De Rode Duivels versloegen Canada en nemen een stevige optie op de kwalificatie voor de achtste finales van de Wereldkampioenschap in Qatar. Het voetbal was zeker niet mooi en België lag zelfs zwaar onder tegen de Maple Leafs, maar uiteindelijk zijn het enkel de drie punten tellen. Anderzijds zijn de Duivels op dit moment wel het kneusje van het WK , want ondanks de belangrijke zege tegen Canada is er geen geen enkele andere ploeg wiens defensie zó zwaar overrompeld werd in Qatar.
HERDMAN TROEFT MARTINEZ AF
En dat was ergens wel te verwachten. Canada speelt áltijd erg verticaal voetbal met een hoge intensiteit en agressiviteit, doorgaans met passes over de grond en spelers die met dribbels en snelheid het verschil maken. Roberto Martinez en de ‘trage’ centrale verdedigers van de Rode Duivels waren op voorhand dus gewaarschuwd. Jonathan David, Tajon Buchanan en Alphonso Davies deden woensdag wat er van hen verwacht werd, maar ook de rest van de Canadese spelers zetten goed druk op de Rode Duivels, die bij momenten helemaal overrompeld werden in hun eerste wedstrijd in Qatar.
John Herdman zette het omschakelingsvoetbal aan de kant voor een dominante aanpak en onder die grote pressing konden de Duivels zich niet uit voetballen. De bondscoach experimenteerde vroeger wel eens met die aanvallende tactiek, maar niemand die verwachtte dat Herdman die aanpak effectief zou hanteren tegen het ervaren België. En die gedurfde zet was succesvol. “De Rode Duivels waren een verschrikking. Afgetroefd op enthousiasme en snelheid”, schrijft Het Laatste Nieuws. "Snelheid was al helemaal een euvel. De Rode Duivels werden overlopen. Letterlijk. De razendsnelle aanvallers waren een gesel voor de trage Belgische verdediging”, aldus Het Nieuwsblad.
DE RODE LANTAARN
Niet Canada was woensdag de omschakelingsploeg maar wel België. Door de grote snelheid en het hoge tempo van de Canadezen raakten de Belgen nooit in hun spel. Dat viel ook af te leiden uit het aantal doelpogingen van beide landen na de wedstrijd: 21 voor Canada en amper 9 voor België. “We hebben alle kleuren van de regenboog gezien. We werden er compleet uitgelopen door de jonge Canadese ploeg. Zij toonden veel meer initiatief en drang naar voor, speelden frisser en moderner voetbal”, stelde Marc Degryse in zijn analyse voor Het Laatste Nieuws. “En wij? Wij werden gewoonweg langs alle kanten verrast door lopende mensen.”
De overmacht van Canada vertaalt zich ook in de kwaliteit van de afgedwongen doelkansen. Rode Duivels vergaarden woensdag 3,58 verwachte tegendoelpunten, een heel hoog cijfer waarmee België meteen de rode lantaarn is op het Wereldkampioenschap in Qatar. Australië komt nog het dichtst in de buurt met 3,1 verwachte tegendoelpunten, de Aussies verloren met 4-1 van Frankrijk, en zelfs Costa Rica, dat 7-0 om de oren kreeg van Spanje, slikte ‘maar’ 3,02 verwachte doelpunten. Japan en Saoedi Arabië sluiten de voorlopige top vijf af met respectievelijk 2,58 en 2,39 verwachte tegendoelpunten.
REDDER COURTOIS
Het was dus eigenlijk wachten tot het doelpunt van Canada zou vallen, maar gelukkig kwam die er niet. En hoewel Thibaut Courtois zijn netten schoon kon houden, zijn die hoge verwachte tegendoelpunten toch wel problematisch te noemen. “Dat wordt echt een probleem. Gelukkig stond het vizier van de Canadezen niet zo scherp afgesteld als hun loopvermogen. Ze schoten bijna alles over of naast”, onderschrijft Het Nieuwsblad. Marokko (zondag) en Kroatië (donderdag) zullen misschien niét zo gul zijn met hun gecreëerde doelkansen in vergelijking met de Canadezen.
Ook Algemeen Dagblad maakte dezelfde vaststelling dat België overvleugeld werd door elf energieke atleten uit Canada. “Alleen waren die zeer slordig in de afwerking, hadden ze de arbitrage tegen en zagen ze het geslepen België totaal tegen de verhoudingen in wél scoren. Zo is België op zijn zachtst gezegd gewaarschuwd voor de rest van het toernooi.” Net zoals MARCA: “De Rode Duivels hebben met vuur gespeeld. De beste keeper van de wereld hield hen recht in een wedstrijd waarin ze in de touwen lagen. De Canadezen maakten er geen gebruik van en hebben daar nu spijt van.”