Vincent Kompany wordt genoemd bij Tottenham en dat amper 10 maanden na zijn toch wel lichtelijk gedwongen vertrek bij RSC Anderlecht. De 36-jarige trainer is nog maar drie jaar hoofdtrainer, maar liet al zeer goede zaken zien. Opvallend: de aanvallende spelers komen helemaal tot ontbolstering onder ‘Vince the Prince’. Een overzicht.
Hoe vaak zou Wouter Vandenhaute ’s nachts nog wakker worden met de gedachten dat hij een enorme blunder maakte door Kompany toch lichtelijk naar de uitgang te duwen? RSCA belandde nadien immers in één lange nachtmerrie van ongeveer 7 maanden. Kompany laten gaan was een blunder van jewelste. Voor de stabiliteit op en naast het veld. Jesper Fredberg en Brian Riemer wisten met goed werk ondertussen al veel recht te zetten, maar er werd een half seizoen weggegooid.

2 GOALS PER WEDSTRIJD
Ondertussen maakte Kompany grote sier met Burnley. De ex-Rode Duivel is een adept van verzorgd en aanvallend voetbal. Vorig seizoen was Anderlecht na Union SG de best scorende ploeg in België met 80 goals in 40 competitiewedstrijden. Een gemiddelde van 2 goals per match. De perceptie dat het 'beter kon' volgens bepaalde analisten, volgde ondergetekende niet. Anderlecht eindigde derde in de reguliere competitie en speelde de tweede beste resultaten na Club Brugge bij elkaar in de Play-Offs. De kers op de taart ontbrak zeker in een zwakke bekerfinale, maar Anderlecht charmeerde met bijwijlen aantrekkelijk voetbal met dus de nodige goals. Het Lotto Park danste regelmatig vorig seizoen. De sfeer was opperbest in de tribunes, maar dat veranderde dit seizoen al snel.
Bij Burnley was het dit seizoen wel feest. Kompany trok de lijn door in Engeland. Dit seizoen scoorde Burnley in de Championship al 74 keer in 37 wedstrijden. Weer een gemiddelde van 2 gescoorde goals per match. Defensief staat het ook vaak goed, maar Kompany kiest toch vooral voor de aanval. De aanvallende pionnen worden door Kompany gekneed. Zij moeten zich in bepaalde zones bevinden en daar is hij best streng in. Er moet tactische discipline zijn en de aandacht ligt bij Kompany het vinden van ruimtes. In het begin is het wennen aan de vele tactische info, maar Kompany geeft aan dat nadien de goals zullen volgen. En dat klopt ook. De aanvallende spelers floreren onder zijn hoede, bij Anderlecht en Burnley.

VAN BENSON TOT REFAELOV
Kompany maakt duidelijk spelers beter. Bij Burnley zorgt hij ervoor dat Nathan Tella, Anass Zaroury en Manuel Benson inzake aanvallende statistieken hun beste seizoen ooit kennen. Tella is 23 jaar en kent een topseizoen met 19 goals en 3 assists in 39 wedstrijden. Voordien stond de teller bij Southampton op 2 goals en 5 assists 41 partijen. Van een metamorfose gesproken. Benson en Zaroury stonden in België niet bekend omwille van hun statistieken. Benson tikt bij Burnley voorlopig af op 10 goals en 4 assists in 30 wedstrijden (enkel bij Lierse was hij bij 16 goals nog bij meer doelpunten betrokken maar dat record gaat zeker sneuvelen de komende weken), Zaroury op 10 goals en 5 assists in 31 matchen. Beiden komen in het voetbal van Kompany helemaal tot hun recht.
Dat was ook het geval bij heel wat aanvallende spelers bij Anderlecht. Sergio Gomez kon bij zijn clubs, onder meer de Spaanse tweedeklasser Huesca, nooit echt overtuigen. Zijn statistieken waren als flankaanvaller onder de maat. Kompany maakte van hem een aanvallend ingestelde flankverdediger. Resultaat: 7 goals (de nodige strafschoppen), maar vooral 15 assists. Zelfs bij de jeugd van Dortmund kwam hij niet aan die cijfers.

Joshua Zirkzee en Lukas Nmecha waren een tijdje op de dool geraakt na mislukte uitleenbeurten. Bij Anderlecht bloeiden ze helemaal open. Zirkzee met 18 goals en 13 assists in 47 wedstrijden, Nmecha met 21 treffers en 3 assists in 41 wedstrijden. Hun beste cijfers ooit. Nog steeds. Christian Kouamé is nooit een spits geweest met geweldige statistieken, ook dit jaar niet bij Fiorentina. Bij Anderlecht was het wel raak: 13 doelpunten en 10 assists in 36 wedstrijden. Enkel in de Serie B bij Cittadella (13 goals en 12 assists in weliswaar 47 matchen had hij betere cijfers). Zouden zij heimwee hebben naar de manier van voetballen onder Kompany?
Ook enkele jongens die al jarenlang in België spelen deden het best goed onder Kompany. Lior Refaeov, op zijn 35ste nota bene, pakte vorig jaar uit met 19 goals en 6 assists in 46 wedstrijden. Zijn assists lagen bij Antwerp en Club weliswaar vaker hoger, maar hij scoorde nooit meer dan in Brussel.

TROUW AAN VISIE
Yari Verschaeren dan. Vorig jaar tikte hij af op 9 goals en 8 assists in 45 wedstrijden. Zijn beste cijfers ooit bij RSCA, dit jaar heeft hij amper 4 goals en 4 assists in 40 matchen achter zijn naam staan. Francis Amuzu haalde vorig jaar de kaap van de 10 goals en 5 assists in 46 wedstrijden. Hij trekt die lijn, vooral dankzij Riemer, wel goed door met weliswaar amper 3 goals maar al 10 assists.
Conclusie: Kompany weet als geen ander hoe hij aanvallende spelers moet laten schitteren. Refaelov verklapte wat Kompany bij zijn komst zei. "Je zult zien, het zal het doeltreffendste seizoen uit je carrière worden", zei hij toen. Kompany heeft een visie en blijft daar trouw aan, het systeem is niet van heel groot belang. Hij pakte immers al met verschillende systemen uit. Wel de principes: ruimtes vinden. En daar is hij enorm sterk in. Wat moet dat geven als Kompany echt met absolute topaanvallers mag werken? We zijn alvast benieuwd.
Claudio Reulens