Antwerp FC kon vorig seizoen de hoge en ambitieuze verwachtingen niet inlossen. Paul Gheysens pakte nochtans stevig uit op de transfermarkt met meerdere referentietransfers zoals Radja Nainggolan, Bjorn Engels en Michel-Ange Balikwisha. Maar dit trio kon niet overtuigen op de Bosuil. Ook Ally Samatta was één van de transfers die tot de verbeelding sprak, maar hij haalde al helemaal de ondergrens.
PRESTIGESLAG
Het was de bedoeling van Paul Gheysens dat Antwerp FC vorig seizoen dé grote titeluitdager zou zijn van Club Brugge, maar uiteindelijk draaide dat helemaal anders uit. De resultaten waren ontoereikend om die hoge ambitie in te lossen en bovendien was het vertoonde spelniveau van een nóg veel lager niveau. Nochtans investeerde de voorzitter van The Great Old stevig in de spelersgroep met nieuwkomers die, op papier althans, een significante kwaliteitsinjectie moesten brengen.
Ally Samatta was zo’n transfer. Op de allerlaatste dag van de vorige zomermercato pakten Paul Gheysens en Sven Jaecques de volledige Belgische voetbalpers op snelheid. Bijna vanuit het niets arriveerde Samatta op de Bosuil, de Tanzaniaanse prijsschutter die voorheen 76 doelpunten scoorde voor KRC Genk. De komst van Samatta een grote prestigeslag voor Antwerp. Niet alleen omdat hij destijds één van de beste spitsen was in de Jupiler Pro League, maar vooral omdat ook Club Brugge en Genk stevig geïnteresseerd waren om de Tanzaniaan binnen te halen.
BETER DAN BIJ GENK
De verwachtingen rond Ally Samatta bij Antwerp FC waren logischerwijze erg hooggespannen. Er werd gehoopt dat de 28-jarige zijn bloedvorm zou terugvinden nadat hij eerder twee volledig mislukte passages kende bij Aston Villa en Fenerbahce. “Samatta zal vooral eergierig zijn om zijn carrière te herlanceren en zijn status van weleer terug te winnen. Daar kan Antwerp van profiteren”, voorspelde Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.
Ook Peter Maes, die Samatta coachte bij KRC Genk, kon zijn positieve expectaties niet onder stoelen of banken steken. “Ik ben ervan overtuigd dat hij het ook bij Antwerp zal maken”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws. “ Ik denk zelfs dat hij nu nog beter is dan toen bij Genk. Ik ben er zeker van dat hij dezelfde statistieken kan halen als bij Genk”, aldus Maes. Birger Verstraete zei na het grootse transferoffensief van Antwerp FC dat hij Samatta de kers op de taart vond.
SAMATTA HAALT DE ONDERGRENS
Maar de transfer van Ally Samatta draaide uiteindelijk helemaal anders uit. In de Europa League (3 goals in 6 wedstrijden) vond hij nog vlotjes de weg naar het doel, maar in de Jupiler Pro League (5 goals in 26 wedstrijden) stokte zijn doelpuntenproductie. Samatta was bij Antwerp FC nooit de prijsschutter die hij voorheen was bij KRC Genk. Bij momenten was hij wel erg nuttig door zijn kopspel en een enorme werkkracht, maar toch werd er veel meer verwacht van de Tanzaniaan. Nochtans zou hij intrinsiek de beste spits moeten zijn op de Bosuil.
‘Samagoal’ is namelijk een ouderwetse doelpuntenmaker. Geen spits die zwaar doorweegt op het spelbeeld, maar eentje die wél op de juiste plaats staat en op het juiste moment opduikt voor het doel. En kan scoren. Maar vorig seizoen viel daar bitter weinig van te merken. Qua dreiging voor het doel, op basis van het wetenschappelijk model van de expected goals, bengelde Samatta helemaal onderaan de lijst van spitsen in de Jupiler Pro League. Ter vergelijking: Michaël Frey was dubbel zo dreigend als Samatta en de Zwitser scoorde in de competitie vijf keer zoveel doelpunten dan zijn collega.
TERUG NAAR AF
Ally Samatta maakte dus allerminst een goede beurt op de Bosuil en hij profileerde zich nooit als de goaltjesdief die hij ooit geweest was bij KRC Genk. Bijgevolg besloot Antwerp FC om de aankoopoptie in zijn huurcontract niet te lichten. Samatta keert dus met hangende pootjes terug naar Fenerbahçe, waar hij jaarlijks 2,3 miljoen euro netto verdient. Het is maar de vraag of de Tanzaniaan ooit nog zijn beste niveau zal terugvinden, want eerder kende hij ook al twee volledig mislukte passages bij Aston Villa en Fenerbahçe.