Het is weer crisis in het Lotto Park. RSC Anderlecht wenste veel te snel te gaan na het afgelopen seizoen. Het RSCA-bestuur heeft gegokt en verloren, of heeft het nog enkele troeven achter de hand?
Het bestuur van Anderlecht was niet tevreden over het einde van het vorige seizoen. De verloren bekerfinale en het feit dat Union SG zich sterker toonde, hakte er diep in. Nochtans kende Anderlecht zijn beste seizoen in jaren en de fans stonden weer helemaal achter de club. RSCA wou meespelen voor de titel, maar Kompany ging na de laatste match van het seizoen op de rem staan. “Ofwel heb je geld, ofwel geduld.” Enkele dagen later gingen Anderlecht en Kompany wegens een “verschil in visie” uit elkaar.
ANDERE VISIE
Volgens bepaalde media was het vooral Wouter Vandenhaute die Mazzu als trainer wou bij Anderlecht. In eerder periodes in het verleden ging Anderlecht ook de succestrainers van andere clubs halen zoals Aad de Mos en Aimé Anthuenis, maar dan volgden er ook investeringen op de transfermarkt. Mazzu is een goede trainer, maar zijn visie staat in schril contrast op die van Kompany. Een grotere stijlbreuk inzake manier van voetballen kon bijna niet. Dat wil niet zeggen dat er geen succes kan worden geboekt, want er bestaat niet één goede visie. Toch moet de coach zich in vraag stellen. Werkt dit systeem wel? Flankaanvallers zoals Francis Amuzu en Julien Duranville moeten in dit systeem veel te veel verdedigen, Lior Refaelov zakt als tweede spits te fel terug waardoor Fabio Silva op een eiland speelt en Majeed Ashimeru als ‘6’ is ook geen succes.
De verandering van manier van voetballen was wél een risico dat het bestuur nam. Vorig seizoen stonden de fans weer achter de hele club, maar dit seizoen merken we veel tweespalt. Een deel gaat volledig mee in het nieuwe verhaal, een ander deel is geen fan van de nieuwe filosofie inzake manier van voetballen. Enkel Neerpede is nog een bindende factor waarover alle fans het eens zijn. Het bestuur nam een groot risico met de koerswijziging, wat niets met de persoon of coach Mazzu te maken heeft. Wél het idee dat er achter zat.
KERN SLECHT INGESCHAT
Mazzu sprak meteen over de titel, uiteraard voordien goed doorgenomen met het bestuur. Een vreemde ambitie bij de huidige staat van de club. Anderlecht maakte inderdaad progressie de afgelopen twee jaar, maar rustig groeien leek toch beter dan de druk op te voeren. Bovendien verloor RSCA met Josh Cullen, Sergio Gomez, Joshua Zirkzee en Christian Kouamé vier smaakmakers. Het is telkens opnieuw beginnen, dat wist Kompany ook. Net daarom predikte hij geduld. Te veel volgens sommigen, maar Anderlecht is al even geen Belgische topclub meer. Hoge ambities uitspreken hoort bij de club, maar ze moeten realistisch zijn.
"Aan de trainer - die het zo graag wou - ligt het ook niet, zei Vandenhaute nog. Dan moet de directie in eigen boezem kijken. Heeft Peter Verbeke deze spelersgroep overschat? Was hij te optimistisch?", aldus Marc Degryse in Het Laatste Nieuws. De vraag stellen lijkt ze echter ook beantwoorden.
Peter Verbeke en zijn team gaan zeker niet vrijuit in deze malaise, ook al kunnen zij zeker niet wedijveren met clubs als Antwerp of Club. Fabio Silva en Jan Vertonghen zijn absolute toptransfers. Maar in een periode dat RSCA weinig geld heeft, had het nood aan direct inzetbare versterking. Dat jongens als Abdulrazak Ishaq en Nilson Angulo voor 5 à 6 miljoen euro werden gehaald en amper tot niet spelen (dure vogels voor matchen bij de RSCA Futures), is daarom vreemd. Aan jong talent met doorverkoopmogelijkheden is er nochtans geen gebrek met Neerpede. Anderlecht sloeg de bal bovendien ook mis door géén direct inzetbare vervanger te halen voor Sergio Gomez. De afgelopen jaren waren de dure jongens bovendien geen succes: Mustapha Bundu, Kristoffer Olsson, Benito Raman en ondertussen mogen we na bijna twee jaar ook Majeed Ashimeru daar bijzetten. Zijn bijdrage is na twee jaar toch te beperkt. Spelers die Anderlecht niet naar een hoger niveau stuwen. Dat is meer dan 11 miljoen euro dat niet optimaal rendeert. Dat kan RSCA zich niet permitteren en het valt te hopen dat iemand als Ishaq snel boven water komt. Een nieuwe dure miskoop kan Anderlecht zich niet veroorloven. Ishaq krijgt uiteraard nog het nodige krediet, maar dat hij derde keuze lijkt te zijn achter Murillo en Sadiki is voorlopig toch geen gunstig teken.
TIJD OM DE STORM TE TROTSEREN
Het bestuur van RSCA lijkt deze week toch maar eens best naar buiten te treden. In tijden van crisis moeten sterke bestuurslui de klappen opvangen, zoals in het verleden Michel Verschueren en Herman Van Holsbeeck dat deden. Zij trotseerden dan de media. De buffer van Vincent Kompany is weg, en Mazzu moet op dat vlak steun krijgen. Hij moet niet alleen het schip recht proberen te krijgen in deze stormachtige periode. De coach valt niet te benijden. Mazzu kreeg zeker geen beter team dan vorig jaar (wat onze redactie al eerder aanhaalde), maar de ambities gingen wel omhoog. Het bestuur gokte en lijkt op dit moment te gaan verliezen. De Europese kwalificatie is momenteel het lichtpunt in een tot op heden gitzwart seizoen.
Anderlecht lijkt dit seizoen weer een stap achteruit te hebben gezet. Het behalen van een ticket voor de voorrondes Conference League, eind vorig seizoen nog ‘te min geacht’, zou nu op veel gejuich worden onthaald… Aan Mazzu & het bestuur om de juiste tools te vinden om het seizoen te redden. De maand oktober wordt cruciaal voor het hele seizoen. De druk is enorm. Vorig seizoen kreeg Kompany de ploeg aan het draaien in november, kan Mazzu dit een maandje eerder?
CR