Club Brugge hoopt het huidige seizoen af te maken zonder al te veel problemen, maar het is steeds duidelijker dat het halen van play-off 1 bijna onmogelijk wordt. Volgend seizoen moet het beter gaan en daarvoor zal de nieuwe hoofdcoach moeten zorgen. Er worden verschillende profielen genoemd als potentiële nieuwe coach van Club Brugge, waarbij Ole Gunnar Solskjaer als laatste aan de lijst is toegevoegd. De Noor heeft, afgezien van twee titels met Molde FK, weinig indrukwekkende resultaten behaald als hoofdcoach en hij faalde grandioos in zijn laatste avontuur bij Manchester United.
SOLSKJAER OP DE LIJST BIJ CLUB BRUGGE
Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe hebben het een en ander goed te maken bij Club Brugge. Het ontslag van Carl Hoefkens, die Club Brugge voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de achtste finales van de Champions League loodste, was al veelbesproken, terwijl diens opvolger Scott Parker een echte miscast van jewelste was. Rik De Mil neemt tot eind dit seizoen nog de honneurs waar als trainer ad interim, maar in de komende weken en maanden moet er een definitieve oplossing gevonden worden. Volgens journalist Sacha Tavolieri overweegt Club Brugge alvast om Ole Gunnar Solskjaer, die in 2016 ook al eens genoemd werd bij RSC Anderlecht, de nieuwe hoofdcoach te maken.
Een nieuwe blunder bij het aanstellen van de hoofdcoach is dus uit den boze voor Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe, en in die optiek is het maar de vraag of de Noorse ex-topvoetballer wel zo’n goede keuze zou zijn. Bij Molde FK pakte Solskjaer weliswaar twee keer de Noorse landstitel, maar op een hoger niveau ging het hem veel slechter af. Hij degradeerde met Cardiff City uit de Premier League, waarna hij ontslagen werd toen de club zich in de onderste regionen van de Championship bevond. En bij Manchester United, zijn laatste opdracht als hoofdcoach, won hij in bijna drie jaar tijd geen enkele trofee.
FERGUSON ACHTERNA ZONDER PLAN
Ole Gunnar Solskjær wilde de identiteit van Manchester United herstellen en terug stabiliteit creëren in de club, nadat de Mancunians eerder de ene na de andere manager aanstelden: David Moyes, Louis van Gaal en José Mourinho. Solskjaer spiegelde zich aan Sir Alex Ferguson, met wie hij als speler de grootste successen uit de clubgeschiedenis boekte. Solskjaer stemde zelfs het aankoopbeleid af op het voorbeeld van Ferguson: Aaron Wan-Bissaka, Jadon Sancho, Harry Maguire en Bruno Fernandes hadden elk hun beste jaren voor zich. Solskjaer zette in analogie met Ferguson ook in op de eigen jeugd, met Brandon Williams, Scott McTominay en Mason Greenwood.
Manchester United speelde terug met snelheid, breedte en veel aanvallende spelers. Ole Gunnar Solskjaer legde vanaf 2018 de basis om in 2021 de finale van de Europa League te halen, en om de runner-up te zijn in de Premier League. Met 340 miljoen investeringen aan nieuwe spelers onder zijn bewind, was dat natuurlijk ook geen echt huzarenstukje. Maar ondanks alle goede bedoelingen kreeg Solskjaer nooit echt een duidelijke lijn in het spel van zijn ploeg. Manchester United mankeerde evenwicht en controle in de wedstrijden. De goede prestaties wisselden zich erg vaak af met soms dramatische wedstrijden.
De fans van Manchester United, die altijd een groot respect hadden voor de speler en de coach Solskjaer, zagen een stereotype ploeg op het veld, die veel te veel kansen en tegendoelpunten toelieten. Vooral in de omschakelingsmomenten bleek United erg kwetsbaar onder de Noorse coach. Maar het meest zorgwekkende was dat de ploeg geen stijl uitstraalde en strategie uitdroeg, iets wat op het trainingscentrum Carrington nochtans sterk ontkend werd, maar wel merkbaar was tijdens de wedstrijden. Manchester United had soms geen plan, en daar stemden de tegenstanders hun eigen tactiek zelfs vaak op af.
ÉÉN VAN DE GEMAKKELIJKSTE TEGENSTANDERS
“De dag voor een wedstrijd trainen we tactisch, op basis van hoe de tegenstander zal spelen”, zei Kevin De Bruyne destijds. “Voor de match tegen United zei Pep (Guardiola, red.) ‘We weten niet hoe ze gaan spelen. We zullen zien. En daarna stopten we de training al na 10 minuten.” Ook andere clubs en coaches stelden hetzelfde vast over het (onbestaande) game-plan van Manchester United. Een toenmalige Premier League-manager stelde destijds dat Solskjaer niet gemaakt is om coach te zijn op dat niveau en dat Manchester United onder zijn bewind één van de gemakkelijkste tegenstanders was om zich op voor te bereiden.
Daarnaast was Ole Gunnar Solskjaer ook niet de beste people-manager. De sympathieke Noor is een aangename en aardige persoon, maar dat betekent niet dat je per definitie een goede people-manager bent. Solskjaer bracht wel meer harmonie in de club, wat voor zijn tijd niet zo was, en hij gaf een groot vertrouwen aan zijn technische staf, medische staf en data-analisten. Hij luisterde naar adviezen en implementeerde die ook, waardoor hij een groot respect genoot in de backroom-staff. Maar uiteindelijk tellen alleen de resultaten, en die vielen dus zwaar tegen.
GEEN IDEALE KANDIDAAT VOOR CLUB BRUGGE
Club Brugge is dit seizoen een zwalpend schip dat een historische koers voer in de Champions League, maar in eigen land het spoor bijster is. Ole Gunnar Solskjaer lijkt dan ook niet de meest geschikte coach te zijn die Club Brugge volgend seizoen bij de hand moet nemen, want bij Manchester United kon hij de ploeg niet op één lijn krijgen, waren de resultaten en prestaties ontoereikend, en bovendien waren zijn people-management skills niet van een bijster hoog niveau. Daarnaast was zijn eerdere passage bij Cardiff City ook al niet positief te noemen. De ideale kandidaat om Club Brugge terug naar nieuwe successen te loodsen, is Solskjaer dan ook niet.