week. Van een absolute voltreffer gesproken. Bovendien ligt hij nog vast tot medio 2025, en kan de sterke beer met uitstekende voeten dus flink wat geld in het laatje brengen.
CV: Emmanuel AGBADOU (Eupen)
De achterhoede van Eupen oogde minder solide, al lag dat niet aan Emmanuel Agbadou. Vooral voor de winterstop gooide de 24-jarige Ivoriaan hoge ogen. Even leek hij op weg naar AA Gent, ook bij Club Brugge en diverse buitenlandse teams staat de krachtpatser naar verluidt op de radar. Zijn polyvalentie – de eenmalig international trekt zich ook op het middenveld uit de slag – vormt daarbij een belangrijke troef. Iets zwakker na nieuwjaar en nog drie jaar onder contract, maar een vertrek lijkt onvermijdelijk.
CV: Cenk ÖZKACAR (OH Leuven)
Voor het laatste plekje in de defensie ging het tussen Cenk Özkacar en Dimitri Lavalée (STVV). Twee gehuurde linkspoten die allebei een prima indruk maakten, al geven wij dan toch de voorkeur aan de Turkse marathonman. Hij keert straks terug naar Olympique Lyon, tenzij OHL zijn aankoopoptie licht. Om hem dan meteen met forse winst weer te verkopen? Marc Brys wil zijn 21-jarige sterkhouder er alvast graag opnieuw bij. Al geldt dat gezien zijn gegeerd profiel allicht ook voor heel wat andere clubs.
CM: Christian BRÜLS (STVV)
Een ontdekking kunnen we Christian Brüls, zowaar de eerste Belg in ons elftal, bezwaarlijk noemen. In de herfst van zijn carrière bloeit de voormalige spelverdeler van onder meer Eupen, Westerlo, AA Gent en Standard echter terug volledig open. Net op tijd om op 33-jarige leeftijd nog een laatste transfer te versieren? Met zijn begenadigde traptechniek in beide benen, dit seizoen goed voor zeven doelpunten en zes assists, kan hij voor een pak hoger geklasseerde teams dan STVV nog steeds van waarde zijn.
CM: Dino HOTIC (Cercle Brugge)
Brüls troeft zo maar net Stef Peeters (Eupen) af, net als een aantal meer controlerende alternatieven als Maxime D'Arpino (KV Oostende) en Leonardo Lopes (Cercle Brugge) Net zoals in de verkiezing van Cercle-Speler van het Jaar delft die laatste ook hier tevens het onderspit tegen Dino Hotic. De 26-jarige Bosniër met de gouden linker was rechtstreeks betrokken bij 18 goals, amper één speler buiten de top acht doet beter. Vooral op stilstaande fases is de Brugse dirigent tussen al het jeugdig geweld dodelijk.
CM: Xavier MERCIER (OH Leuven)
Hotic gaf 11 beslissende passes, maar de koning van de assist – weliswaar van de troon gestoten door Junya Ito – blijf toch Xavier Mercier. Ook nu strooide de 32-jarige Fransman weer met geniale balletjes aan Den Dreef, 14 stuks om precies te zijn. Na zesenhalf jaar in de buik van de stand bij KV Kortrijk, Cercle Brugge en OH Leuven dringend tijd om alsnog zijn kans hogerop te wagen? Hier haalt Mercier het alleszins nog van veel jongere veulens als Youssef Maziz (Seraing) en ploegmaat Mathieu Maertens.
LB: Faïz SELEMANI (KV Kortrijk)
Ilias Sebaoui (Beerschot) liet fraaie dingen zien en wekte zo reeds de interesse van meerdere topclubs, maar hij kwam te weinig in actie om echt te solliciteren naar een plek. Zeker niet ten opzichte van Faïz Selemani, met 13 doelpunten en zes assists rechtstreeks betrokken bij niet minder dan 44 procent van de Kortrijkse treffers. Niemand in deze lijst doet beter. Zelf acht de Kerel van het Seizoen zich klaar voor een nieuwe uitdaging, Genk lonkt alvast naar de 28-jarige Comorees. Wellicht lang niet als enige.
RB: Jean-Luc DOMPÉ (Zulte Waregem)
Hoewel het plafond van pakweg Rabbi Matondo (Cercle Brugge) een stuk hoger ligt, kunnen we niet om de statistieken van Jean-Luc Dompé heen. Met maar liefst 14 assists, gekoppeld aan twee goals, heeft de 26-jarige Fransman veruit de productiefste campagne uit zijn carrière achter de rug. Een jaar voor zijn contract afloopt bij Essevee, dat zich slechts nipt wist te redden, speelde hij zich op die manier ongetwijfeld opnieuw vol in de kijker. Benieuwd wie toehapt voor de ex-flop van Standard en AA Gent.
SP: Jelle VOSSEN (Zulte Waregem)
Om de voorzetten van Dompé af te werken kon Zulte Waregem rekenen op Zinho Gano en vooral Jelle Vossen, de vierde en laatste dertiger die zijn opwachting maakt in ons elftal. Met zijn 33 lentes samen met Brüls het ouderdomsdeken ook, al getuigen 17 doelpunten dat de voormalig topschutter verre van versleten is. Vossen pronkt zo toch maar mooi al voor de vijfde keer in de top vijf, en is 25 stuks verwijderd van Gert Verheyen zijn JPL-record. De vraag lijkt niet of, maar waar hij die kaap zal ronden.
SP: Makhtar GUEYE (KV Oostende)
Eervolle vermeldingen voor Smail Prevljak (Eupen), Taichi Hara (STVV), Georges Mikautadze (Seraing) en Sory Kaba (OHL). Geen van hen deed de netten evenwel vaker trillen dan Makhtar Gueye, goed voor 12 stuks. De wildcard van KV Oostende verzamelde wel tevens 10 gele kaarten, en blijft zo toch een ongeleid projectiel. Op 24-jarige leeftijd is het echter niet te laat om nog wat slijpwerk te verrichten aan de ruwe diamant uit Senegal. Ondanks zijn dip na nieuwjaar een gok die de moeite waard lijkt.