KRC Genk is nog steeds goed op weg om de vijfde landstitel in de clubgeschiedenis te behalen, maar de nervositeit neemt wel stilaan toe in de Cegeka Arena. En tegelijkertijd moet stilaan ook de zomermercato goed voorbereid worden. Verschillende sterkhouders genieten alvast de belangstelling van buitenlandse clubs, terwijl Dimitri de Condé ondertussen ook al zijn eerste zomerse transfertarget bepaald heeft: Bryan Reynolds. De Amerikaan zal niet naar Limburg komen om de bank te verwarmen en de grote vraag is wie er plaats zal moeten ruimen bij Genk mocht het tot een effectieve transfer komen.
WIE MOET PLAATS RUIMEN VOOR REYNOLDS?
De wintermercato is nog maar twee maanden gesloten, maar ondertussen worden de traditionele Belgische topclubs met de regelmaat van de klok gelinkt aan potentiële transferdoelwitten. Enkel KRC Genk wordt opvallend weinig genoemd in de geruchtenmolen, vooral op het inkomend vlak, maar eerder deze week werden de Limburgers voor het eerst dit jaar toch in verband gebracht met een mogelijke nieuwkomer. De Genkies hebben namelijk hun zinnen gezet op Bryan Reynolds, de Amerikaanse huurling van AS Roma die dit seizoen goed presteert bij KVC Westerlo.
De 21-jarige rechtsback is snel, krachtig, balvaardig en hij haalt vaak de achterlijn. Hij begaat weinig overtredingen, hij beschikt over een erg zuivere en verticale passing, en hij voorziet veel offensieve impulsen - vooral door zijn goede versnellingen met de bal aan de voet. Hij staat bovendien goed zijn mannetje in de duels. Kortom, hij een interessant en hoogwaardig profiel voor KRC Genk, waar hij naadloos in de visie en de filosofie van de club en van coach Wouter Vrancken past. Maar Bryan Reynolds zal wel niet naar Limburg verhuizen om er op de bank te zitten. Als hij komt, dan zal er minstens één rechtsback moeten vertrekken.
DANIEL MUNOZ
Daniel Munoz is dit seizoen de onbetwiste rechtsback van KRC Genk. De Colombiaan is aanvallend en verdedigend sterk, waardoor hij een onmisbare pion is in de ploeg van Wouter Vrancken. Na Patrik Hrosovsky en Maarten Vandevoordt telt Munoz de meeste speelminuten dit seizoen bij Genk, en elke seconde daarvan speelde hij als rechtsback. Het lijdt dus geen twijfel dat Munoz helemaal bovenaan de hiërarchie der Genkse rechtsbacks staat. De 26-jarige wordt zowat in elke mercato gelinkt aan een vertrek uit Limburg en in februari verklaarde hij nogmaals dat hij openstaat voor een mooie transfer. In een gesprek met Het Belang van Limburg zei Munoz dat hij een transfer zoals Paul Onuachu ook ambieert.
ANGELO PRECIADO
Bij Independiente del Valle, bij de Ecuadoriaanse nationale ploeg: altijd en overal is Angelo Preciado een rechtsback geweest. Oorspronkelijk was hij dat ook bij KRC Genk, maar dit seizoen wordt hij meestal op de aanvallende flankposities gebruikt, alsook op de linksachter. De reden voor die vele positiewijzigingen is dat Daniel Munoz dit jaar gewoon incontournable is op de rechtsachter, wat uitgerekend de meest natuurlijke positie van Preciado is. Daardoor speelde hij dit seizoen slechts 101 minuten in de Jupiler Pro League als rechtsachter - tegen Zulte Waregem, toen Munoz geel geschorst was. Door zijn goed Wereldkampioenschap met Ecuador - als rechtsback nota bene - geniet Preciado de interesse van Internazionale, Lyon, Strasbourg, Flamengo en Atlético Mineiro.
RASMUS CARSTENSEN
Met amper 51 speelminuten op de teller is Rasmus Carstensen dit seizoen de minst gebruikte rechtsachter van KRC Genk. De zomeraanwinst wilde in Limburg in de voetsporen treden van zijn voorganger en landgenoot Joakim Maehle, maar de Deen raakt voorlopig niet verder dan een vaste basisplaats bij Jong Genk. Carstensen werd vorige zomer aangetrokken om het eventuele vertrek van Daniel Munoz of Angelo Preciado op te vangen, maar uiteindelijk bleven zij op post bij Genk. Door deze stevige concurrentie heeft de jonge Deen heeft het erg moeilijk om zich door te zetten in de eerste ploeg. Als hij zich niet snel laat opmerken bij Wouter Vrancken kan Carstensen wel eens het grootste slachtoffer worden van de eventuele komst van Bryan Reynolds.
CASHEN OP MUNOZ OF PRECIADO? OF VERLIES SLIKKEN OP CARSTENSEN?
Bij een eventuele vertrek van één van de huidige rechtsachters kan KRC Genk ontegensprekelijk de grootste slag slaan met de verkoop van Daniel Munoz. De Colombiaan werd in 2020 gekocht bij Atlético Nacional voor 4,5 miljoen euro en ondertussen is zijn marktwaarde verdubbeld naar 9 miljoen euro, daarmee is Munoz zelfs de twaalfde hoogst gewaardeerde speler in de ganse Jupiler Pro League. Munoz kan ook in de centrale verdediging uit de voeten, waardoor er eventueel een basisplaats vrij kan komen voor Bryan Reynolds.
Angelo Preciado werd in 2021 voor 3 miljoen euro opgepikt bij Independiente del Valle en vandaag bedraagt zijn marktwaarde 4 miljoen euro. Indien Reynolds deze zomer naar Genk verhuist, en als Daniel Munoz in Limburg blijft, dan zal de Ecuadoriaan al helemaal niet meer moeten rekenen op speelgelegenheid op de rechtsback. De actuele waardering van Rasmus Carstensen ligt dan weer op 2 miljoen euro, maar Genk kocht hem vorige zomer wel voor 3 miljoen euro van Silkeborg IF, wat op papier dus een theoretisch verlies van 1 miljoen euro betekent.