Standard werd enkele maanden geleden overgenomen door 777 Partners, en de Amerikaanse investeringsgroep ontvouwden meteen hun grote plannen met de Rouches. Het doel is om elk jaar Europees voetbal te spelen en er zou tevens stevig geïnvesteerd worden in de ploeg. Maar dat zal duidelijk een werk van lange adem worden. Standard zette op het gebied van structuur, kwaliteit en resultaten zelfs stappen achteruit in vergelijking met het vorige seizoen. Toen was de situatie al ronduit dramatisch, maar nu mogen de alarmbellen stilaan wel afgaan op Sclessin.
DEGRADATIEKANDIDAAT?
“We zetten hoog in met Standard. ons doel is om elk jaar Europees voetbal te spelen, op een dag zelfs in de Champions League”, vierde 777 Partners in april de officiële overname van Standard. Die Europese ambities zullen alvast niet voor dit seizoen zijn, want momenteel pakken de Rouches uit met een schrijnende 4 op 15 en - samen met KAS Eupen - de meest gepasseerde defensie van de Jupiler Pro League. Als Standard in het verdere verloop van dit seizoen dergelijk puntengemiddelde blijft aanhouden, dan komen de Rouches aan het eind van de reguliere competitie uit op amper 27 punten. Vorig seizoen stond dat puntenaantal gelijk met met de 17de plaats in het klassement, wat dit seizoen onverbiddelijk een rechtstreekse degradatie betekent.
Het is duidelijk dat de sfeer vandaag op en rond Sclessin bedroevend is. Verontrustend zelfs. “De crisis valt vroeg dit jaar”, kopte men maandag bij La Dernière Heure. “De problemen zitten diep, zelfs met elf tegen tien bleven de Rouches fouten maken”, voegde analist Alexandre Teklak daar aan toe. “De rode zone komt al dichterbij”, wees SudPresse naar het mogelijke degradatiegevaar. En ook in de Vlaamse pers worden de Luikenaars niet gespaard. “Standard is doodziek”, was de conclusie bij Het Laatste Nieuws. "Alle ingrediënten voor de, zoveelste, crisis op Sclessin zijn aanwezig", stelde men dan weer vast bij Het Nieuwsblad.
Toch is het geen grote verrassing dat Standard dit seizoen opnieuw een dramatische start neemt. De spelersgroep is quasi dezelfde gebleven zoals vorig seizoen, toen de prestaties en resultaten ook al verontrustend waren. “Over de play-offs moeten ze met deze selectie niet eens praten”, zei Thomas Chatelle scherp in Het Nieuwsblad. “Als het een beetje tegenzit, zullen ze misschien zelfs moeten vechten tegen de degradatie.” Dat is een voorbarige stelling van de analist, maar wel eentje die wordt gestaafd als je het huidige puntengemiddelde doortrekt tot aan het eind van de reguliere competitie. Dan zou Standard immers slechts 27 punten tellen, wat quasi een garantie is op één van de laatste drie plaatsen in het klassement.
STANDARD SMACHT NAAR VERSTERKINGEN
Als coach van Standard is Ronny Deila de sportieve eindverantwoordelijke, maar de schuld van de huidige sportieve malaise kan niet bij de Noor gelegd worden. Deila is geen goochelaar want met dezelfde beperkte groep als vorig seizoen kan hij uiteraard geen wonderen verrichten. Daarnaast bestaat de kans dat sterkhouders zoals Nicolas Raskin, Selim Amallah en Gojko Cimirot - drie spelers met grote intrinsieke kwaliteiten - deze maand nog zullen vertrekken. “We moeten de situatie accepteren, dit is voorlopig ons niveau”, was Deila realistisch. Het is duidelijk dat er dringend kwalitatieve versterking moet komen op Sclessin, maar voorlopig blijft het windstil op het inkomende transfergebied.
“We zullen veel investeren”, beloofde 777 Partners kort na de overname van Standard, maar met enkel Noah Ohio (RB Leipzig) en Jacob Barrett Laursen (Arminia Bielefeld) blijft de verwachte kwaliteitsinjectie wel erg lang op zich wachten. Het is een hachelijk situatie die onmogelijk in twee weken tijd opgelost kan geraken. “Het is een gecompliceerde mercato voor Standard”, besefte Ronny Deila tijdens een interview aan La Dernière Heure. “We merken dat de sterke profielen kiezen voor clubs die wel Europa induiken. En zo moeten wij vissen in de vijver van de kleinere clubs. Dat maakt de opdracht nog moeilijker.”
HARKIN & 777 PARTNERS
Vooral de laattijdige komst van Fergal Harkin, de nieuwe sportieve baas bij Standard, compliceerde het transferbeleid van de Rouches. Hij kwam pas per 10 augustus in dienst bij de club. Standard hoopte te kunnen profiteren van Harkins breed netwerk, die hij destijds opzette als Football Partnerships and Pathways Manager bij Manchester City. “Dat hier minder geld voorhanden is? Geen probleem, toen ik in 2009 bij City arriveerde, stond de club ook nog niet aan de top”, klonk het twee weken geleden nog veelbelovend op zijn officiële persvoorstelling. “Het wordt een zeer drukke maand. Ik had liever eerder kunnen beginnen, maar soit. Vanaf nu zullen de lopende dossiers wel in een stroomversnelling komen”, aldus Harkin.
Maar twee weken nadat Fergal Harkin eindelijk mocht beginnen bij Standard is er van die verwachte transferdrukte niets te merken. Ook 777 Partners, dat ook 15% belang heeft in Sevilla FC, eigenaar is van Genoa FC en op het punt staat om Vasco da Gama voor 70% over te nemen, maakte nog geen gebruik van hun netwerk om versterking te halen. “Daar ben ik wel van geschrokken”, moest Johan Boskamp toegeven in Het Belang van Limburg. “Ze hebben een nieuwe eigenaar, maar die Amerikanen doen helemaal geen fluit op de transfermarkt. Alleen maar verkopen of verhuren. Standard hoort in principe altijd top drie te spelen in België, maar met deze kern gaan ze het nog moeilijk krijgen.”