KRC Genk zit met een groot probleem. De Limburgers betaalden vorige zomer 6 miljoen euro voor Matias Galarza, de derde duurste aankoop ooit in de clubgeschiedenis, maar de situatie van de 20-jarige Argentijn is vandaag op z'n minst dramatisch te noemen. Galarza neemt het niet al te nauw met de disciplinaire voorwaarden bij Genk, waardoor hij begin januari zelfs werd teruggezet naar Jong Genk. Voetballend staan zijn kwaliteiten buiten kijf, maar op het mentaal en professioneel vlak moet hij duidelijk nog veel groeien en stappen zetten.
GALARZA DOET DENKEN AAN RIQUELME
Met een prijskaartje van 6 miljoen euro was Matias Galarza de duurste zomeraankoop van KRC Genk vorig jaar. De jonge Argentijn kostte in aanschafwaarde evenveel als Paul Onuachu destijds, terwijl enkel Yira Sor (Slavia Praag, 6,5 miljoen euro) en Théo Bongonda (Zulte Waregem, 7 miljoen euro) nog duurdere investeringen waren in de clubgeschiedenis van de Limburgers. De talentvolle Galarza was bij Argentinos Juniors één van de beste spelers van de Argentijnse competitie, waar hij oorspronkelijk furore maakte als aanvallende middenvelder en daarna ook in een meer controlerende rol.
Robert Pires zag Matias Galarza live aan het werk bij Argentinos Juniors en de middenvelder maakte een grote indruk bij de voormalige Franse international. “De 15 van Argentinos (Matias Galarza, nvdr.) lijkt sterk op Juan Roman Riquelme. Hij heeft een heel goede speelwijze en techniek.” Ook journalist en auteur Ariel Senosiain vergeleek de speelstijl van Galarza met die van Riquelme destijds. “Hij neemt risico’s wanneer hij de bal passt, hij zet goed druk en hij heeft een bepaalde manier waarop hij de bal controleert dat me doet denken aan Riquelme.”
GALARZA & GENK: MATCH MADE IN HEAVEN
Matias Galarza is een creatieve nummer zes door zijn goede techniek en positionering. Vanuit die positie kan de Argentijn aanvallen opzetten en hij voelt ook het juiste moment aan om diep te gaan om zo een man-meer-situatie te kunnen uitspelen op het middenveld. Galarza bezit alle kwaliteiten die nodig zijn in het moderne voetbal: hij heeft een uitstekende visie, kan goed passen op de korte ruimte, hij bezit een uitstekende positionering en hij heeft de feeling om dieper in het veld te schuiven.
Matias Galarza brak vorig seizoen helemaal door bij Argentinos Juniors en dat had hij ook te danken aan zijn coach Gabriel Milito. De ex-verdediger van FC Barcelona en voormalig Argentijns international, predikt een attractieve en aanvallende voetbalvisie, die sterk de nadruk legt op het positiespel en op het balbezit. Dat is een filosofie die goed past bij het profiel van Galarza én die vandaag ook wordt uitgedragen door Wouter Vrancken bij KRC Genk. In theorie was de transfer van Galarza naar KRC Genk dus een match in heaven.
G VAN GRINTA
Wouter Vrancken was in de vorige zomer dan ook meteen onder de indruk van zijn zomeraanwinst. Zijn integratieproces verliep vlot, terwijl Matias Galarza zich ook op training manifesteerde met zijn kwaliteiten. "Hij beschikt over een goede dribbel, is energiek en heeft een goede pass in de voeten", zei de coach van KRC Genk toen. "Galarza heeft enorm goeie voetjes." De Argentijn koos vorige zomer resoluut voor KRC Genk, zelfs FC Barcelona lag op de loer voor hem, omdat hij een grote aanhanger is van Kevin De Bruyne. "Ik zie hem met zijn manier van voetballen als mijn grote voorbeeld", zei Galarza eerder dit seizoen in Het Nieuwsblad.
Niet alleen door zijn prijzige transfersom, maar ook door zijn profiel en kwaliteiten, waren de verwachtingen aldus hooggespannen rond de transfer van Matias Galarza. Maar voorlopig lost de 20-jarige die absoluut niet in. Hij stond amper één keer in de basiselftal bij KRC Genk, in de bekerwedstrijd tegen Westerlo, waarin hij wel een veelbelovende indruk naliet. "Krijger Galarza - zijn naam begint met de G van Grinta -" schreef Het Belang van Limburg toen. "Ik vond hem een van onze betere spelers", moest ook Wouter Vrancken toegeven. Maar sindsdien kreeg de situatie rond de erg talentvolle Argentijn een erg teleurstellende wending.
HET HOOFD MOET OOK MEE
Het integratieproces van Matias Galarza loopt dan toch niet zo vlot zoals eerst gedacht. Dat is niet erg vreemd, onder meer omdat de Argentijn de Engelse taal niet machtig is, al volgt hij wel (verplicht) lessen om zich uit te drukken in het Engels. "Vergeet niet dat zij uit een heel andere cultuur komen. Dat heeft tijd nodig", waarschuwde Wouter Vrancken eerder dit seizoen al over de komst van Galarza en zijn landgenoot Nicolas Castro. Het is wel opvallend dat Castro, iets minder talentvol dan Galarza, veel meer speelminuten vergaart dan zijn ploegmaat: 637 stuks tegenover 162.
Het probleem van Matias Galarza ligt vooral op het mentale vlak. Hij werd vijf jaar geleden geconfronteerd met het overlijden van zijn vader en hij kende een moeilijke jeugd. Tijdens zijn laatste weken bij Argentinos Juniors, toen KRC Genk verregaande onderhandelingen voerde met zijn entourage en de club, miste hij de laatste wedstrijden "omdat hij emotioneel niet in orde was." Daarnaast gaf hij bij KRC Genk ook geregeld blijk van onprofessioneel gedrag. Volgens Het Belang van Limburg miste hij bijvoorbeeld een afspraak voor een MRI van zijn hamstring.
Maar het absoluut dieptepunt van Matias Galarza was toen hij begin januari te laat terugkeerde van Argentinië naar de club. De middenvelder mocht van KRC Genk een drietal dagen langer revalideren in zijn thuisland, maar hij kwam zijn afspraak niet na. Dat leverde Galarza een flinke bolwassing op van Wouter Vrancken en Dimitri de Condé, die hem prompt naar Jong Genk verwees om zich daar opnieuw in de gunst te spelen van de coach en de Head of Football. In Limburg hoopt men alvast dat Galarza lessen trekt uit zijn niet-professionele uitspatting en dat hij alsnog een kwalitatieve meerwaarde kan leveren bij Genk. Want zijn talent, dat staat buiten alle discussie.