Eén goed seizoen bij Zulte Waregem is absoluut geen garantie op succes bij een Belgische topclub. Dat voorspelde Gert Verheyen al enkele jaren geleden over Cyle Larin, en de analist lijkt - voorlopig althans - gelijk te krijgen. Ondanks een karrenvracht aan doelpogingen heeft de Silent Killer nog steeds geen enkele goal gescoord voor Club Brugge. Bovendien is Larin erg inefficiënt in zijn offensieve acties en lijkt hij op het fysiek vlak nog lang niet klaar te zijn.
"BETER DAN DOST"
Cyle Larin was een transfer die Club Brugge niet kon laten liggen. De Canadese spits werd deze zomer op transfervrije basis aangetrokken, waarbij enkel zijn loon (+ tekengeld) betaald moesten worden. Dat loon is wel stevig, naar verluidt zo’n 1,8 miljoen euro op jaarbasis, maar door het vertrek van Bas Dost betekende dat een status quo in het salarisbudget. Bovendien bedraagt de actuele marktwaarde van Larin 10 miljoen euro, wat financieel erg interessant is bij een toekomstige verkoop. Club Brugge sneed dus niet in zijn vingers om de Silent Giant naar het Jan Breydelstadion te halen.
Bovendien kent Cyle Larin de Belgische competitie goed. In het seizoen 2019/2020 speelde de aanvaller op uitleenbasis bij Zulte Waregem, waar hij een verschroeiende start kende en in de eerste maanden een gouden duo vormde met Saido Berahino. “Larin is in alles goed, maar blinkt in niets echt uit”, zei Francky Dury, destijds coach bij Essevee, in Het Nieuwsblad. “In een dominante ploeg als Club Brugge - vrij van zorgen - rendeert hij wellicht nog beter.” In een ander interview, dit keer in Krant van West-Vlaanderen zei Dury zelfs dat Larin beter is dan Dost.
VISIONAIR VERHEYEN
Cyle Larin bleek in het seizoen 2019/2020 vooral een goede spits te zijn voor een middenmoter in de Jupiler Pro League, maar niet zozeer voor een Belgische topclub. “Voor Zulte Waregem is Larin zeker een oké spits, maar de bevestiging dat hij rijp is voor een topclub, blijft uit”, zei Gert Verheyen toen in Het Nieuwsblad. En voorlopig heeft Verheyen het aan het rechte eind over Cyle Larin, want momenteel weet de grote aanvaller allerminst te overtuigen in het shirt van Club Brugge. “Larin was niet slecht bij Zulte Waregem maar een onvergetelijke indruk liet hij toch ook niet”, stelde Franky Van der Elst dit seizoen in Krant van West-Vlaanderen.
KRITIEK WAKKERT AAN
Cyle Larin omschrijft zichzelf als een type die assists kan geven en kan scoren, maar dat lukt hem voorlopig niet bij Club Brugge. Zelfs vanop de stip, via een knullige getrapte penalty op de paal tegen KRC Genk, kon hij zijn rekening nog niet openen. Larin ondervindt grote moeite om zich aan te passen in Brugge en zijn goede vorm heeft hij duidelijk nog niet te pakken. Nordin Jbari opperde in Het Nieuwsblad dat Larin fysiek nog niet klaar is. En ook in Extra Time werd het bedenkelijke competitiebegin van de Canadees uitgebreid besproken.
“Cyle Larin, gewogen en nu al te licht bevonden?” bracht Aster Nzeyimana de discussie op gang. “Die gaat uitgeleend worden op 1 januari”, pikte Filip Joos snel in. “Ik zeg het met alle respect: geen snelheid, hij neemt de verkeerde beslissingen”, vulde Franky Van der Elst aan. “In geen enkele uitleenbeurt heb ik kunnen merken dat hij in de toekomst iets zou kunnen betekenen voor Club”, besloot de Fox, die zich eerder al in Krant van West-Vlaanderen niet erg lovend uitliet over Larin.
DRAMATISCHE STATS
Cyle Larin raakt dit seizoen zelden zijn rechtstreekse tegenstander voorbij, want op het gebied van de dribbels behoort hij tot de slechtst presterende spitsen van de Jupiler Pro League. Hij is bovendien erg inefficiënt in zijn offensieve acties, iets wat getuigt in amper 14% geslaagde aanvallende bewegingen - ook hier behoort hij tot de laagst geklasseerde spitsen van de Belgische competitie.
Cyle Larin kan wel geen gebrek aan opportunisme en dreiging voor het doel aangewreven worden. De 27-jarige telt per 90 minuten namelijk ruim 4 pogingen naar het doel, een gemiddelde waarmee hij - samen Ferran Jutglà - de meest bedrijvige spits van de ganse Jupiler Pro League is. Larin vergaart bijgevolg de hoogste expected goals maar, in tegenstelling tot Jutglà die al 5 goals scoorde, staat het kanon van de Canadees desondanks nog steeds poederdroog.