Donderdagochtend leek de komst van Jurgen Ekkelenkamp naar Club Brugge nog in kannen en kruiken te zijn, maar in de namiddag kaapte Antwerp FC deze transfer in extremis weg. Een prestigeslag van Paul Gheysens volgens Het Laatste Nieuws. De voorzitter van Antwerp zal het namelijk nooit nalaten om de ploeg van Bart Verhaeghe een loer te draaien. Met het jatten van Ekkelenkamp is Gheysens alvast niet aan zijn proefstuk toe.
DE BEDREIGING GHEYSENS
Paul Gheysens en Bart Verhaeghe zijn twee prominente figuren in Belgische voetbalwereld. De twee geslaagde ondernemers zijn de voorzitter van respectievelijk Antwerp FC en Club Brugge, twee huidige topclubs die destijds voor een prikje (als we de actuele waarde van deze clubs vandaag bekijken) werden aangekocht. Als clubleiders delen Gheysens en Verhaeghe dezelfde doelstelling: de beste Belgische club worden. En als het kan, het Belgische voetbalniveau ontgroeien. Ambitieus, in analogie met hun gelijkaardige focus in het bedrijfsleven.
TRANSFERKWESTIES
In de vorige zomer waren Antwerp FC en Club Brugge de grote protagonisten in de strijd om Michel-Ange Balikwisha. De toenmalige aanvaller van Standard werd de speelbal tussen beide clubs, en op die manier schoot Balikwisha’s transferprijs kunstmatig omhoog naar een bedrag van maar liefst 6 miljoen euro. Achteraf bekeken was dat een overdreven transfersom voor de toch veelbelovende Balikwisha maar door zo diep in de geldbuidel te tasten, won Paul Gheysens deze prestigeslag van Club Brugge en Bart Verhaeghe. Een gelijkaardig scenario zoals zich dat deze week afspeelde met Jurgen Ekkelenkamp.
De Nederlander was donderdagochtend namelijk goed op weg naar Club Brugge, waar het papierwerk al was opgemaakt en de medische tests reeds gepland waren in het AZ Sint-Jan. Maar in de loop van de dag kaapte Antwerp FC alsnog de transfer van Jurgen Ekkelenkamp. Het Laatste Nieuws legde haar oor te luisteren bij de entourage van de middenvelder, die naar verluidt overstag ging door de Nederlandse connectie op de Bosuil: Mark van Bommel en Marc Overmars. Maar het lijdt toch geen twijfel dat Paul Gheysens een extra financiële inspanning leverde om Ekkelenkamp te overtuigen?
HET AJAX VAN BELGIË
Het is geen geheim dat Club Brugge de bedrijfsvoering en het sportieve beleid van Ajax vooropstelt als voorbeeldclub. “Als we écht in de voetsporen van Ajax willen treden, hebben we een nieuw stadion nodig”, zei de voorzitter van Club Brugge vorig jaar nog in Krant van West-Vlaanderen. Niet toevallig wordt net die laatste stap bewust tegengehouden door Paul Gheysens (zie verder). De idolatrie van Club Brugge voor Ajax vertaalt zich verder onder meer in de komst van Noa Lang: “Eigenlijk is Club Brugge de laatste jaren een beetje het Ajax van België”, zei hij.
Ook de benoeming van Alfred Schreuder als hoofdcoach en de concrete interesse in Jurgen Ekkelenkamp toont aan dat Club Brugge graag sportieve knowhow en kwaliteit haalt in Amsterdam. En dan heeft aanstelling van Marc Overmars als technisch directeur bij Antwerp FC ongetwijfeld gewrongen bij Bart Verhaeghe. Dat Overmars, dé sleutelfiguur van het Amsterdamse succes, de sportieve lijnen zal uitzetten bij Antwerp, was ongetwijfeld erg pijnlijk voor hem. Dit evenwel met de insteek dat we enkel spreken over Overmars’ sportieve, financiële en economische verdiensten bij Ajax.
STADIONKWESTIES
Sinds Verhaeghe Club Brugge in 2011 overnam, staat de bouw van een nieuw multifunctioneel stadion helemaal aan de top van zijn prioriteitenlijst. Maar dik tien jaar later is de eerste steen van het nieuwe stadion nog steeds niet gelegd. Wat een verschil met Gheysens, die de Ghelamco Arena van AA Gent bouwde en ondertussen - in een erg korte tijdspanne - ook de Bosuil een hypermoderne facelift en nieuwe commerciële dimensies heeft gegeven. En net dat is de natte droom van Verhaeghe, die al jaren hetzelfde wil verwezenlijken in Brugge.
Volgens de laatste berichten hoopt Club in 2024 zijn nieuw stadion te kunnen bouwen. Met de nadruk op hopen, want voorlopig krijgt dit dossier opnieuw te af te rekenen met grote tegenkantingen. En niet toevallig van Paul Gheysens zelf, weliswaar in de naam van zijn bedrijf Ghelamco. Toen Club oorspronkelijk de locatie van de Blankenbergse Steenweg voorstelde, stuitte dat immers op hevig verzet van Gheysens’ bedrijf. Nu lijkt die locatie de plaats te worden waar Cercle Brugge hun stadion zal neerpoten.