Nikola Storm bevindt zich in de vorm van zijn leven en dat kan de 27-jarige straks bekronen met een mooie transfer. Standard en KRC Genk tonen interesse om de flankaanvaller weg te kopen bij KV Mechelen, al zijn het vooral de Limburgers die in dit transferdossier over de beste papieren beschikken. Storm is op zijn positie misschien wel de beste speler van de Jupiler Pro League, waardoor Genk zowaar een echte supertransfer kan realiseren.
GENK OF STANDARD
“Als ik een transfer maak, dan zal het in de zomer zijn”, zei Nikola Storm aan Het Laatste Nieuws in februari. In de vorige wintermercato was er geen concrete interesse in de smaakmaker van KV Mechelen, maar de vlotscorende flankaanvaller wilde toen ook niet per se vertrekken Achter de Kazerne. Sterker nog. Storm achtte de kans klein dat hij Mechelen zou verlaten. “Tenzij bij een niet te weigeren voorstel”, liet hij de deur voor een transfer naar een andere club alsnog op een kier.
Vandaag worden Standard of KRC Genk genoemd als de meest waarschijnlijke bestemming voor Nikola Storm en naar zo’n binnenlandse transfer zou hij wel oren hebben. De 27-jarige heeft zijn familie graag dichtbij en daarom zou een transfer naar een buitenlandse club minder interessant zijn voor hem. “Toch liever een Belgische topclub dan het buitenland”, zei hij aan Het Laatste Nieuws. Maar zelfs dan heeft Storm een duidelijk voorwaarde voor de geïnteresseerde clubs. Het plaatje moet namelijk volledig kloppen.
En dan lijkt KRC Genk een veel betere optie te zijn dan Standard, waar de sportieve toekomst nog onduidelijk is met de nieuwe eigenaars 777 Partners. Genk stelt bovendien weldra Wouter Vrancken aan als de nieuwe coach en dat geeft de Limburgers uiteraard een groot voordeel in de strijd om Nikola Storm. Vrancken had namelijk een groot aandeel in de indrukwekkende evolutie van Storm dit seizoen, waarin hij maar liefst vijftien competitiedoelpunten scoorde - een persoonlijk record voor de flankaanvaller.
DRIBBELS EN GOALS
Nikola Storm is een speler die kan uitpakken met snelle acties, die dit seizoen veel minder voorspelbaar waren dan in de vorige jaren. Het leverde hem dan ook de officieuze titel op als beste dribbelaar op de Belgische velden. Per wedstrijd onderneemt hij namelijk bijna zes dribbels, waarvan er gemiddeld 66% van slagen. Geen enkele andere speler van de Jupiler Pro League was efficiënter in de dribbels dan Storm. “Daar hebben we hard aan gewerkt. Daardoor is hij minder voorspelbaar. En als je varieert, kan je ook statistieken hebben”, zei Vrancken in december aan Het Nieuwsblad.
Nikola Storm was enorm efficiënt in zijn dribbels maar ook in zijn algemene offensieve acties. Daar koppelde hij ook een enorme doelgerichtheid aan toe. Storm scoorde dit seizoen namelijk 15 doelpunten, geen enkele andere flankaanvaller in de Belgische competitie scoorde nog meer dan hem. “Op zijn 27ste is hij geëvolueerd van een ontetrickpony naar een killer”, schreef Het Nieuwsblad eerder dit seizoen over Storm. Naar eigen zeggen bevond de flankaanvaller zich dit seizoen in de vorm van zijn leven en daar kunnen we hem alleen maar overschot in gelijk geven.
Nikola Storm kende in de voorbije seizoenen weliswaar ook geregeld goede periodes, maar zijn statistieken van dit seizoen zijn ongezien volgens zijn normen. Zelf verklaart hij deze indrukwekkende evolutie door een combinatie van ervaring en van training, en bij dat laatste lag de coaching van Wouter Vrancken ongetwijfeld aan de basis. “Ik kan nu ook beslissend zijn als ik wat minder in de match zit. Dat lukte me vroeger zelden”, zei Storm in Het Nieuwsblad.
RODE DUIVELS
Door zijn individuele acties, dribbels en scorend vermogen als flankaanvaller, werd Nikola Storm hier en daar omschreven als de Vlaamse versie van Arjen Robben. “De Arjen Robben van den Aldi dan”, reageerde hij daarover in Het Nieuwsblad met een kwinkslag. Op het gebied van traptechniek en pure kwaliteit haalt Storm uiteraard dat niveau niet, maar de acties die hij maakt, naar binnen komen en de bal op het doel kadreren, heeft wel veel weg van de Robben-stijl. En door een variatie in zijn acties te brengen, deed Storm de verdedigers dit seizoen meer twijfelen en de netten veelvuldig trillen.
Door zijn indrukwekkende prestaties en statistieken behoorde Nikola Storm zelfs tot de voorselectie van de Rode Duivels. Dat was terecht volgens hem. Als de longlist heel lang is, dan zou hij naar eigen zeggen wel een plaatsje in de voorselectie verdienen. Uiteindelijk haalde Storm de selectie niet voor de oefenwedstrijden tegen Ierland en Burkina Faso. Nochtans bestond de de groep van de Rode Duivels enkel uit spelers die minder dan 50 caps telden, waardoor Storm zeker een plaatsje in de selectie verdiende. “Een Nikola Storm of een Castro-Montes had er ook bij mogen zitten. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel?” vroeg Johan Boskamp zich af in Het Belang van Limburg.
OP NAAR GENK
Het is duidelijk dat Nikola Storm het niveau bij KV Mechelen ontgroeid is en dat hij klaar is voor een volgende stap vooruit in zijn carrière. “Ik heb altijd gezegd dat hij een speler voor Anderlecht was, maar intussen is hij voor hen onhaalbaar geworden”, zei Bart Wilmssen, ex-beloftentrainer van Storm bij Club Brugge, over de toekomst in Het Nieuwsblad. “En met alle respect, als je Noa Lang ziet en je ziet Nikola Storm… Ik zou weten wie ik moet kiezen.” Vandaag bedraagt de marktwaarde van Storm 4,5 miljoen euro en dat lijkt een marktconforme prijs te zijn.
KRC Genk zou over goede papieren beschikken om Nikola Storm naar de club te halen, al valt het af te wachten of de Limburgers genoeg kapitaal kunnen of willen vrijmaken voor de flankaanvaller. De nakende komst van Wouter Vrancken als hoofdcoach in de Cegeka Arena kan ongetwijfeld een grote rol spelen om tot concrete actie over te gaan. En ook Storm laat niets aan het toeval over met het oog op een zomertransfer. In april wisselde hij reeds van makelaarskantoor, wat een belangrijke indicatie met het oog op een transfer. “Als ik een transfer maak, dan zal het in de zomer zijn”, voorspelde hij al in februari.