De spelers van Club Brugge zijn hot op de transfermarkt. De Belgische landskampioen pakte in de voorbije jaren uit met erg fraaie uitgaande transfers, waardoor de Europese (top)clubs steeds vaker hun weg banen naar het Jan Breydelstadion. De namen van Noa Lang, Charles De Ketelaere en Hans Vanaken prijken ongetwijfeld op de short- of longlist van mooie buitenlandse ploegen. De kiem van die Brugse aantrekkelijkheid werd reeds enkele jaren geleden geplant. Met Arnaut Danjuma Groeneveld als pionier.
HYPE IN CLUB BRUGGE
Arnaut Danjuma kwam in de zomer van 2018 naar Club Brugge, toen nog als nobele onbekende aanvaller van NEC Nijmegen. De Nederlander werd al snel een attractie in het Jan Breydelstadion, waar hij grote indruk maakte met zijn technisch vermogen, snelheid, doelgerichtheid en traptechniek. Op een bepaald moment werd hij zelfs een echte hype, met een buitenaards mooi doelpunt in de Champions League tegen Atlético Madrid als orgelpunt. “Ik had mijn spelers voor hem gewaarschuwd, maar tegen sommige dingen kun je je niet wapenen. Het was een fantastische goal”, zei Diego Simeone toen.
Arnaut Danjuma bevond zich aan de top van zijn toenmalige kunnen, hij werd voor het eerst international bij Oranje, en hij genoot de interesse van veel buitenlandse clubs. En dat momentum wilde hij bijgevolg verzilveren met een mooie transfer, al was Club Brugge daar toen geen vragende partij voor. “Iedereen kent mijn ambities. Ik spreek die ook uit, omdat ik eerlijk wil zijn naar de fans en naar Club toe.” Na een aanslepende situatie plooide Club Brugge uiteindelijk voor een bod van Bournemouth (16,50 miljoen euro), waar hij - vooral in de Championship - de pannen van het dak speelde.
ABSOLUTE TOPPER IN EUROPA
En dit seizoen voetbalde Arnaut Danjuma (25) zich zelfs bij de beste spelers van Europa. Hij was namelijk één van de grote architecten die Villarreal naar de halve finales van de Champions League loodste. “Als je kijkt naar wat ik dit jaar heb bereikt, dan kan je eerlijk zeggen dat ik bij de beste buitenspelers van de wereld hoor”, zei de Nederlander eerder dit seizoen. “Danjuma is een geweldige en hele gevaarlijke aanvaller. Hij heeft veel snelheid en de juiste loopacties”, zei Julian Nagelsmann (Bayern München).
Jose Manuel Llaneza was dus niet verkeerd door Arnaut Danjuma als “een Rolex-speler” te omschrijven toen de Nederlander in de zomer van 2021 werd aangekocht door Villarreal. Voor een investering van 23,50 miljoen euro, nog steeds de duurste aankoop ooit in de clubgeschiedenis, mocht dat misschien ook wel. “Danjumagic”, zoals de fans en ploegmaats van Villarreal hem noemen, wilde bewijzen dat hij het hoogste niveau aankon, en daar slaagde hij dus in. Met grote onderscheiding trouwens.
KWALITEITSLABEL
Samen met Wesley Moraes (25 miljoen euro, Aston Villa) was Arnaut Danjuma één van de uitgaande referentietransfers van de nieuwe tandem Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert. Dat de aanvaller van Villarreal zo’n verpletterende indruk maakt in de Champions League en de Spaanse competitie, speelt nog steeds in het voordeel van Club Brugge. Het was namelijk in het Jan Breydelstadion waar Danjuma de basis legde voor zijn verdere carrière. Eerst via een meer dan geslaagde tussenstap bij Bournemouth en daarna als absolute topper in het Kampioenenbal. Afzender: Club Brugge.
De Belgische landskampioen werd in de voorbije jaren steeds meer een kwaliteitslabel voor buitenlandse clubs. Vorig seizoen aarzelde Bayer Leverkusen bijvoorbeeld niet om 23,50 miljoen euro neer te tellen voor Odilon Kossounou, de Ivoriaan was dit seizoen een vaste waarde in de Bundesliga. Marvelous Nakamba (Aston Villa) maakte naam in de Premier League, waar Emmanuel Dennis dit jaar opeens uitgroeide tot een grote sensatie. Ook Krépin Diatta (bijna 17 miljoen euro, AS Monaco) maakte via Club Brugge recentelijk een mooie carrièrestap.
DE VOLGENDE IN DE RIJ?
Buitenlandse clubs twijfelen steeds minder om grote bedragen neer te tellen voor de beste spelers van Club Brugge en in de zomermercato zal dat ongetwijfeld ook het geval zijn. Noa Lang (marktwaarde 22 miljoen euro) wordt het hof gemaakt door AC Milan, West Ham, Arsenal, Napoli, Borussia Dortmund en Leicester. Charles De Ketelaere staat dan weer op de lijst bij onder meer AC Milan, Leicester, Paris Saint-Germain, Tottenham, Atalanta, Manchester United, Liverpool en zelfs Real Madrid. In beide gevallen zou het zomaar kunnen gebeuren dat Club Brugge straks een nieuw uitgaand transferrecord realiseert. En daar droeg Arnaut Danjuma onrechtstreeks ook zijn steentje aan bij.