In de voorbije jaren werd Ally Samatta door Dimitri de Condé meermaals geprofileerd als de gedoodverfde opvolger van Paul Onuachu, maar pas in de vorige zomer haalde KRC Genk zijn slag thuis. Met bijna twee jaar vertraging moet de Tanzaniaan nu effectief de schoenen vullen van de Nigeriaanse goalgetter, die ondertussen en eindelijk een fraaie transfer maakte naar Southampton, maar dat zal hem duidelijk niet lukken. De 30-jarige spits haalt al jaren niet meer zijn beste niveau en in de voorbije twee wedstrijden als basisspeler maakte hij amper een impact.
HET ZWAARSTE VERTREK VAN DE CONDÉ
Begin 2020 vertrok Ally Samatta door de grote poort uit Limburg, maar Dimitri de Condé bleef zijn poulain altijd goed opvolgen. Vincent Mannaert en Club Brugge deden dat trouwens ook, maar ondanks drie concrete toenaderingen in de voorbije jaren, kwam daar nooit een transfer van. In de vorige zomer slaagde de Condé daar dus wel in, al kreeg hij niet meer dezelfde Samatta terug in vergelijking met de spits die in 2020 de club verliet. In de voorbije jaren, onder meer op uitleenbasis bij Antwerp FC, toonde Samatta nooit aan waarom hij enkele seizoenen geleden nog de beste spits van de Jupiler Pro League was.
Sinds zijn vertrek bij KRC Genk begin 2020 gaat het steil bergaf met de carrière van Ally Samatta. Zijn terugkeer naar Limburg vorige zomer was één van de laatste kansen om zijn loopbaan terug in een positieve richting te loodsen. En waar kon hij beter zijn aloude niveau terugvinden dan in het vertrouwde Genk? Daar ontvingen ze hem alvast met open armen. Voor Dimitri de Condé was de transfer van Samatta destijds zijn zwaarste vertrek in vijf jaar. “Als er één vedette was in onze kleedkamer, was hij het. Maar dat zag je niet aan hem. Zijn respect voor de fans, zijn positivisme, als mens is hij zo puur”, zei de Condé toen.
SAMATTA VERGOOIT UNIEKE KANS
Maar dit seizoen brak Ally Samatta eveneens geen potten bij KRC Genk, de 30-jarige spits fungeerde vooral als back-up voor de incontournable Paul Onuachu. Het vertrek van de Nigeriaanse doelpuntenmachine naar Southampton betekende echter een unieke kans voor Samatta om zich terug in de kijker te spelen. Een uniek momentum, omdat Tolu Arokodare, op deadline day voor de neus van RSC Anderlecht weggesnoept, fysiek en tactisch nog niet helemaal aangepast is aan het spel van Wouter Vrancken. Vorig weekend kreeg Samatta bijvoorbeeld voor de tweede wedstrijd op een rij de voorkeur op de nieuwste winteraanwinst Arokodare.
Maar zowel tegen AA Gent als tegen Antwerp FC was de geleverde prestatie van Ally Samatta ondermaats. De Tanzaniaan was zoekend. Net als zijn ploegmaats, die voorin plots met een totaal ander type dan Paul Onuachu moeten spelen. Samatta is mobieler, sneller maar ook minder krachtig en technisch onderlegd dan Onuachu. “Op een bepaald moment werd Samatta aan de kant gezet in een duel door Vermeeren. Ik denk niet dat hij daartoe in staat was geweest had daar Onuachu gestaan”, stelde René Vandereycken vast in Het Nieuwsblad na de wedstrijd tegen Antwerp. Samatta won amper 28% van zijn duels, wat meteen het laagste gemiddelde is van alle spelers op het veld.
In 69 minuten verloor hij maar liefst 23 duels, wat het hoogste aantal is van alle Genk- en Antwerp-spelers, waarvan er verschillende spelers zelfs de hele wedstrijd tussen de lijnen stonden. Ally Samatta leverde daarnaast ook amper een meerwaarde op het offensief vlak. Hij verrichte zondag namelijk geen enkele poging richting het doel en hij was absoluut niet dreigend. De Tanzaniaan telde bijvoorbeeld 15 niet-succesvolle aanvallende acties, waarmee hij wederom de minst presterende speler was bij Genk én Antwerp. “Hij zal geen Onuachu worden”, stelde Marc Degryse ook vast in Het Laatste Nieuws. “Veeleer is het voor Genk hopen dat Arokodare snel zijn draai vindt.”
FIN DE CARRIÈRE?
Diezelfde krant merkt op dat Ally Samatta niet meer dezelfde speler is zoals begin 2020. “Samatta is Samatta niet meer. Ook al werkt hij nog even hard als destijds in het kampioenenjaar. Wedden dat het niet lang meer zal duren vooraleer Arokodare in de basis staat?” In de ogen van Het Nieuwsblad is de 30-jarige een schim van de speler die in 2018-2019 furore maakte bij Genk. “Er gaat geen dreiging meer van uit. … Samatta is niet meer de spits die hij geweest is.” Op die manier is Wouter Vrancken uitsluitend aangewezen op Tolu Arokodare als de nieuwe aanvalsleider van de ploeg.
De winteraanwinst sluit het best aan op het profiel van Paul Onuachu, maar de 22-jarige Nigeriaan is nog geen afgewerkt product en hij moet de werkwijze van Wouter Vrancken nog volledig onder de knie krijgen. Voor Ally Samatta lijkt het dan weer stilaan einde verhaal te worden bij KRC Genk, waar zijn éénjarig huurcontract eind dit seizoen afloopt. En voorlopig rechtvaardigt niets een verlengd verblijf in de Cegeka Arena. Een roemloze aftocht richting broodheer Fenerbahçe dringt zich op in de eerstkomende zomermercato, waar hij daarna nog een contract heeft van één seizoen en eveneens geen toekomst meer heeft.