Erling Braut Haaland is volgend seizoen te bewonderen in het shirt van Manchester City. The Citizens hebben met de Noorse stormram een spits van wereldformaat te pakken en daarmee beoogt de Engelse topclub de totale dominantie van het Europese voetbal. Maar City rekent daarvoor niet enkel en alleen op Haaland. Samen met Phil Foden en Julian Alvarez beschikken the Citizens in het komende decennium waarschijnlijk over de sterkste voorhoede ter wereld.
SLIMME INVESTERING
De kogel is eindelijk door de kerk. Na een maandenlange transfersoap met de Europese grootheden Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München en Paris Saint-Germain, heeft Manchester City de supertransfer van Erling Braut Haaland tenslotte beet. De Noorse goalgetter strijkt in het Etihad Stadium een gegarandeerd maandloon op van 30 miljoen euro en dat voor een periode van 5 jaar. Borussia Dortmund passeert ook langs de kassa, weliswaar met een eerder bescheiden transfersom van 75 miljoen euro, een erfenis van Haalands recent overleden makelaar Mino Raiola.
Manchester City investeerde dus in totaal 225 miljoen euro voor de komst van Erling Haaland, en de Noorse spits moet in de komende jaren het grote boegbeeld worden van de Engelse topclub. Er wordt vooreerst een onmiddellijke impact gevraagd van de 21-jarige, bij Borussia Dortmund scoorde hij immers 85 goals in 88 officiële wedstrijden, en gelet op zijn jonge leeftijd kan hij gemakkelijk nog meer dan tien jaar meedraaien op het hoogste niveau. De topdeal van Haaland is er één voor op de korte en op de lange termijn. Goed gezien dus van The Citizens.
Pep Guardiola vroeg al ruim twee jaar om een spits van wereldklasse en met Erling Haaland wordt de Catalaan op z’n wenken bediend. Dat Manchester City zich voor het tweede jaar op rij meldde bij de 21-jarige Noor, verraadt veel van hun doorzettingsvermogen en volharding. Met de komst van Haaland toont Guardiola zich ook bereid om tactische aanpassingen door te voeren in de ploeg. Even afstappen van het bekende wedstrijdplan met een valse nummer negen dat in de voorbije jaren zo succesvol was. In moeilijke wedstrijdomstandigheden of in pure money time komt het dan wel heel handig uit om een klinische spits zoals Haaland in de ploeg te hebben.
PHIL FODEN
Met de superdeal van Erling Haaland beschikt Manchester City over een pure topspits, eentje die de club vele jaren plezier en doelpunten kan brengen. Hij wordt hét grote uithangbord waarmee de Citizens Europa willen domineren in het komende decennium. Maar één franchise-speler zal uiteraard niet genoeg zijn. Kevin De Bruyne is vandaag bijvoorbeeld 30 jaar en hij zal geen 10 jaar meer voetballen voor Manchester City.
Daarom wordt er alvast hard gerekend op het 21-jarige rastalent Phil Foden als opvolger voor de Rode Duivel. Foden kan in de toekomst een complementair duo vormen Haaland, zoals de Noor dat eerder was met Jadon Sancho bij Borussia Dortmund. Phil Foden geldt als één van de grootste voetbaltalenten ter wereld en zijn importantie bij Manchester City is vandaag al heel groot. Dat de Engelse international in de komende jaren een prominentere rol zal opnemen, is dus geen grote verrassing maar wel een evidentie.
Naast Erling Haaland en Foden wordt er ook veel verwacht van Julian Alvarez, die momenteel nog een relatief onbekende naam is voor de doorsnee voetballiefhebber. De 22-jarige Argentijnse spits werd in januari gekocht van River Plate (17 miljoen euro), en hij sluit deze zomer aan bij de eerste ploeg van Manchester City. Alvarez wordt nu al genoemd als één van de toekomstige sterren van de Argentijnse nationale ploeg.
JULIAN ALVAREZ
Julian Alvarez wordt alvast beschouwd als het ontbrekende stukje in de toekomstgerichte puzzel van Manchester City, want hij kan uit de voeten als tweede spits, valse negen en ook als rechteraanvaller. Op die manier kan hij perfect gedijen in een elftal met Erling Haaland en Phil Foden. Het supertrio Alvarez-Haaland-Foden zou in het komende decennium weleens de sterkste voorhoede ter wereld kunnen worden. Alvarez maakt op ietwat ‘late’ leeftijd de overstap van Zuid-Amerika naar Europa, maar dat behoort volledig tot de carrièreplanning van het Argentijnse goudklompje.
Voordat hij een eerste aansluitingskaart tekende bij River Plate, legde Julian Alvarez als prille tiener reeds een succesvolle proefperiode af bij Real Madrid. Daar was men danig onder de indruk geraakt van de Argentijnse aanvaller waarna de Koninklijke hem prompt een contract onder de neus schoof. Maar Real Madrid slaagde er uiteindelijk niet in om Alvarez vast te leggen omdat de Spanjaarden geen buitenlandse spelers jonger dan 13 jaar mochten contracteren. In de vorige zomer toonden Aston Villa en Bayer Leverkusen sterke interesse in hem, maar Alvarez opteerde om te wachten op een club die speelt in de Champions League.
In die optiek zit Julian Alvarez alvast heel goed bij Manchester City, dat elk jaar bijzonder goed presteert in het Kampioenenbal. Bovendien is Pep Guardiola wild van zijn profiel als valse negen, iets dat samen met Erling Haaland als diepe spits een enorme tactische onvoorspelbaarheid en flexibiliteit kan bieden voor de ploeg. Nu al worden er vergelijkingen gemaakt met Sergio Aguero en Carlos Tevez, twee Argentijnse aanvallers die geschiedenis schreven bij Manchester City. Het mag dus duidelijk wezen dat er the Citizens een gouden toekomst te wachten staat.