Sander Berge, Nicolas Raskin, Jurgen Ekkelenkamp, Eliot Matazo, Mathieu Maertens, … Allen werden ze in de voorbije weken gelinkt aan een transfer naar Club Brugge, maar volgens de laatste berichten wordt Raphael Onyedika (FC Midtjylland) de nieuwe centrale middenvelder van Blauw-Zwart. In Denemarken en in Italië - waar AC Milan stevige interesse toonde in hem - zijn ze vol lof over de Nigeriaanse ‘muur’. Op Jan Breydel zal Onyedika de ploeg voornamelijk een flinke dosis power en defensieve kwaliteiten bijbrengen.
FLIRTEN MET AC MILAN
Raphael Onyedika (21)maakte vorig jaar furore in de Deense competitie. Hij werd uitgeroepen tot de Belofte van het Jaar én vandaag is hij er ook de zeven op na waardevolste speler. De multi-inzetbare Nigeriaan, hij kan voornamelijk uit de voeten op het centrale middenveld en in de verdediging, heeft een veelbelovend profiel dat ook AC Milan niet ontgaan is. Enkele weken geleden prijkte Onyedika, na het afhaken van Renato Sanches die naar Paris Saint-Germain trok, nog helemaal bovenaan op de shortlist van Paolo Maldini en Frederic Massara.
De Milanezen verloren in deze zomermercato Franck Kessié aan FC Barcelona, waardoor de komst van een nieuwe nummer zes van groot belang was. Door zijn jonge leeftijd, grote kwaliteiten en ruime progressiemarge, paste Raphael Onyedika dan ook perfect in het plaatje van Stefano Pioli’s middenveld. Zijn profiel is ook ietwat vergelijkbaar met dat van Kessié: fysieke power, infiltratie, recupererend vermogen en defensief sterk. ‘Il muro’, schreef men in Italië over de krachtpatser van FC Midtjylland. Daarom bracht AC Milan ook een bod uit van 5 miljoen euro.
Maar die aanbieding werd al snel afgewezen door de Deense club, die 8 à 10 miljoen euro wil voor hun sterke middenvelder. En dat is quasi onhaalbaar voor AC Milan, dat elke euro twee keer omdraait. Volgens Sky Italia hebben Paolo Maldini en Frederic Massara vandaag nog maar 10 miljoen euro beschikbaar (transfersommen + salarissen inbegrepen) om transfers te realiseren voor de rest van deze zomermercato. Raphael Onyedika wilde naar verluidt graag naar Milaan trekken, maar wellicht is het voor zijn persoonlijke ontwikkeling beter dat hij eerst een tussenstap zet bij Club Brugge.
VIA DEZELFDE MAKELAAR ALS BOYATA
De Deense journalist Jorn Just Kristensen verklaarde immers in Herning Folkeblad dat Raphael Onyedika geen directe impact zou maken in San Siro. Er is namelijk een moordende concurrentie op het middenveld met - op dit moment - kwalitatief sterkere spelers zoals Sandro Tonali, Ismaël Bennacer, Tiemoué Bakayoko, Tommaso Pogeba en Rade Krunic. “Gelet op dat niveau zou hij er wellicht geen basisspeler worden. Op 21-jarige leeftijd is hij een ster bij Midtjylland. In Milaan zou hij een goede reserve zijn maar hij zou er ook kunnen groeien op het tactisch gebied. Of hij zou eerst een seizoen kunnen spelen bij een kleinere club. Hij zou zeker niet naar Milan gaan als een topaankoop.”
Door een gebrek aan financiële middelen langs de kant van AC Milan, en een gebrek aan uitzicht op veel speelminuten langs de kant van Raphael Onyedika, lijkt Club Brugge deze transfer dus te zullen kapen. De West-Vlamingen hebben ook het voordeel dat Onyedika’s makelaar goed bekend is in Westkapelle. De Nigeriaan wordt namelijk vertegenwoordigd door Stijn Francis van het makelaarsbureau Stirr Associates. Francis rondde vorige week ook al de transfer af van Dedryck Boyata naar Club Brugge. Veel hindernissen lijken er dus niet te zijn om de komst van Onyedika te beklinken, of het zou uiteraard de transfersom moeten zijn, die ietwat aan de hoge kant ligt.
CRACK VAN HET SCANDINAVISCH VOETBAL
De komst van Raphael Onyedika zou meer balans in het elftal van Club Brugge brengen en op die manier kan Denis Odoi een rijtje achteruit schuiven om de wankele defensie bij de hand te nemen. Onyedika’s meerwaarde ligt vooral in zijn indrukwekkende power en fysieke sterke, maar hij is ook tactisch intelligent - in balbezit en balverlies -, snel en hij beschikt over een behoorlijk afstandsschot. ‘De crack van het Scandinavisch voetbal’, wordt Onyeka ook genoemd, die we dus wellicht in actie zullen zien op de Belgische velden.